:050: 阿..剛剛和阿b梳毛個陣..
見到有好多灰色的,好像胡椒粉的粒粒在兔背身上...
因為佢唔比人抱,所以都唔知佢其他地方有無..
怎麼辦阿
我想應該是"失"吧~
剛剛睇返之前d貼,是家居環境引起嗎~
‵小瑩 :])) 2008-9-20 11:30:55 AM
你有冇幫佢梳毛?個籠好污遭??
你要形容下我地先知係咪因為家居環境啵...

或者你影張相俾我地睇下,,
同埋你幾耐執一次籠?
kkyan01 2008-9-20 11:34:58 AM
正如小螢所講俾多D資料
唔係好難清楚知道問題係邊 ~
elyse)) 2008-9-20 11:40:36 AM
我天天都有執籠同洗廁所..
日日都有用漂白水浸廁所同未籠..
因為我返學有好多工作紙同書,
所以有有一箱一箱用紙箱裝的工作紙在的房間
lingyan 2008-9-20 11:48:04 AM
虱有可能係你自己帶返去俾佢。

平時係屋企兔籠附近放 D 沙薑,可以趕虱 GA ....
我自己都係咁做。
elyse)) 2008-9-20 11:55:16 AM
那麼兔身上的,沙薑趕得走嗎∼
lingyan 2008-9-20 11:58:53 AM
唔得,所以一定要睇醫生 ...
我未試過兔兔身上有虱,所以無試過因為咁樣而睇醫生。
只知道其他人講過話係有隻殺虱藥滴係兔兔後頸。

沙薑只係預防 ....
elyse)) 2008-9-20 12:00:23 PM
因為之前我看台灣的兔仔書...
他們會用一隻草來薰失
‵小瑩 :])) 2008-9-20 12:00:48 PM
其實坊間有d滅虱既野,,但係唔係好建議你用..
因為唔知成份係乜,,,可能會對兔兔有害,,
除非有方法...如果唔係,,我諗睇一次醫生,,等醫生開藥或者教你整走d虱會好d..
同埋唔知道兔兔自己清潔既時候有冇lam埋落肚,,,
lingyan 2008-9-20 12:08:46 PM
係有一隻草係可以薰虱,
但係燒出黎既味道唔多好聞。

虱依附係兔兔身上,除左睇獸醫之外都無乜辦法整走。

平時返屋企著過既衫就唔好放係兔籠附近,
唔好俾兔兔走去鞋櫃附近玩 ... 等等 ....
elyse)) 2008-9-20 12:11:00 PM
兔兔自己清潔既時候有冇lam埋落肚..
單係呢一樣:016:
而家去睇醫生啦∼
好驚阿..因為前日檢查個陣無..
隔左一日就有咁多∼
elyse)) 2008-9-20 12:17:14 PM
原帖由 lingyan 於 2008-9-20 12:08 PM 發表
係有一隻草係可以薰虱,
但係燒出黎既味道唔多好聞。

虱依附係兔兔身上,除左睇獸醫之外都無乜辦法整走。

平時返屋企著過既衫就唔好放係兔籠附近,
唔好俾兔兔走去鞋櫃附近玩 ... 等等 ....

佢平時唔會行出房門一步..
平時只會係我地一回家便跑去搵佢..
可能你地講中,係我地出街戴回去∼
‵小瑩 :])) 2008-9-20 12:17:24 PM
原帖由 elyse 於 2008-9-20 12:11 PM 發表
兔兔自己清潔既時候有冇lam埋落肚..
單係呢一樣:016:
而家去睇醫生啦∼
好驚阿..因為前日檢查個陣無..
隔左一日就有咁多∼

希望兔兔無事啦!^^祝兔兔快d好番!~
seefun 2008-9-20 12:23:50 PM
可能係fleas蚤,睇vet,滴藥水,
好快就可殺蚤喇.
fleas是在外面染番來,如兔兔曾接觸過有蚤的動物,
或有人從外面帶左回家.
除左同兔兔除蚤外,
蚤蛋會存在兔兔接觸過的地方,
所以還要大清潔羅.
chrisyan 2008-9-20 02:53:31 PM
係,芝麻咁ge野係虱.
兔協staff有講過我聽...
佢地滴虱水.一日就可以搞掂

快速發帖