04/10之病況

05/10 @ KOWLOON VET. Hospital 醫生分析::044:
啡啡佢患了上呼吸道感染..:027: 已排除情況嚴重..:025: ..但情況危殆..:022:
佢食緊既草經醫生建議..:062: ...已經轉左Alfalfa草...:063:

:006:...經一輪奔波後....啡啡同兔媽身心疲憊不堪......:077: ..

我已經立即給啡啡開始療程....但我發現啡啡下巴腫哂 (唔記得問醫生)..:026:
不過食左第一劑藥之後,佢有D反應,生猛左少少~仲會抓痕~:020:
同埋d毛仔乾爽左少少 ~:015:~仍然打緊乞癡...
佢依家D糧撈左藥都肯食..都有點安心~ :070:
嚇瓜我了...:011:....天丫~:047:

唔緊要....兔媽兔爸會照顧你一生既...:038:

大家快d一齊祝福啡啡快D早日康復喇~:041:~雖然佢唔識字~但兔媽兔爸我地會話俾佢知架~:054:

05/10之藥物

05/10之藥物

05/10之藥物介紹...

05/10之藥物介紹...

‵小瑩 :])) 2008-10-3 03:23:37 AM
應該係病病喇..
一條過既意思係點....不過都應該係軟便..
無食野同埋屎屎有問題就應該即刻睇vet喇..
平既醫生未必醫得好兔兔..
你可唔可以問屋企人借住先丫??
佢地都唔想見到兔兔有事家嘛...
盡快帶佢睇betty啦!!
MusiczX 2008-10-3 04:33:47 AM
邊度有betty D資料睇?
riva.)) 2008-10-3 05:56:27 AM
事不宜遲!! 快快快!
hh0 2008-10-3 06:34:42 AM
原帖由 MusiczX 於 2008-10-3 04:33 AM 發表
邊度有betty D資料睇?

http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
kkyan01 2008-10-3 08:39:37 AM
快d帶佢去睇醫生:074:
alaneva 2008-10-3 10:19:06 AM
小心啊,,,兔兔唔食野好大件事!!
wesky 2008-10-3 11:32:27 AM
真係有咁快得咁快
遲一分鐘都有可能...
賓妮 2008-10-3 01:15:06 PM
我隻兔兔係去紅磡獸醫道睇DR. GILLIAN,個人認為不錯呀~
聽D NURSE 講佢係剛剛0係大圍珍禽異獸及寵物醫院道調過黎,佢都好詳細同你分析,又會俾幾個選擇你做決定... 會建議你點做咁..... 不過都係睇下近邊道多D~ 佢呢道基本診金係$230,藥物另計。
DR. BETTY 我都睇過一次,基本診金係$220,但因為我個次無做預約,WALK-IN, 所以另收$80,藥物另計。
不過兔兔新係PET SHOP 買返黎都建議去做個BODY CHECK 好D~ 買個安心嘛~
lingyan 2008-10-3 02:06:24 PM
大圍個 dr gillian ?

如果係大圍o個個,我覺得係我睇咁多醫生最差既一個 ...
仲好記得個陣一星期一次覆診,
之前見醫生都至少見十幾分鐘,
個次覆診見佢,5分鐘都唔駛,超級簡單,

va 拎佢磅重 -> 望一下鼻仔 -> 一句說話 "照食呢隻藥" -> bye bye

4個 step 就無左 400 幾蚊 ...
我同兔爸都覺得呢個醫生超級唔 pro,
以後都唔要見到呢個醫生 ...
pinwheelfish 2008-10-3 02:13:37 PM
我覺你都係快d同佢睇醫生, 個口濕晒都係一個問題嚟ga, 我隻兔隻都係咁, 無特別病徵, 但佢死得好慘, 小心, 唔係嚇你, 但你bring佢睇醫生後都要作最壞打算, 快d啦~~ 兔兔可以病情壞得好快, 你bring佢睇醫生都算係盡你做主人嘅責任同努力, 之後就要靠兔兔同你對佢嘅支持啦~~ 加油呀..
賓妮 2008-10-4 12:21:55 AM
原帖由 lingyan 於 2008-10-3 02:06 PM 發表
大圍個 dr gillian ?

如果係大圍o個個,我覺得係我睇咁多醫生最差既一個 ...
仲好記得個陣一星期一次覆診,
之前見醫生都至少見十幾分鐘,
個次覆診見佢,5分鐘都唔駛,超級簡單,

va 拎佢磅重 -> 望一下鼻 ...

應該係...但係我幾次了,睇GE時候佢好詳細去檢查,仲有問必答,兔兔掙扎,佢會慢慢安撫左佢先睇,睇完講兔兔GE情況同會點醫佢都會解釋清楚!
相反我試過睇BETTY佢睇GE時間就5MINS唔駛,好快睇完講完就交晒俾護士,我似入去睇護士多D=0="
不過都有可能係大家睇GE情況/病唔同啦,最緊要係睇完兔兔可以好返就得啦,唔會睇完仲害左兔兔就好了
MusiczX 2008-10-4 04:49:58 AM
我明天會UPLOAD MOVIE
花無缺 2008-10-4 05:49:31 AM
嘩, 搞乜咁傷....
暫時唔好用草波住吧, 佢咁細個未必夠力扯d 草出來,
就咁放係地下俾佢食, 雖然好浪費, 但都好過食唔飽
(1箱oxbow 9磅一隻食到個幾月)

籠底可以試下網底, 再加膠板, 雖然有網底可能會引起腳瘡,
但就咁放紙沙佢腳仔踩上去都唔舒服得去邊

籠我就日日洗, 紙沙都會日日換, 如果用廁所, 紙沙用唔到幾多

佢而家唔只嚴重....應該係危殆(如果片頭佢唔係訓緊, 而係平時都係咁),
未必可以拖到星期日, 最好就朝早早d 去等醫生開門睇........
花無缺 2008-10-4 06:00:14 AM
如果過到呢關, 佢鼻水可以用化妝綿沾水幫佢抹,
抹完要跟手抹返乾, 然後再用籠物既平梳梳返順d 毛,
我之前一日抹十幾廿次, 最好用係化妝綿

佢平時食咩牌子既草同糧?
水就暫時轉用屈臣氏(其他牌子既有味)既蒸餾水吧(唔好買錯礦泉水),
水樽就睇你本身幾多ml, 我用緊350ml 日日換都ok,
睇醫生時最好影定佢平日食用既野帶埋去, 方便醫生又方便自己

順便可以問埋醫生, 駛唔駛/可唔可以飲貓狗用既代用乳, 睇佢咁細隻唔似有三個月, 可能奶都未戒....

快速發帖