我都幫雪糕芭啡換個過籠:040:
想佢地住係同一個籠,
再分上下層住(下層係雪糕、上層係芭啡/識識地廁所)

因為我今日去香港仔個間紅x白,
佢地話佢地冇可自己再加建的籠買:077:
所以我明日打算出去q兔睇下:060:

我之前睇過豆豆換新屋個post,
我見有得加建ga, 我想問係邊幾款寵黎嫁,
(明日可能印張出黎問個d sales)
仲有啊, 我想問好似casey/豆豆用緊個隻知ok唔ok呢 ?
有咩好處or壞處啊 ?
http://mini-house.info/viewthrea ... =page%3D&page=4
wesky 2008-10-4 08:04:00 PM
籠應該有得買架
木板就自己去 q 兔配
‵小瑩 :])) 2008-10-4 08:07:34 PM
其實我諗你去一去q兔,就可以解決哂你所有問題@@
因為有得揀籠..同埋有得配哂層板!!基本上所有設備都可以o係q兔買齊嫁喇!
哈哈..
q兔有兩種籠..有底盤同埋無底盤~睇下你自己中意邊隻!
有底盤就有大同細size揀~
lingyan 2008-10-4 08:30:39 PM
casey 個隻我都用緊,不過佢三層,我個隻二層。
佢 Q 兔本身個籠連底盤就 $250 左右,跟住加一層籠就 $150 左右,
之後每個木板就自己揀,一塊木板大約係 $30 - $50,要睇返個 SIZE。

買籠送個塊底板可以係木板 亦都係可以 鐵網,多數人都選擇木板。
不過如果打算唔用底板既話 (即係直接兔兔企籠底),或者可以張底板改成為二樓既板,
Q 兔個到可以幫你界個洞口出黎,當作一樓通往二樓既門口。
(咁你又可以慳返 $50 la)

另外,幫兔兔上落既板唔好太過窄,,最好個 size 係可以放到一隻兔兔轉到身既就好 la。
miffy仔試過因為幫上二樓既木板太過窄,成隻差錯腳跌左落黎。

以上都係我之前設計個籠既少少意見 ^^
kkyan01 2008-10-4 08:46:53 PM
佢地未可以一齊住
為有分上下層住(下層係雪糕、上層係芭啡/識識地廁所)

用唔到二樓既板, 當作一樓通往二樓既門口呢個設計啊 :011:
‵小瑩 :])) 2008-10-4 08:53:48 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-10-4 08:46 PM 發表
佢地未可以一齊住
為有分上下層住(下層係雪糕、上層係芭啡/識識地廁所)

用唔到二樓既板, 當作一樓通往二樓既門口呢個設計啊 :011:

咁可以唔洗q兔開洞嫁!就咁成塊過都得!
kkyan01 2008-10-4 08:56:50 PM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-10-4 08:53 PM 發表

咁可以唔洗q兔開洞嫁!就咁成塊過都得!

唉 ~ 有d可惜

雖然芭啡係識識地去廁所,
但都有咩預防措施, 防止上層落雨去下層啊 ?
wesky 2008-10-4 09:10:39 PM
加一塊膠係下面
lingyan 2008-10-5 09:45:53 PM
原帖由 kkyan01 於 2008-10-4 08:56 PM 發表

唉 ~ 有d可惜

雖然芭啡係識識地去廁所,
但都有咩預防措施, 防止上層落雨去下層啊 ?

先放木板,再買一塊膠片放上去,因為木板一定要放,得木板先夠力承受一隻兔兔既力,
但個問題就係如果木板俾濕過尿尿,就麻煩 d,
所以可以選擇去膠舖個d shop 買塊硬既膠片,再放上去。
kkyan01 2008-10-5 10:29:20 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-5 09:45 PM 發表

先放木板,再買一塊膠片放上去,因為木板一定要放,得木板先夠力承受一隻兔兔既力,
但個問題就係如果木板俾濕過尿尿,就麻煩 d,
所以可以選擇去膠舖個d shop 買塊硬既膠片,再放上去。

請問邊到可以買到甘大塊的膠片啊 ?
大約係邊種, 有冇相可以睇睇 ?
lingyan 2008-10-8 02:21:16 PM
唔知幾錢,因為未買過阿,
但係金魚街近聯合個邊有D膠片舖頭,應該可以幫你 CUT 你想要既 SIZE。
kkyan01 2008-10-8 02:54:40 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-8 02:21 PM 發表
唔知幾錢,因為未買過阿,
但係金魚街近聯合個邊有D膠片舖頭,應該可以幫你 CUT 你想要既 SIZE。

請問知唔知大約係邊到, 仲有冇多dd地標可以提供 ?
如果係我呢兩日去下探路, 正式買個陣唔駛搵啊 ~
lingyan 2008-10-8 03:40:27 PM
就係 I X R 個邊一直行落去 (向聯合方向行),就係魚街個到。
nga_yi 2008-10-8 06:16:14 PM
其實...其實........
你講既Q兔係咪即Q兔X?
                               X X廊?

快速發帖