我上星期買了兩隻兔兔回來,他們一直都很生猛,食得訓得。但呢兩日,其中一隻突然失去食慾,常扒係度, 亦很少食嘢和飲水,便便也爛爛地,怎麼辨? 我很擔心呢!  要帶她看獸醫嗎? 要餵止痾水嗎?
hh0 2008-10-12 09:09:23 PM
唔好餵止痾水, 帶她看獸醫, 近期新兔好多病菌, 你隻係mk買嗎?
希望唔會中招, 早d 醫好
wesky 2008-10-12 09:13:44 PM
建議你最好帶佢地去做 body check
最後隻菌真係好惡
止痾水無用的, 有病應該睇醫生
便便爛就餵多D T 草, 睇下會唔會好D
‵小瑩 :])) 2008-10-12 09:17:18 PM
止痾水既成份係咩無人知, 所以唔好亂俾兔兔飲!
我既建議同wesky一樣~
帶去vet度做一次body check~就算無事都買個安心嘛!
Puffypuffy 2008-10-12 09:46:22 PM
多謝大家! 九龍區邊間獸醫好? 去睇十約格錢是多少? 要預約嗎?
BB囡 2008-10-12 10:24:43 PM
去睇betty呀..係九龍城嫁..
係人都知好..我都係去個到
唔算貴..唔係咩大病大約$400-$500到啦
不過一定要預約
佢地都幾識兔兔既野嫁..
去個到你可以放心
唔好等啦..小動物唔等得嫁...
何況近日病菌好嚴重:016:
kkyan01 2008-10-12 10:38:02 PM
沒錯啦, 快d同佢去睇睇醫生,
如果冇事ga, 咪買個安心,
大吉利是有事ga, 早d發現早d醫啊, 好返機會都大d啊
醫生資料如下 :
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
珊迪小姐 2008-10-12 11:12:10 PM
我想問下兔兔睇醫生每次大約幾多錢呢!?
例如,如果只是普通body check幾錢,
如果萬一係傷風感冒又大約幾錢呢?
我未養過兔兔,想預下budget,不怕一萬至怕萬一丫嘛...:077:
‵小瑩 :])) 2008-10-12 11:37:43 PM
普通body check大約是2百至3百蚊到~
傷風感冒..要睇番醫生..同埋d藥..不過應該700蚊內~
花無缺 2008-10-13 12:07:47 AM
二隻兔係同一個籠定分開籠?
糧俾邊隻牌子?
草係咩牌子? Timothy 定 Alfalfa?
便便  爛爛地係爛成點? 漿狀? patpat 位乾唔乾淨?
pollylam 2008-10-13 01:05:39 AM
都係去睇醫生la..我lemon tea都係o係mk買嫁...買左兩三日就出事啦..個鼻濕晒...
最後都係帶左佢去九龍城睇...不過唔係betty係男醫生..不過都ok..佢依家應該冇咩事...
個鼻仔冇濕la..靚仔番晒^^冇事去body check都叫買個安心呀....
不過真係快d去body check好d...人有病可或者可以拖...但兔仔有病就一定唔拖得..
芝士媽 2008-10-13 01:21:56 PM
快去睇e生啊,我芝士o岩o岩黎屋企都有病,都試過唔食野唔飲水成個軟晒,好在睇得快至執番條命仔.

快速發帖