同大家分享一下~~
wesky 成日話我有被虐待狂
點解咁講??

我平時同兔兔玩,有幾種方法~~^^

1)手拎住d糧,跟住周圍走,等佢地可以跟住我
  當我行到咁上下,又走開遠d, 大聲叫「小丸,波波」,
  然後等佢地走個黎,訓練下佢地認名~~~

2)同波波玩梳,同比佢推橙......而小丸都係同糧引佢走
  佢地見我拎住糧盒, 真係會好乖咁比我玩
  佢地會跟住糧盒轉

3)用糧引佢地企起身食,訓練佢地行幾步

4)最後一個新玩法係
  我訓起地下度,舉高手上既糧
  佢地開始果陣,會圍住我轉,圍住我走,
  然後,當我係台用手扶住,伸直個身
  到後來,佢地直接跳上我個身度
  見我比佢地爬上身,就走黎走去~~~

哈哈~~果然係一個有被虐待狂既媽咪
但我覺得佢地依家幾痴我, 一見到我就會走埋黎,或者行去糧盒隔離用水汪汪既眼神望住我,
話比我知:「媽咪,我想食野」

‵小瑩 :])) 2008-10-13 08:57:22 PM
我同你差唔多@@
不過可能都養左芝麻有3年幾,,
而家唔洗用食物佢都識聽自己名~
識得聽no, 同埋如果有朋友走既時候會送佢地出門口~ha
如果唔係芝麻手手斷左-v-我最想訓練佢跳欄..
波丸媽 2008-10-13 09:00:53 PM
芝麻真叻仔~~:020:
識送客人出門口~~~
我走左,d女都照訓:008:

小丸波波比wesky訓練左唔識聽no,
只識聽「喂」
但唔係個個都「喂」得到, 我「喂」佢地唔聽, 要佢地兔爸先有用
蝦我>3<:016:

‵小瑩 :])) 2008-10-13 09:07:16 PM
原帖由 *TsZ ^0^TsZ * 於 2008-10-13 09:00 PM 發表
芝麻真叻仔~~:020:
識送客人出門口~~~
我走左,d女都照訓:008:

小丸波波比wesky訓練左唔識聽no,
只識聽「喂」
但唔係個個都「喂」得到, 我「喂」佢地唔聽, 要佢地兔爸先有用
蝦我>3

哈哈...兔地係咁嫁喇!
我希望有朝一日薯薯都會好似芝麻咁就好喇!:039:
波丸媽 2008-10-13 09:08:30 PM
祝你成功~~:054:
我都要努力:006:
gloria123 2008-10-13 10:32:41 PM
我好少理佢...不過因為我得一隻兔...
佢好中意跟住我,識聽名...
通常一放出籠都同佢玩跑跑追追 (5洗叫名,自動跟我行)
外人睇落去好傻
媽咪就睇住我笑=_=...
我地食生果果陣又比佢食d...
BB囡 2008-10-13 10:34:50 PM
其實你地d兔兔已經好叻嫁啦
至少佢地有時識聽呀
b囡就最玩野...次次都唔理我
有時我同兔爸都擔心
其實佢可能連我地都唔認得:024:
波丸媽 2008-10-13 10:35:06 PM
我覺得兔兔肯跟人,係一種幸福
:073:
pinwheelfish 2008-10-13 10:41:47 PM
其實兔兔都幾串ga~~ 你叫佢, 佢拎過嚟望一望你, 之後又繼續做佢嘅野, 佢心情好嘅又會走晒埋嗲吓你, 佢係主, 你係奴,, haha~~ 但兔兔又只會令你有愛冇限WOO, 好似對BB仔咁, 要好錫先得, HAHA~
波丸媽 2008-10-13 10:43:21 PM
冇錯~~兔兔就係隻嬲唔落既寶貝^^:073:
kkyan01 2008-10-13 10:55:07 PM
唉! 
有時候,係嬲唔落,因為佢地又會哄你, 
只有佢地嬲你咋 >.<
jennytyy 2008-10-13 11:47:15 PM
我會用菜訓練jobe企起身同自轉,反而無用糧訓練佢地。
gloria123 2008-10-14 12:04:09 AM
其實我之前養ge兔兔(家兔,小學養)仲識得錫我隻手....但我養得佢5好....我一直都好耐久.....兔兔跟5跟你好睇時間...假以時日...一定會好chi你...
bvbarry 2008-10-14 12:38:35 AM
要問兔兔,因為通常都係兔兔玩我多喎。
SHARON 2008-10-14 11:59:46 AM
我都係用野食黎同小明玩架...玩玩下佢好似識識地聽自己個名:040:
有野食就好痴我...:031:
哈哈..仲有..玩厠紙筒佢仲開心..我一掉係地下.佢就衝埋離攞走個厠紙筒返籠度慢慢刨:037:
一掉就衝住搶...好好笑...好似狗仔咁...:037:

快速發帖