我睡醒,,,,發覺他好似呆呆地,,,
平日一聽到食物聲是十分心急,,,,
但剛剛動也不動,,,,只是在"夫"蛋甘,,
手和腳都收埋,,,,
我去摸他,,,也比我摸,,,
但一摸肚仔就退後,,,
我摸到他的肚有少少硬,,,,
我應該點做,,,
THX
`Shusonbaby||' 2008-10-15 07:19:36 PM
快快看醫生吧. 這是最安全.
TINA 2008-10-15 07:24:44 PM
BETTY收工了,,,,我在西灣河,,,
又不知那間OK...
elyse)) 2008-10-15 07:25:06 PM
你試下幫佢按摩肚仔..
用旋轉式上至下按摩,力度應該係按摩皮膚個個力度牙...
肚有少少硬有可能係胃氣脹

TINA 2008-10-15 07:32:34 PM
我試了,,,他退後,,,不想我按,,,,
佢在沙發已經半個小時不行動,,,,
手和腳仍是收在肚下,,,
elyse)) 2008-10-15 07:57:48 PM
我剛剛找到有一個兔友的兔兔症狀和阿雞有點似...
http://hk.myblog.yahoo.com/mable1219
如果係mini house既兔友,就唔好意思~

佢去左一間24小時開既pet central..好似係呢間阿
http://www.pets-central.com/petcenflash_tc.html

唔知幫唔幫到你阿...
你屋企有無草粉阿,試下喂佢,睇下佢食唔食~
如果願意食野應該無事吧~

TINA 2008-10-15 08:06:21 PM
THX,,,,ELYSE我剛剛看了,,,,
甘其實豆豆是什麼事呢,,,,
我家下好亂,,,,
BB囡 2008-10-15 08:10:03 PM
我唔係好識..因為養兔我都係初哥
但你聽日一定要帶佢去睇左e生先..
seefun 2008-10-15 08:32:37 PM
Tina, 屋企有冇草粉呀? 如果有gas肚脹,
俾Infacol會有幫助.藥房仲未關快d買,
預備埋針筒餵水餵草粉.
keep住久不久俾水呀,
按摩肚仔推佢行下,郁動有助驅氣.
有食開菜的就準備d菜引佢食.
Book定vet.
lingyan 2008-10-15 10:12:40 PM
試下幫佢按摩肚仔。
會唔會係肚仔痛 ?
kkyan01 2008-10-15 10:37:02 PM
聽日帶佢去睇醫生睇睇啦
我未試過有呢個情況出現, 我都唔知啊,
只識帶佢地去睇醫生 ~
光之天使)) 2008-10-15 11:00:59 PM
抱住佢係大脾~
一隻手按摩住佢頭仔,等佢relax少少先~
之後一隻手幫佢按摩個肚仔~
vice0926 2008-10-15 11:17:22 PM
希望呀雞會冇事啦~~~><"
波丸媽 2008-10-16 09:33:03 AM
丫雞乖乖~~
希望丫雞冇事~~
TINA 2008-10-16 09:59:52 AM
各兔友,,,,
昨晚阿雞的情況是我從未見過的,,,
他好無精神,,平日不愛抱抱的雞,,,
昨日好似無晒力甘比我任抱,,,訓在我身上,,,

我見愈來愈不對,,唯有坐的士去旺角
蘿蔔仔內面的動物診所,,,,
比醫生睇左一陣,,,佢說是牙齒的表面雖然生得好好,,,
但可能是內部生的不好,,,令他不吃東西,,,,
他說要照一張片睇牙齒,,,,打了一支止痛針
我無比佢照,,,因為我都打算今日去睇BETTEY
醫生的助手餵了阿雞吃草粉,,,,

回到家,,,精神也只是一般,,,
但我抱佢,,,佢就好似平日甘少少掙扎,,,有番D力
到半夜三點,,,,我和兔爸都不敢睡,,,
再餵多次草粉,,,,
但阿雞不吃,,,,好乖甘自己吃了少少草和飲水....

今日,,,也OK精神

快速發帖