淆淆佢而家係醫院 x緊鹽水~

我下午見佢去唔到大便,打電話問betty點,d姑娘話2個醫生都唔係到,叫我去大圍....大圍又book唔到∼叫我去愛協∼

最後我去左屯門睇gerry∼佢同淆淆探熱,話佢發燒,要 x鹽水降溫~
佢話元朗先係24hr有人睇住∼∼
我一陣8.30pm-9.30pm可以去探佢∼∼

我而家唔知點算,我好驚...
------------------------------------------------------
我岩岩睇左佢啦,佢吊左鹽水後,可能退左d燒∼
我一去到佢食左好多菜,俾左草粉佢食,到我走個陣佢又自己食草∼
好叻女∼∼

我聽日可以同佢返屋企啦∼

我想同聽日做手術既天使之光∼total講∼∼
淆淆極有可能係搭巴士凍親,引致發燒∼佢發到41度幾∼
我好想叫你都要小心d,拎毛巾∼唔好介意我點左你名∼:054:
---------------------------------------------------------------------
淆淆既婆婆去睇左佢啦!淆淆佢好驚,可能有狗叫,成晚冇訓過啦~
姑娘話佢有自己食野,有少少便便..
不過仲有少少熱,但dr話唔係燒,仲話兔兔會比人高d<--係唔係嫁????
佢地話今日4.00先知可唔可以出院~~
DR.話加重左藥比佢,因為BETTY個D抗生素少份量D,可能唔夠...
佢地話加左遙就冇咩問題~~
聽淆婆婆講完我都放心D~~佢應該可以返屋企啦~~
我想佢快D返屋企訓下呀~~

朋友們,你地等我4.00PM好消息丫,為左你地知道我有新消息宣佈,我會係主題上打上時間,方便你地知道
------------------------------------------------------------------------------------
回家篇~
下午個陣婆婆探佢,叫佢如果想返屋企就要乖d,唔好發燒~
4.00收到dr.betty電話問候佢(因為我打電話去問野,佢d助手知佢入左院),佢話可能淆淆太緊張,引致到咁其betty 都好 少見到呢類兔兔,佢都好出奇~
6.00幾收到醫生電話,話我知佢退燒了....但係唔食野唔去屎屎,醫生想佢快d返屋企開心d~
6.45收到betty電話,佢話如果可以食到野,就接佢返屋企...
7.30見到媽咪同舅父仔啦,佢即刻好開心,要跳出個袋...
7.45返到屋企見到婆婆啦,用patpat對住佢~~
    自己返入籠休息,去尿尿,去屎屎(都好多)
  出籠玩,行左陣,好似以前咁訓地下,可能佢好熱啦∼∼
  自己返左籠啦而家∼∼精神好好,不過好似唔識聽名∼以前會應人嫁ma∼
多謝大家開心∼!!:073:
------------------------------------------------------------------------------------
17/10AM~
昨晚給她出來跑步~
她的右邊手手放不到地下~
可能右手第一次打唔到鹽水,左手就打到~唔知係唔係打到條根
打左俾維多利...到現在還未回覆~
已經約左betty星期日10.15am啦~
如果維多利叫我去睇多次,我睇唔睇好.....
我唔想去....因為淆淆心情好左一半,仲未好返....
-------------------------------------------------------------------------------------
17/10(1.30pm)
維多利的回應...

佢地開頭以為係吊鹽水個隻手有事,之後我話唔係,係第一次打唔到個隻
維多利醫生同我講話唔開佢地事.........我同佢地講,你俾個理由我,我都唔會嬲,但你話唔開你事就唔得,我兔兔手仔好好咁來,回家又唔係咁~
話兔仔係籠到跳,好難控制到佢,所以佢跳可能整親手........:029:
我話佢冇可能跳,你地個籠又唔大,我兔兔做左手術會痛.冇可能跳到嫁ma,而且2隻手仔都包實左....
佢地話而家冇證據證明合係佢地錯,要再去睇佢地,但診金唔計,要用藥就要藥費.....
我當然唔去啦:034: ,你咁樣,我唔知你地點對我個女,我個女心情岩岩先好左DD咋...
我同佢講你咁會令到客人冇信心,佢話,如果你冇信心,你可以睇第2個醫生...

不過大家放心先兔婆話佢早上出來跑好似冇咩野........
但你地要等多等,因為淆婆婆去左搽探淆太婆,要4.00PM先知淆淆最新消息....
----------------------------------------------------------------------------
媽媽心聲(回憶)
如果唔係BETTY個日唔係到,我都唔會同個女去嫁....
我自問我呢個做媽媽既我對呢間診所都好忍氣吞聲,因為我求梗你地今晚對我女女好D~
當日情況8:00去到元朗診所
8.30-9.30探病(佢地冇叫我拎野去)
囡囡眼神話俾媽媽知佢好驚驚
媽媽睇到個籠入面個心都好痛....有3個食物碗,
(1)草--放滿黃黃的草碎,比K字頭的草還差(2)不知明的糧(3)一碗水(可怕嗎??)
幸好我這個兔媽知道女女喜歡同用自己的東西....拿了水樽來和食物碗,淆淆見到有小白菜和綠綠的草都好開心食了很多..
職員叫我餵草粉,好彩我拎左BETTY的1CC的針筒來,他們給我5CC(很大呀)我堅持話一定唔可以,要用我拎來的1CC,我要我親手餵..
我見淆淆不是用尿片的,用報紙,我好傷心,怕傷口感染,叫他們用我拎來的毛巾,佢地話唔需要..如果不是有求於他們而我又沒其他辦法,我真的走了..
我一早起身洗菜,到左早上我7.00AM我去給菜他們,給了2包,每包9片,到了晚上,我(汁)返淆淆D行李...
哈哈.....竟然仲有15片菜,小淆可能得3片..怪不得佢地話我小淆唔食野啦,我俾左2包草..2包菜好似仲係咁大包....
我淆淆食野好唔乖我知,佢偏食我都知...點解我一番心意,診所唔會合作呢......
--------------------------------------------------------------------------------
手仔又冇野啦~~
佢出黎跑又冇咩野,淆爸話可能琴日條根痛,所以放唔到黎地啦∼星期日就可以搵BETTY啦∼
冇事就好啦∼今日識食草,糖同小白菜.
淆淆今日屎屎大粒左d∼媽媽驚佢脫水,又再發燒:058: ,親手餵水水佢飲∼
淆淆係一個好大力既女仔,又唔可以座定定∼
所以我要用抱BB既方法餵,但呢個方法好危險,所以我要等佢少少,少少咁吞左先可以再俾..
分左3個時間餵,都叫做飲左好多草粉加益生菌....:061:

俾D相他地睇下丫....
我好累呀,我訓(黎)頸呀...:050:

淆淆有心事..

淆淆有心事..

跳跳虎氹淆淆訓覺

跳跳虎氹淆淆訓覺

細佬叫佢加油

細佬叫佢加油

elyse)) 2008-10-17 04:35:46 PM
唔係頭大先會將唔開心既野好快忘記既咩...哈哈哈
淆淆你真係壞阿,搞到個個都擔心成幾日...打打:013:
tiffany2003hk 2008-10-17 04:35:57 PM
原帖由 光之天使 於 2008-10-17 04:13 PM 發表
尋日我又冇跟dr.gerry行入去籠果度睇係咩情況~
因為行到一半我就要出去比錢....
屯門分店果度d姑娘都仲算ok~我買草粉,同止痛藥,佢都係比1cc針筒我,
我估係因為屯門果邊睇開兔兔,所以會對兔兔特別照顧~

不過元朗 ...

屯門個籠好d嫁,大d又冇咁焗∼
因為淆淆係入面訓左2個鍾,點解,因為淆媽喊得好利害.叫醫生唔好留醫,醫生就話吊2個鍾睇下點...
淆媽真係個喊包,搞到醫生唔知點好...
波丸媽 2008-10-17 07:11:51 PM
原帖由 tiffany2003hk 於 2008-10-17 04:35 PM 發表

屯門個籠好d嫁,大d又冇咁焗∼
因為淆淆係入面訓左2個鍾,點解,因為淆媽喊得好利害.叫醫生唔好留醫,醫生就話吊2個鍾睇下點...
淆媽真係個喊包,搞到醫生唔知點好...

淆媽你唔好咁講啦,我覺你好叻啊,比著我,真係唔知點算好架,
你已經好堅強啦, 而淆淆一定知道你好擔心佢,所以佢會快d好架
你要繼續努力啊,我地點都支持你
如果唔係聽你講,我都唔知元朗果間係咁差....我地小丸波波之前係起屯門絕育的
亦好多謝你同我地分享,等其他兔友知道唔好choose元朗果間!!!!
tiffany2003hk 2008-10-17 11:33:39 PM
原帖由 丫芷^0^ 於 2008-10-17 07:11 PM 發表

淆媽你唔好咁講啦,我覺你好叻啊,比著我,真係唔知點算好架,
你已經好堅強啦, 而淆淆一定知道你好擔心佢,所以佢會快d好架
你要繼續努力啊,我地點都支持你
如果唔係聽你講,我都唔知元朗果間係咁差....我地小丸波 ...

如果情況許可當然唔好撰佢地啦∼
但係冷靜D諗下.如果咁岩搵唔到醫生,為佢地小生命著想,一定要佢地受苦啦....
但願所有兔兔都身體健康啦∼
如果萬一想病,都要親有識醫兔既醫生當值先好病呀..
光之天使)) 2008-10-17 11:37:52 PM
淆淆乖呀~~食多d野飲多d水~身體會好快好返架~
真係叻女,d便便大粒就好喇~~
total今日食左好多草,都乖乖飲左半支水...
但係d便便好黑好細粒,仲有d臭味....攪到我又開始又擔心佢~
不過個百厭妹已經開始走出走入.....
絕育完既便便應該係點既呢?我應該唔好再心軟獎佢食糧...?
tiffany2003hk 2008-10-17 11:49:27 PM
原帖由 光之天使 於 2008-10-17 11:37 PM 發表
但係d便便好黑好細粒,仲有d臭味....攪到我又開始又擔心佢~
不過個百厭妹已經開始走出走入... ...

天使之光,(好黑,好細粒,有臭味)個D係營養便黎嫁∼
做完手術個日,BETTY叫我如果有要餵淆淆食返,因為佢有頭盔食唔到,不過淆淆豬一直都冇機會食∼
兔兔平時都有呢D便便,不過兔地有時食左我地又唔會知,係營養:014:

你TOTAL好叻嫁啦,係睇我個傻妹,唔知係唔係做左太多年兔呢,所以成熟D,多野諗D,咪做完手術都多野諗到頭都著火,真失禮...:024:

加油呀TOTAL妹
lingyan 2008-10-17 11:52:55 PM
原帖由 光之天使 於 2008-10-17 11:37 PM 發表
不過個百厭妹已經開始走出走入... ...

我記得個陣MIFFY D 便便又大又細,臭就無臭既,都KEEP住幾日都係咁,
不過過左幾日就無事 LU~
盲腸便個陣因為用緊頭罩食唔到,
搞到成個頭罩都係CC,真係臭到死 .......
我用紙巾執返俾佢食,自己都唔敢望住佢食,真係好噁心 ...
光之天使)) 2008-10-17 11:54:40 PM
但係佢果d便便係硬架wor~
不過就係好細粒~有d臭囉~
佢keep住成個廁所都係呢種便便.....
kkyan01 2008-10-18 12:00:18 AM
芭啡之前做完絕育之後, 不知幾精神啊,
咩都肯食, d便便有點軟, 有d臭臭,
唔知係咪食左d止痛藥有關喎
tiffany2003hk 2008-10-18 12:03:58 AM
原帖由 光之天使 於 2008-10-17 11:54 PM 發表
但係佢果d便便係硬架wor~
不過就係好細粒~有d臭囉~
佢keep住成個廁所都係呢種便便.....

其實如果有便都唔驚既,係冇便,好似淆淆咁停腸你先驚∼
有冇食菜呀∼我淆淆早午晚都有食菜,D便有大又有細
光之天使)) 2008-10-18 12:05:09 AM
我今日淨係比左一棵菜芯total咋~~
又驚佢食得多菜會攪到d便便唔靚~
係咪應該比多d呢?
tiffany2003hk 2008-10-18 12:10:13 AM
原帖由 kkyan01 於 2008-10-18 12:00 AM 發表
芭啡之前做完絕育之後, 不知幾精神啊,
咩都肯食, d便便有點軟, 有d臭臭,
唔知係咪食左d止痛藥有關喎

芭啡呢D就叫叻啦∼
我真係要檢討下,係唔係我教囡有咩問題呢???搞到佢咁細膽....:011:
會唔會係我由細到大都冇俾佢見過D咩陌生人呢??

人地話天竺鼠好膽小∼我個隻又唔係..出到去街睇醫生,馬路邊咁嘈都可以訓到豬咁∼
可能我教動物出左問題:024:
tiffany2003hk 2008-10-18 12:12:04 AM
原帖由 光之天使 於 2008-10-18 12:05 AM 發表
我今日淨係比左一棵菜芯total咋~~
又驚佢食得多菜會攪到d便便唔靚~
係咪應該比多d呢?

多D好,我問過BETTY,佢話一日可以食15棵嫁∼
你睇下MIFFY份生日禮物先啦∼
佢有好多菜嫁..
光之天使)) 2008-10-18 12:18:40 AM
total腸胃好敏感~
攪到我唔敢放膽比佢食~~
15棵.....!?咪好多囉....一棵都5~6塊葉~
我又怕佢食多菜唔肯食乾草~~
睇黎聽可以比多兩棵佢食~
kkyan01 2008-10-18 12:19:08 AM
原帖由 tiffany2003hk 於 2008-10-18 12:10 AM 發表

芭啡呢D就叫叻啦∼
我真係要檢討下,係唔係我教囡有咩問題呢???搞到佢咁細膽....:011:
會唔會係我由細到大都冇俾佢見過D咩陌生人呢??

人地話天竺鼠好膽小∼我個隻又唔係..出到去街睇醫生,馬 ...

我覺得唔係好關事ga, 好睇兔兔係咩性格,
芭啡細個已經係太活潑, 依家都係
上次去小螢屋企, 佢熱身完之後都冇咩停過
之後半日去左左旺角q兔到, 夜晚返到屋企一樣冇時停
活潑到呢 :013:

快速發帖