今日和朋友本來搭12點機去台灣旅行...
但整緊入台證個陣,先因為國籍問題所以整唔到入台證
因為佢要出生地都起香港先可以整入台證..
我以為佢係香港永久性居民就可以了,
仲要自己未去過台灣,所以更加唔可以去到台灣先整落地簽證..
當職員同我講今日一定去唔到個陣,勁想哭...
佢話要親身去金鐘個邊先整到,不過都要大概3個week先整到...

之後我地改左機,不過要另加600元轉機...
不過朋友們佢地今日照去...
只有我自己下個月自己一個人去。

剛剛打左去旅行社,佢地話剩退到飛機錢...
不過都要等半年,因為要等ARLINE個邊通知,而且唔知退幾多...
酒店個邊一定退唔到,所以佢話我會好唔抵....
BB囡 2008-10-27 04:13:45 PM
下.真係好傷心既
唔好諗咁多啦
唯有下次小心d啦
可能下個月都有朋友仔同你去呢
wesky 2008-10-27 04:14:08 PM
真係慘
唔好咁唔開心啦
如果你有去台灣既問題, 可以問丫芷
佢之前去過黎
kkyan01 2008-10-27 04:16:49 PM
哎呀 ~
唔好唔開心啦,
下次再去過囉,
以後要問清楚啦~
lolo 2008-10-27 04:49:58 PM
你跟團既話領隊要提你架喎.....
光之天使)) 2008-10-27 05:04:10 PM
其實自由行要好小心處理證件既問題,
你下次去之前記得要check清楚喇~
錢都係其次....如果比你飛到去果邊先發現做唔到落地簽證,仲麻煩呀~

自己一個去台灣呀.......?
不過如果我有錢,我都會試下自己去旅行,
可能都係好好玩架呢~~唔好唔開心啦~
lingyan 2008-10-27 05:24:01 PM
香港人第一次去台灣就可以做落地,
但係台中無落地可以做。

下次記得 CHECK 好証件丫~ 簽証個D真係好麻煩。

記得上次報團去泰國,兔爸個証件係出發期個日無半年,
只係得5個月,個 SALES 見到個態度立即黑哂口面,
仲話要搞個特照都要一個月,
猛咁嚇我地,
最後兔爸個証件上網搞,
唔駛2個星期就搞掂。

如果你香港永久居民,但是不是香港出生,
第一次去台灣就不可以做網上簽證,要去金鐘做台證。

方法如下:

台證申請方法
A在香港出生的香港永久居民
有兩個方法

1. 網上簽證

先在網上填好表格後遞交,電腦會給你一個號碼,

你拿著號碼到金鐘的中華旅行社或香港國際機場拿就可以。(要留意辦公時間)
https://nas.immigration.gov.tw/

香港中華旅行社

香港金鐘道89號力寶中心第一座4樓

(002-852)25258316

上班時間:09:00 ∼ 17:00

(2)中華旅行社國際機場辦事處:

香港國際機場離境大廳K段中華旅行社櫃檯

(002-852)22610238

上班時間:08:00 ∼ 20:00

$55HKD p.s.可出入境2次耶!

2. 落地簽證

到台灣機場還沒出境前有辦理落地簽證的櫃檯。填好表格、證件、回程機票及台幣200元。

(在中正機場做落地簽證的旁邊有兌換台幣的櫃檯)

兩者皆不用相片。可留台14天

B香港的永久居民但於大陸出生又是第一次去台灣

到金鐘的中華旅行社辦理台證。帶同身分證正本、身分證影印本 (底面也要)

回郵信封(寫有回郵地址但不用貼郵票)、相片一張、錢122 HKD,
去到拿表填好貼上身分證影印本就可以去交表、相、回郵信封及錢。
到時會看身分證正本,看完就會交回給你。約21天

光之天使)) 2008-10-27 05:25:53 PM
要香港出世既香港永久居民~
一定要"香港出生"囉~~

如果唔係"香港出生",
但係之前都已經做過台証的話,
就可以做落地簽證
elyse)) 2008-10-27 05:44:52 PM
係阿...因為個陣唔起hk出生(becoz mami旅行個陣早產生)
所以就算係香港永久居民都唔得...

我同朋友都係自由行的...
不過我地訂套票的,因為朋友照去,自己無去...
所以下個月無得住酒店...
如果去就另加酒店錢...
計計下變左機票都要3千幾,只係去4日。
都無咩話唔開心,只係有d肉痛...d酒店錢可以買10箱oxbow...

都係自己衰exam,所以佢地整緊個陣都無check
抵死~
lingyan 2008-10-27 05:52:56 PM
唔好咁 LA,
我有個朋友都試過,
佢本身同個朋友去台灣,二個女仔,
點知佢朋友去到台灣之後,簽証有問題,
最後佢朋友要坐返原機返香港,
而我個朋友就自己一個人係台灣玩 ....
佢話我知之後我好佩服佢,
如果係發生係我身上,我都唔知點算好 ..
波丸媽 2008-10-27 06:25:32 PM
你唔好咁啦~~
一時大意你都唔想架嘛
咁你依家諗住點呀?
elyse)) 2008-10-27 06:45:11 PM
照去阿...因為如果退錢ARLINE個邊唔知退幾多,仲要等半年...
所以如果唔去可能會無左3千幾..
但去的話只係無左酒店錢...

到時無人陪,就自己去...
學下獨立.希望得啦....不過好驚鬼阿...:021:

2個女可以接返來自己照顧返啦而家...
唔洗驚佢地呢幾日有咩事...所以痴哂d memo 起屋企...
波丸媽 2008-10-27 08:10:08 PM
你會住邊頭?
住邊間酒店?
elyse)) 2008-10-27 08:29:04 PM
原帖由 丫芷^0^ 於 2008-10-27 08:10 PM 發表
你會住邊頭?
住邊間酒店?

我會去台北阿...
本來住單迪酒店的..
而家諗下會選第二間,平d...
將損失減到最低...哈哈..
你個陣去台灣住邊間阿...
波丸媽 2008-10-27 09:41:22 PM
果時係得我同我另一位朋友,2個女仔去
都係起台北活動
為左安全, 選擇左3.5~4星既酒店

本來想住天成,後來full左, 改住福君凱悅

我既建議係,最好住得近捷運
因為玩左成日,同埋夜返d話,唔好一個人行
台灣既店好早關門
特別係如果你會行夜市,更建議你住近d
我唔知你會唔會跟住捷運遊,如果係的話, 捷運最夜果班係12點幾, 當然12點前返到酒店更好^^

如果有咩問題,你隨時問我,只要我識答既話^^

快速發帖