之前已經覺得coffee飲得水少
我就換過另一個水樽
點知佢直頭唔飲水:008:

我就用返之前個水樽
佢立即飲返水:027:
但飲水的份量都好似好少
平均一日飲唔到250ml:029:

但佢食量就無咩問題
有食T草(一日加3次),早上一次A草+萍果4~5片,晚上菜5片
糧一星期3次.每次一匙(外賣飯羹).

大家覺得佢算唔算飲得少水:036:

更新一下
coffee平均一日只飲100ml~120ml左右
多數晚上時間先飲水,
另外,如果天氣涼,是否水會飲少d
因為早排天氣熱,佢可以飲到半支水,大約係200ml左右

lingyan 2008-10-29 12:42:40 PM
如果有食萍果同菜,我就唔覺得算飲水少。

但係點解換個新水樽俾佢就唔飲呢 ?

有無試過用檸檬汁洗洗個水樽 ?
我試過一次,兔兔因為嫌水樽有味,唔肯飲~
cordero 2008-10-29 12:45:12 PM
一係俾多d新鮮蔬菜佢食...
我同兔爸好少餵生果,只會間中當零食獎勵
但蔬菜就日日俾,仲要俾超過一種
不過b女飲好多水,我怕佢多得滯...
所以好似今日咁,我俾左條青瓜佢食就限制佢飲水份量
如果coffee飲得少水,試下俾水份多少少既蔬菜佢補充水份(不過唔好太多...會瀉...)
SHARON 2008-10-29 12:50:22 PM
我小明既情況同你coffee差不多..一個350ml既水樽.日日都飲淨1/3:050:
我懷疑可能早晚比菜小明食.所以飲得咁少...:051:
我小明都好活潑架..又食得又玩得.仲好瞓得...:031:
BB囡 2008-10-29 01:03:20 PM
其實如果佢有食菜都唔洗太擔心
因為個到都有水份
可過新樽個個問題我都試過
不過到佢不飲不得時,佢就自自然然要飲嫁啦
debbie1222 2008-10-29 01:15:46 PM
水樽這個問題早前困擾左我幾個月(試了幾個水樽)
有時見佢地飲得小,我都忍唔住攞個碗裝水比佢地飲
後期發現原來水樽出水量有問題
出水量少也會另有些兔子沒心機飲用
我為有買個水樽咀大d,
然後不要將蓋檸得大實
盡可能將蓋檸鬆少少又不流水
兔兔飲得舒服,自然會飲多d
lingyan 2008-10-29 01:46:56 PM
不過水樽口太大,好易成日邊飲邊噴 ..
我2隻都係咁,一定要放係廁所上面兜住D水。
cordero 2008-10-29 05:09:57 PM
夜晚係兔兔最活躍既時間飲得多D水係正常
天氣熱佢地係會飲得D水...
但佢飲100ML夠唔夠我就唔知LA
wesky 2008-10-29 05:53:49 PM
你係用邊隻水樽架??
我屋企用 MR 水樽
一日24小時至少飲三樽~~ 兩隻女~
cordero 2008-10-29 05:54:57 PM
原帖由 Evan 於 2008-10-29 05:53 PM 發表
你係用邊隻水樽架??
我屋企用 MR 水樽
一日24小時至少飲三樽~~ 兩隻女~

呢個係B女一隻兔一日既份量
wesky 2008-10-29 05:59:27 PM
我有兩個樽, 朝早加一次, 食晚飯加一次, 臨訓前加一次
tiffany2003hk 2008-10-29 06:01:12 PM
我呀女都係啦~同你差唔多咋100ml到啦~
但佢有食菜唔怕啦~
我個女一日都好多尿嫁~~
你可以留意下佢多唔多尿~~

可能佢唔熱,所以飲得少..唔好驚
debbie1222 2008-10-29 06:31:11 PM
原帖由 lingyan 於 2008-10-29 01:46 PM 發表
不過水樽口太大,好易成日邊飲邊噴 ..
我2隻都係咁,一定要放係廁所上面兜住D水。

我都是放在廁所上面:032:
cordero 2008-10-29 06:39:41 PM
原帖由 debbie1222 於 2008-10-29 06:31 PM 發表

我都係...仲要放毛巾係地下接住D水:043:
wesky 2008-10-29 06:47:58 PM
原帖由 debbie1222 於 2008-10-29 06:31 PM 發表

我都係架~

快速發帖