昨日我見到兔兔腳板底有粒紅色野呀, 唔知係腳瘡or受左傷呢? 同埋想問問腳瘡係點樣形成架?
lingyan 2008-11-3 12:25:05 PM
以我所知係長期受壓,得唔到足夠活動。

例如 長期企係網上面、兔兔太肥太重,令到腳仔受壓、腳仔無足夠既毛毛。

因為我無兔有腳瘡,所以都係睇網頁睇返黎,唔知係唔係 ~
jennytyy 2008-11-3 12:25:54 PM
腳瘡/怎係腳爭位的,形成主要係因為兔地長時間站係硬的地方
glendy 2008-11-3 02:14:37 PM
我的兔兔通常食草在廁網上面食架, 會唔會o甘樣而形成呢? 但兔兔訓覺o個時就成隻訓係塊涼板度....
alaneva 2008-11-3 02:15:43 PM
買軟墊比兔兔鋪係地下做腳踏,多d比佢活動.唔好成日企!!
ping.tat 2008-11-3 04:06:27 PM
:021: hi~glendy
我剛才幫你睇過書,家有寶貝兔內的資料
兔兔如果長期站在硬同不平坦表面上,就有機會生腳瘡,
另外,如果趾甲過長都會令體重聚向腳爭位,都會形成腳瘡
你可以係兔兔休息及走動的地方鋪上大量乾草,草墊或膠墊
已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 2 精品文章

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

glendy 2008-11-3 05:17:56 PM
你好ping.tat..
謝謝你呀, 不過我想問下, 膠墊即係邊種呀?

我諗都可能兔兔或者過重所引致, 請問大家兔兔係咪一定要食兔糧呢? 會唔會唔比兔兔食糧會瘦返d呢...其實我現在已經減左少少糧唔比佢食o甘多架啦...如果再唔得就真係要睇醫生. 現在兔兔的腳爭位置係一個好細的紅點..真的怕她有事呀
lolo 2008-11-3 05:28:10 PM
glendy,   可以post張相看看兔兔的情況嗎?

你的兔兔多歲呀?
好像剛買回來的....(我沒記錯的話...)
見你的相,兔兔不像過肥...
如果幼兔太瘦既話都不一定好架....

有沒有做過body check 呢?
看看e生有什麼建議啦....
lingyan 2008-11-3 06:36:30 PM
你隻兔兔係咪買返黎 GA,
如果係買返黎,不如帶去獸醫 CHECK 下 LA,
會安心好多 GA。
我星期日都帶左布甸去做 BODY CHECK,
而家3個月大有0.78KG,醫生話唔算瘦呢 XD
醫生話佢而家只係要食半個外賣匙咁多糧咋。
elyse)) 2008-11-3 09:44:28 PM
膠墊係abc膠墊牙,姐係人地幼稚園舖起地面...
起日本城,家品屋有得買牙,....大概1x元有5,6塊
如果你兔兔識去廁所,可以舖膠墊起個籠底。

而家天氣開始凍dd,你既兔兔唔識去廁所,可以買Vetbed..
大概100以上。
wesky 2008-11-3 10:23:58 PM
詳細內容請參考<<家有寶貝兔>>,以下只說重點

腳瘡成因:
1. 長期企係又硬又不平坦的表面上,eg 豬仔板、籠的網底等
2. 趾甲過長也會令體重聚向腳踭,形成腳瘡
3. 身體其他地方也有可能有此問題,如手或胸部(因長期躺在不平坦的表面上)。

治療方法:
1. 視乎兔兔的嚴重程度,除了外敷藥膏,有可能需要服用抗生素、消炎及止痛藥。
2. 治本方法:
.棄用豬仔板及網底;
.或在籠內加設一塊平滑的瓷磚或膠片,讓兔兔有一點平滑的地方可供站立或躺下。
.如果情況嚴重,你可以在兔兔休息及走動的地方舖上大量乾草、vetbed 或 膠墊(鋪在地上給小孩學英文那種,各大傢具店有售)。
glendy 2008-11-4 02:05:12 PM
我的兔兔歲幾大架啦, 現在係profile張相係另外一隻(叫白白), 有腳瘡o個隻(叫mo mo), 我info未有放她的相片架...昨晚放工返去睇下mo mo情況, 腳仔唔係太嚴重, 見到已結照啦, 同埋我已經比左張軟墊mo mo, 希望對她有幫助, 謝謝weeky, lingyan, elyse, lolo..

快速發帖