絕育日期 : 07/ 11/ 2008
兔兔 : 鬆餅 (男仔)
醫生 : dr yan

鬆餅已經做完絕育手術喇~
在絕育的前一日幫佢梳毛毛, 突然見到一點點黑色既野, 但係唔多
係超級細粒~但由於鬆鬆不停郁黎郁去,我地就見唔到d點點會唔會跳動~
去到診所經顯微鏡証實後, 鬆餅的確係有兔虱的
(d虱係食毛架, 所以之佢不斷甩毛, 等我仲以為佢換毛, 而且d虱係行下行下, 並不是跳下跳下, 好恐怖
不過唔會傳染俾人, 只會兔兔傳俾兔兔)
有兔虱的原因: 1. 潮濕, 2. 摸過有兔虱的兔兔再摸自己的兔兔, 3. 不清潔的草
而且感染兔虱後, 並不會立即有的, 要隔一後時間後先會出現的及見到的
我地仲影低左d虱既醜樣照 (betty話咁可愛既muffin 個身竟然有d咁醜樣既野)

之前一日見到有虱之後有一個疑問, 就係會唔會影響唔可以絕育呢,
原來係冇關係的, 依然可以進行絕育

真的好醜樣下, 虱的真面目

講返絕育前後的情況 :

準備 : 24度以上要帶冰墊, 毛巾(讓兔兔舒服些), 水, 草 and 糧

未絕育前的蛋蛋

07/11/2008
9:00        起身, 俾鬆鬆玩左陣, 影下相, 食下草, 俾左幾粒糧佢食
10:45       去到診所, 由betty檢查 (身體狀況正常, 體重 1.4kg), 解釋手術過程同風險, 簽同意書
              取下一些毛髮, 拎去睇顯微鏡, 放低鬆餅
11:30       離開診所
11:45       清潔 : 籠, 鬆鬆的用具, 拖地, 換床單, 枕袋, 毛公仔 (同間房大掃除)
17:15       接回鬆餅, 精神很好, 幾活躍, 頭罩已經就快俾佢咬爛 ,
            護士話佢仲未肯食野, 要見醫生 (因為要滅虱)
            今次手術 + 滅虱 = $1325 (冇要草粉)

18:00       離開診所
18:20       返到屋企, 鬆餅唔慣戴住頭罩, 唔識係籠入面活動
              係toilet 休息, 很疲累的樣子
20:00       餵草粉 (15支滿的, 不過通常吸唔滿, 所以餵多幾支)
20:25       終於肯自己食草 (不過只肯食葉, 食左幾條), 仲俾左幾條alfafa吸食佢食
20:30       鬆餅自己休息
20:50       有2粒盲腸便, 唔肯食, 發揮"嗲嗲怪"的本色
             (可憐的眼神望住你, 然後伸手入籠佢就會扒低, 要摸頭仔)
20:50-22:45 期間排出好多盲腸便, 不過依然唔肯食
             (今日問返醫生,可能係食左抗生素, d便便有抗生素味所以唔食, 不過問題不大)

22:30       發現一粒牛角包便便

22:45-23:00 在toilet休息, 其間自己用水樽飲左好多水水
23:00       好醒目地自己識食草 (用頭罩剷起d草食, 或者用toilet頂住頭罩, 食草兜d草)
            俾左大白菜佢食 (不過佢寧願食草)到目前為止仲未見有尿尿

08/11/2008
1:00-2:00   食草草同菜 (洗唔到面, 沖唔到涼, 好慘~ 佢依然會做清潔的動作, 但係佢lum 既係頭罩)
6:00-7:00   扎醒見佢食左好多草, 同食緊草, 清潔自己, 仲未有尿尿 (成個頭罩都係便便)

7:15        中槍訓覺

10:30       發現有尿尿
11:30       有盲腸便, 有d食, 有d唔食
11:40-14:00 發現一堆盲腸便, 食完之後, 一陣又有一堆, 不停地有盲腸便, 全部食哂
             (有盲腸便時, 佢會用頭罩剷個地下), 食完後又中槍
15:00       幫佢檢查傷口 (傷口比昨天腫, 屬正常現象, 過2日會收縮)

15:00 後     休息
19:45       餵草粉, 肯自己食, 餵葯(一日一次)
21:30       餵菜菜佢食, 油麥菜, 菜心

今日情況理想, 佢都好乖乖, 肯自己食草草, 食草粉,
成日都想沖涼, 可能佢聞到自己好臭, 哈哈
成日下午都係餵便便佢食, 可能個身有虱, 成日抓個身,
抓唔到就我地幫佢抓, 佢就好舒服咁扒係度
再有最新情況會再update

09/11/2008

絕育後第2日~ 今朝檢查傷口,
一邊蛋蛋收縮左, 但另一邊依然脹大
因此好驚佢係發炎, 所以打電話去問, 15:00 去俾醫生望下
好彩只係虛驚一場,
另一方面, 我地話鬆餅d盲腸便勁多, 每隔半個鐘就有一堆
時間係 上午 9:00 至 下午 3, 4:00 左右
betty 話佢係奇怪的兔兔, 盲腸便應該 係夜晚9:00後出現
但係佢d時間調轉左, 仲講笑地話 佢係外國兔兔 有時差
其實佢一向都係咁, 夜晚先訓覺的, 我地熄燈訓覺佢就同我地一齊訓覺
我地起身佢先至起身, 十個奇怪的兔兔~
15/11/2008 再返去覆診~

鬆餅依家知道我地會餵佢食便便, 佢便完會行開, 等我地餵,
餵完之後, 佢又行開, 發現又有新既一堆, 又要再餵
有時我地行開左, 或者見唔到, 佢自己會向後行2步,
用地下頂住頭罩, 伸前個頭 個咀咀就可以食到便便喇
佢預位都幾準架, 不過有時都會失手, 向後唔夠多
當佢急不及待既時候就會自己食喇~

已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR + 10 原創內容

總評分: P 點 + 10   查看全部評分

hh0 2008-11-8 10:11:25 PM
情況幾好wor, 鬆餅真叻仔~
wesky 2008-11-8 10:17:19 PM
咁乖仔肯食野既  抵鍚 :039:
照咁睇, 好快就可以好返架啦~~
Panda)) 2008-11-8 10:20:22 PM
鬆餅+油~~
我同lucky 支持你地~ :013:
love_penny 2008-11-8 10:30:26 PM
penny聽日絕^v^
希望佢乖喇^0^
光之天使)) 2008-11-8 10:59:39 PM
鬆餅乖乖~過多兩日就可以除頭罩架喇~
乖仔呀~~~
SheR_bb 2008-11-8 11:25:09 PM
多謝大家~~
但係有一個問題係佢好少尿尿~

見佢戴住頭罩個樣好慘, 但係真的唔敢除低,
1. 怕戴唔返, 2. 怕佢lum傷口

頭先upload左鬆餅食草粉個樣~ 見佢食得好開心, 不過段片好blur~
http://hk.youtube.com/watch?v=u25kCK2TB68
lingyan 2008-11-9 01:33:42 AM
好乖仔 wor,就快無事 la。

忍過3日就無事 ga la,可以除低頭罩,就會變返可愛鬆餅 ga la。

(有盲腸便時, 佢會用頭罩剷個地下) <- 個陣 miffy 都係咁,不過食唔到仲要搞到成個罩都係cc,超級臭 ....

原來睇鏡都俾$80 ga ?

個次 miffy 有虱,dr yan 問我睇唔睇,我話死都唔睇 ...
(最後都係睇左你個張 >.....<)
跟住布甸有皮屑怕有虱又拎左去睇,不過又無收我錢 wor ....

花無缺 2008-11-9 02:38:39 AM
見鬆餅情況良好我同Toffee都安心D,
希望鬆餅快D 好返晒, 痾返多d 尿尿
小米 2008-11-9 12:53:51 PM
鬆餅好乖呀! 仲識得用頭罩剷起d草食, 好醒^^
shura 2008-11-9 01:31:28 PM
冇事既, 好快好=].....
SheR_bb 2008-11-9 04:05:28 PM
原帖由 lingyan 於 2008-11-9 01:33 AM 發表
好乖仔 wor,就快無事 la。

忍過3日就無事 ga la,可以除低頭罩,就會變返可愛鬆餅 ga la。

(有盲腸便時, 佢會用頭罩剷個地下) .....

佢冇問我睇唔睇~佢話要睇下顯微鏡先知係唔係~
我仲以為你上次有睇tim
不過我都係因為betty話似蜘蛛, 我有心理準備先敢睇ja
lingyan 2008-11-9 08:44:40 PM
原帖由 SheR_bb 於 9-11-2008 04:05 PM 發表

佢冇問我睇唔睇~佢話要睇下顯微鏡先知係唔係~
我仲以為你上次有睇tim
不過我都係因為betty話似蜘蛛, 我有心理準備先敢睇ja

因為我知道虱大概係乜野樣,
跟住之前係呢個 forum 到見到有人話虱好核突,咪唔敢睇囉。。。
個陣 dr yan 問我睇唔睇我話唔駛客氣丫嘛~~~

不過個排臨近冬天真係好多兔都有虱。

快速發帖