尋日我學total媽甘買左個鐺鐺反黎諗住掛係bubu條頸到la,
點知一掛上去,bubu就發左顛甘係籠到亂甘撞..(差d整爛個籠)
佢好唔鐘意好驚聽到d鐺鐺聲..你地既兔兔會唔會甘咖?
宜家我用果個鐺鐺黎趕佢走入d我唔比佢行入去玩既地方~
好work牙呢個方法,佢一聽到d聲走都走唔切跑番出黎:062:
lingyan 2008-11-27 04:09:06 PM
我都有條俾 miffy 仔 bor,不過佢又無乜野。
唔知會唔會係我不嬲鎖匙都會有個鐺鐺成日響,
可能佢地已經聽慣左~

會唔會係個種鐺鐺聲佢唔鐘意 ?

我個隻鐺鐺聲係比較沉,同埋我塞左少少紙巾入去,
令到佢無咁響 ~
tiffany2003hk 2008-11-27 04:50:59 PM
你隻兔好可愛喎~~~:039:

我個隻又唔驚,因為我俾佢聽慣左聲先掛係佢條頸到~~

你試下係佢耳仔到噹左幾日先:021:
wesky 2008-11-27 05:55:24 PM
個人唔建議, 亦無必要帶鐺鐺係兔兔身上
如果你自己成日帶住鐺鐺, 郁下就響, 會覺得點?
lingyan 2008-11-27 06:04:07 PM
原帖由 wesky 於 27-11-2008 05:55 PM 發表
個人唔建議, 亦無必要帶鐺鐺係兔兔身上
如果你自己成日帶住鐺鐺, 郁下就響, 會覺得點?

哈哈,你咁樣問既話,大把人答你無所謂,特別係女仔 XD

周街都可以見到一堆女仔隻手全都係鐺鐺 XD
手鍊、腳鍊、耳環、介子 都係鐺鐺響。

不過如果兔兔唔鐘意就唔好迫佢囉,
覺得無野既兔兔咪俾佢戴下玩下囉。

(不過我個條都係戴左2-3次,之後都懶得幫佢戴~)
光之天使)) 2008-11-27 06:43:16 PM
我諗係bubu唔習慣~~都有d兔兔可能唔鍾意架~
lingyan講得岩~佢唔鍾意就唔好迫佢~
你睇下佢遲d會唔會聽慣左唔驚個鐺鐺~
到你呢個方法唔work既時候再整條比佢玩~

我家total果條就係長期都帶住係頸度~
因為放養既關係~成日唔知佢去左邊,又驚踩到佢~
total就好習慣,好似成為左佢身體一部份咁-_-"生活正常~
lingyan 2008-11-27 06:54:36 PM
TOTAL 放養 GA ?

我好羨慕丫~
我都想我屋企個2隻可以放養,
洗籠既時候真係成日有衝動放養~
但係我怕我周地都地雷 ........~
光之天使)) 2008-11-27 07:13:43 PM
我指既放養係~只要屋企有人都自由出入~~
其實好多時佢都係夜晚先比人關返入籠~

就算屋企有人...(例如我)
都唔係時時望住佢~好似依家咁~
我自己係房玩左好耐電腦~total就自己係廳度~
冇人知佢做緊咩架-_-"
所以佢同冇籠養冇乜分別~

佢又好少放地雷架wor~
除非係我去攪佢~e.g幫佢梳毛~清潔鼻鼻等~
佢自己走黎走去既話~好少會發現地雷~唔知點解~
芝士媽 2008-11-28 01:14:00 PM
隻隻兔都會鍾意/驚某d聲,我諗要睇下自家兔兔受唔受lor.
試過買個入面有噹噹既草球返黎,芝麻勁鍾意,又追又咬又fing,但芝士就唔鍾意,so都係掉左.
cinnamoroll 2008-11-28 04:57:57 PM
我都係貪得意先整比佢戴~試過果次嚇親佢之後都冇再逼佢戴lu..(其實我自己都比bubu既反應嚇餐死:026: )
個鐺鐺d聲係佢耳邊係甘響真係會煩到佢/_\
cinnamoroll 2008-11-28 05:00:02 PM
原帖由 光之天使 於 2008-11-27 06:43 PM 發表
我諗係bubu唔習慣~~都有d兔兔可能唔鍾意架~
lingyan講得岩~佢唔鍾意就唔好迫佢~
你睇下佢遲d會唔會聽慣左唔驚個鐺鐺~
到你呢個方法唔work既時候再整條比佢玩~

我家total果條就係長期都帶住係頸度~
因為放養既 ...

total真係好乖喲~係咪女仔黎咖?
我唔再逼佢戴lu~d聲煩到佢時又嘈到我屋企人^_^
cinnamoroll 2008-11-28 05:05:27 PM
原帖由 芝士媽 於 2008-11-28 01:14 PM 發表
隻隻兔都會鍾意/驚某d聲,我諗要睇下自家兔兔受唔受lor.
試過買個入面有噹噹既草球返黎,芝麻勁鍾意,又追又咬又fing,但芝士就唔鍾意,so都係掉左.

隻隻兔仔既性格都唔同既~我以前未養過兔仔就覺得佢地都係好乖唔出聲好容易養甘咖:012:
點知一養呢隻bubu時就係一隻好曳曳既兔兔..真係激死主人我牙~*u*

快速發帖