今日激死了..本來滿心歡喜一袋二袋手信...
點知去到機場check in個陣...

先知原來上個月個地勤更改錯機...
我本來係10月27日~10月30日去台北,之後去唔到加左600元改做11月27日~11月30日。
點知原來個個地勤幫我更做11月25日~11月29日。
但個陣明明確定核對左係我11月27日~11月30日,之知今日返黎hk個陣先知係29號8:50機返hk。
so台北個邊唔比我上機,仲話如果我要今日返hk要加多600元...
我當然不願意,因為咁咪前後扣左我千二蚊...
之後佢咪幫我打去香港機場個邊...
點知個個hk女人態度差到呢...可能佢地唔係前線既人員。
所以個態度連台北個邊d地勤都話佢好惡。
佢最後尾仲有加多句"小姐,你起台北,我起hk,你唔比錢係返唔到黎lo"
個陣我已經唔想再同佢溝通,所以就比返台北個邊d空姐聽返.......

之後我已經汶到一邊哭打一邊電話比有做空姐既朋友,...
但個個都叫我台北留多晚,聽日先返
同埋都唔係我錯,點解要俾錢,之後因為佢地要close la 個櫃位。
個班已經係最後一班機
所以我都係比左600元佢,等返來先慢慢投訢...
點知佢地剩收visa n master,唔收eps...
個陣已經8:30,仲有20分鐘就飛
台幣又唔夠,....之後個台灣空姐就建議我留一樣野抵押起台灣,過左hk比左錢後先寄返比我。
或者叫屋企人去機場比錢,明天飛..但佢個掃把都話會好煩。

所以就諗到一個方法,就係將我既護照比機長扣押住...
返黎hk提款後先比返個護照我
由我落機,拿行李全程都有機組人跟住我,搞到我似犯人咁...。
搞到1點先返到屋企
光之天使)) 2008-12-1 09:04:01 AM
你今次去台灣.....都好多波折...
你有冇記得個幫你改日期同接電話果兩個地勤係咩名呀?
我覺得...呢件事都幾大~

你好似仲係自己一個去?
下次自己出門~所有野都要check 3次呀~
lingyan 2008-12-1 11:11:09 AM
其實件事都幾大件事,所有證據有無keep丫?
如果有既就要去投訴,
都起碼大拿拿成$1200 !!
話唔埋有心理陰影以後都唔敢再去旅行 tim ar !#^80^#

自遊行就係有咁既麻煩~
一定所有野親先check得清清楚楚~ #^5_002^#
marimo 2008-12-1 12:11:05 PM
Sorry to hear about your bad experience. :056:

Definitely, you should file complaint if you have grounds.
elyse)) 2008-12-1 01:50:42 PM
係lor..勁多波折lor今次去旅行...
去台灣個陣仲要佢機械有問題,所以班機要延遲左個幾2個鐘。
差不多晚上6:00先到住個度...:029:
嚇到我起台灣個邊既朋友以為有咩事。
我而家真係有d怕怕去旅行...

去到台灣仲要係寒流襲台...早上廿幾度,夜晚成7,8度...
起個邊凍死左12個人:029:
波丸媽 2008-12-1 01:54:28 PM
好大件事呀............
(唔知可以講咩..........)
如果你有keep資料, 真係要去投訴呀!!!!!:052:
cinnamoroll 2008-12-1 03:10:08 PM
一定要去投訴牙!既然你係冇錯..航空公司果邊好不負責任牙..
真係鄧你唔低/-\
Panda)) 2008-12-1 11:22:44 PM
嘩~~原來果而咁凍嫁?! 仲要凍死12個人.....
elyse~~~我都支持你去投訴呀∼!!
點講都係佢地問題~!!!! 睇到我都有d嬲~~#^62^#
wesky 2008-12-1 11:23:59 PM
報料俾蘋果日報
佢地好樂意登呢D 新聞架
小米 2008-12-1 11:42:45 PM
邊間 airline ? 咁惡咁不負責任既??
cordero 2008-12-2 01:35:48 PM
邊間airlines咁衰\_/
打電話去customer service投訴,可能有免費機票

快速發帖