急問!

blueca25 發表於 2008-12-02 21:20|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我唔知我家嘅短短係唔係生癬呀!!!!因為我未見過...又冇朋友嘅兔兔曾經生過
所以唔肯定
只係見佢用口咬扯心口d 毛毛...
幫佢流毛嘅時候見到心口有一忽毛係冇咗, 見到肉, 仲有d 損損地咁
心痛死我啦:050:

請問各位兔友可唔可以講講有關資料比我知下先
由於太夜...聽日先可以打去九龍動物醫院問下同book時間睇醫生哦...
但又好心急想知究竟生癬有幾嚴重
真係擔心死我啦
wesky 2008-12-2 10:07:07 PM
http://mini-house.info/search.ph ... mp;searchsubmit=yes
用搜索搵到一些文章
希望幫到你啦~
elyse)) 2008-12-2 11:22:39 PM
請問你既兔兔係幾多歲,係咪有假懷孕所以咬心口d 毛毛...

或者你仔細d留意佢身上有無d胡朝粉狀既野or皮屑...
同埋佢d手指邊位有無異樣,姐係紅腫..
因為個次聽兔協d職員講可以睇佢隻手有無紅腫脫毛...
不過都係睇醫生安全d啦..

如果佢未確忍生癬既話,你可能惦佢個陣最好要戴手套...
仲有如果戴佢出門口睇醫生個陣,最好佢d用品用漂白水or醋來洗一洗...
費時睇完之後又有事..
jennytyy 2008-12-3 11:42:31 AM
之前sasa都試過好似你講的case, 之後醫生話係皮膚病,屬輕微,唔會傳染的
blueca25 2008-12-3 08:54:38 PM
我家短短係男仔已絕育啦
同佢梳毛嘅時候check過冇皮屑或手指腳指紅腫
真係唔sure 佢心口係米生廯.............

今日book咗dr betty....但真係好full, 要等到下星期一放工飛奔返去屋企再出去
希望唔會遲到...........:050:

sasa 佢要幾耐好返呀?
同埋大概睇多錢呢
預返個budget 去睇...

快速發帖