依兩日兔仔隻眼好似俾草拮親咁
紅左,好多眼水,眼邊毛毛gel住
但又唔似眼發炎,因為左右眼輪流流眼水
尋日左眼1次,今日右眼3次
用暖水幫佢clean一下
幾個鐘之後又完全無晒事
亦唔見有眼垢

我無轉過籠o既setting, 幾個月咁住兔兔都無整傷過
食開momi, 一直無轉過
我成日留意兔兔,但都無發現個籠有d乜野整傷佢

雖然似俾草拮親,但無端端又點會不停拮親...
兔兔眼仔發生乜事 :050:
Cwk 2008-12-12 02:50:40 AM
補充:兔兔除左眼仔外,其餘一律無問題
眼仔紅左個陣,佢會閉上一邊眼
掂佢眼仔會縮一縮,另一邊就唔用,似係少少痛
elvisli 2008-12-12 03:58:54 AM
有機會係草草拮損左角膜..因為損左隻眼仔會覺得剌痛同埋標眼水
Cwk 2008-12-12 06:16:42 AM
但佢左右眼輪流有事
一邊流眼水,另一邊就唔會流
我又諗緊係咪草粉引致
因為上星期買d momi前所未有地多粉同塵
但如果係塵...又點會一隻眼敏感一隻無...
我而家好努力整乾淨d草,整係俾d大條佢食
睇下有無改善

我睇過佢眼仔,唔覺有位置有割損跡象

anyway thx elvisli
光之天使)) 2008-12-12 09:43:52 AM
你可唔可以試下影張相(唔好用閃光燈)~
睇下佢隻眼點紅法?

如果係割損左眼角膜,未必就咁睇得出架~
又或者係兔兔有d草碎"攝"左係眼皮上面
shura 2008-12-12 10:21:39 AM
睇黎要睇DOCTOR....
wesky 2008-12-12 10:48:05 AM
你D 草係掛係度定放係地下?
放係地下可以減少草粉跌入眼既機會
因對眼高過D 草
elvisli 2008-12-12 06:25:44 PM
um..我覺得有三大可能

角膜損左

眼有菌

淚管塞左

其實唔好估估下啦

始終我地唔係醫生

快快去睇醫生好過啦..病向淺中醫

就算睇完醫生話冇事.都買個安心丫ma
Cwk 2008-12-12 09:06:41 PM
剛剛返到屋企
佢依家又無事 =.=
我觀察下,再有問題都係會睇醫生
基本上每個月都睇一次,真多病痛
第一次見到佢隻眼咁,幾驚佢會盲 T.T
hh0 2008-12-13 12:13:19 AM
0甘慘每個月都要睇醫生
可能係D草粉草碎吹左入眼
睇一睇醫生放心D
Cwk 2008-12-15 02:23:15 AM
報告一下狀況,方便以後其他人做參考
清乾淨d草先放入籠
第二日眼水明顯減少好多
第三日以後已經完全無事,仲活躍得非常厲害
結論係: 兔仔對塵同草粉敏感,整乾淨d就無事lu : )

快速發帖