尋晚我幫 miffy 仔梳毛個陣,
見到佢乖乖地俾我反轉係大脾唔郁,
諗住幫佢清潔一下屁屁位,點知一拉開佢對腳仔,
就覺得有d臭,

係表面上,好乾淨,唔知點解會臭,
好奇心下我就撥開 miffy 仔既毛毛,
想搵下佢之前絕育之後既 "袋袋",
點知俾我發現 ... 臭味既來源 ...

原來 ...  miffy 既尿尿同便便旁邊既位置好污糟,
係軟便 "攝" 左係旁邊,皮膚與皮膚之間夾住左,

要撥開先見到,
見到覺得好核突 (真係十分核突 ... ),
好似"損"左咁,

我心諗 "唔係掛,呢個地方都可以整損 ? "
當我諗緊帶唔帶佢睇醫生既時候,
兔爸見到,就話幫佢清潔左佢睇下先,

兔爸幫手清潔完之後,
原來唔係損左,而係兔兔食盲腸便既時候攝左d去旁邊 ...

幫miffy清潔完二邊之後,
諗住係 miffy 仔自己食便便個陣唔小心攝到入去,
點知 ... 睇埋布甸,布甸都係一樣,
有d盲腸便攝左係小便位旁邊既皮膚與皮膚之間 ...

我呢個做媽咪既真係大意,
竟然唔知道對仔女竟然俾d污糟野攝左係佢地既便小位,
咁幼嫩既皮膚 >w<

好彩無俾d軟便 "業" 損左d皮膚 ~#^37^#

alliekapo 2008-12-18 12:56:23 PM
真好彩:070: :070:
hamster1013 2008-12-18 12:58:04 PM
無事就好~
等我都返去幫布甸檢查吓先!!
Panda)) 2008-12-18 01:42:45 PM
可惜我反唔到lucky~~唔係我都想睇下佢有冇d地方唔舒服...而我又唔知=3=
glendy 2008-12-18 02:28:24 PM
下次要留意下那部位有冇再攝住便便啦...

好彩冇事...
cordero 2008-12-18 02:44:28 PM
miffy d毛太長......
好彩無事~無事就安心la
Vinkivan 2008-12-18 03:52:03 PM
最緊要係冇事啦~!!!! 兔媽唔好怪責自己喇~!!
lingyan 2008-12-18 03:53:03 PM
唔關毛太多太長既事,
而係兔兔食盲腸便食到咁。

因為唔係一隻兔有,而係二隻都係一樣。#^3_002^#

返屋企睇下miffy仲俾唔俾我反轉先,
俾就影張相出黎,因為個位置都幾隱閉,
唔易見到,要反開佢先知道~#^32^#
光之天使)) 2008-12-18 06:55:16 PM
我真係唔知邊個位....
係咪男仔先有架?
我平時都係就咁抱起total睇下架咋~
有時佢d毛太長都會痴到d盲腸便~所以定期都會幫佢剪下小便個位~

究竟係邊個位呢.......#^68^#
大富翁 2008-12-18 07:11:59 PM
哈哈....
個d 唔係食盲腸便既時候攝左d去旁邊
而係兔兔d 唔知咩線....代表兔兔已經成長喇,,大個仔喇
要係周圍留低佢ge 味道!!
點解我會知./////////////就係因為caca 都試過,,,,我同佢去搵betty!!
得出ge 答案喇..#^33^#
光之天使)) 2008-12-18 09:13:01 PM
係咪叫做臭腺呀?#^54^#
§月紫§ 2008-12-18 09:18:24 PM
雪雪都試過一次 我都好驚 仲話帶佢去醫生
但之後兔爸幫佢清潔完 原來冇事
當時真係嚇到我心都離埋呀~
elvisli 2008-12-18 09:45:05 PM
臭腺果到既污物真係會臭到嘔....又難清理
lingyan 2008-12-18 10:04:13 PM
呢個係唔係臭腺丫?

真係好臭丫~~~~~~~~

ki*∼ 2008-12-18 10:35:50 PM

清臭腺

性成熟後的兔子,在肛門兩側各有一處腺體分泌,發情時此處味道會較平時濃郁,一般稱為臭腺。兩兔相遇時,也會互聞此處以判斷性別及發情狀況。

堆積已久的臭腺分泌物為深咖啡色略硬有黏性的物體,直接用手指摳除可能會傷害到細嫩的皮膚,清理時要特別小心。

準備物品:

溫水、面紙幾張、棉花棒數隻(大隻的比較好用)、口罩(怕臭時準備)、塑膠手套(有的話就準備)

步驟:

•                  

用沾了水的棉花棒將結塊的部位打濕,待軟化後慢慢將結塊的部位去除。棉花棒髒了就再換一隻,重複上述步驟。

• 待結塊清除後,會露出濃稠待黏性的膏狀物體。這裡也要重覆之前的動作,直至清除乾淨為止。
            公兔的臭腺在睪丸下面,比母兔難找一些。

臭腺不需要常常清,最多一年一次就可以了。但如果覺得兔子沒有臭味的話,一輩子不清也沒有關係。

轉自HanHan's寵物窩

快速發帖