我隻貓貓兔係男仔黎既,3個月左右,黎左我屋企已經有一個星期喇,但係教佢去廁所方面都係有少少問題?,之前我發個一個問題係佢個patpat好臭同埋污穢,應該係因為我頭幾日冇幫佢梳毛同埋佢岩岩到驚既關係唧,但係而家去廁所又有問題發生..

1,佢有時都會係廁所all既,不過成日都見到佢係籠既角位all,我試過張個廁所轉去佢成日all既角位,點知第2日,佢又係另一個角位all,真係比佢玩死....

2.我試過張佢有尿尿既紙放係佢個廁所果度,但係佢都成日周圍all,屎屎已經唔緊要,但係尿尿先係問題..

3,我個廁所會唔會太大個呢..??

4.墊材係唔係日日都要轉一次.??

5.佢成日都係個食物盆度坐係度同訓覺,有次我訓醒見到成個食物盆都係屎屎,我係唔係要比個細少少既食物盆呢,..

6.佢而家個身有少少尿尿既臭味,算唔算正常呢,我唔想用沖涼粉,我知道對佢唔好架.><

希望各位愛兔既朋友可以解答我既問題呢..^^:001:

佢既屋企

佢既屋企

墊材會唔會太少

墊材會唔會太少

佢就係咁訓..-.-

佢就係咁訓..-.-

lingyan 2008-12-29 03:44:15 PM
1,佢有時都會係廁所all既,不過成日都見到佢係籠既角位all,
我試過張個廁所轉去佢成日all既角位,點知第2日,佢又係另一個角位all,真係比佢玩死....
將其他角落都放d野落去,例如食物碗 等等 ....

2.我試過張佢有尿尿既紙放係佢個廁所果度,但係佢都成日周圍all,

屎屎已經唔緊要,但係尿尿先係問題..
教兔兔去廁所要好有耐性,有d醒目到幾日就學識,
有d蠢到成個月都未識  ... (布甸小姐係屋企成二個月都係未識 ga)

3,我個廁所會唔會太大個呢..??

兔兔廁所多數都嫌佢細,好少會嫌佢太大。
照道理應該係廁所越大就越大機會去得中廁所。

4.佢成日都係個食物盆度坐係度同訓覺,

有次我訓醒見到成個食物盆都係屎屎,我係唔係要比個細少少既食物盆呢,..
食物碗我個人唔建議長期放落籠入面,
一來兔兔會all便便落去,二來兔兔會將食糧既時間攤長哂 ....
食糧個陣先放入去,大約15分鐘至半個鐘就拎返出黎。
慢慢地兔兔就知道食糧時間就要食哂d糧,如果唔係就無得食。

以前 miffy 仔係可以兩匙糧由朝早返工前俾佢,
放工返到屋企都仲見到有糧,但自從限時食之後就食得快好多。

見完你張相,唔怪得之兔兔鐘意訓係個食物碗到囉,
o岩o岩好可以訓哂成隻兔,
唔想佢訓落去就拎返走佢,或者換過一個掛籠邊既食物碗啦。

5.佢而家個身有少少尿尿既臭味,算唔算正常呢,
我唔想用沖涼粉,我知道對佢唔好架.><
唔識去廁所既兔兔,有少少尿味 / 腳板底黃都係正常,
只要用條毛巾扭乾水,幫兔兔抹下就 ok~

直到佢識去廁所就唔會再係咁 ga la~

你呢個籠應該搞到個身有尿味 ga wor ?

d 尿尿唔係會流落去籠底既咩 ?
會唔會係d尿尿 lon 左係個暗位到以為係兔兔咋 ?

4.墊材係唔係日日都要轉一次.??
廁所既墊材通常都日日清,不過我係一個懶既兔媽,加上兔兔尿味唔重,
都係隔日清。而舖籠既墊材,我個隻係用尿片,所以如果個日咁好彩無尿落尿片到就唔換,

尿落尿片就換囉。

kelvinkwan0719 2008-12-31 05:35:35 PM
佢而家好似冇咩改善,我張個廁所轉左另一個角位,佢就去原本放廁所既角位..真係比佢玩死了..-.-

佢而家成日跳上個草球上面....好百厭呢...

同埋我今日用白醋同佢清洗哂成個籠,只有廁所冇清..希望佢識慢慢去廁所啦..:052:

同埋佢腳隻黃黃地係唔係因為佢踩到D尿尿-..-.
hh0 2008-12-31 05:53:31 PM
教兔b好似教細路仔要有耐性, 唔急得
腳隻黃黃地係因為踩到尿, 學識去廁所就會慢慢白番
§月紫§ 2008-12-31 10:23:34 PM
你不如試下好似我咁呀
對教佢去廁所幾ok的
起碼佢食野個陣 唔會跳上去食 又唔會亂柯尿尿

kelvinkwan0719 2009-1-2 06:58:28 PM

回復 5# 的帖子

我試過放成個草球係廁所上面,不過第2個問題來了,佢成日都拉哂d草出黎,搞到d草掉哂落個廁所度,勁浪費,如果唔同草球..用草架會唔會好d呢,

我發覺我仔仔佢真係周圍all,廁所一滴尿尿都沒有,d角位就成日都有...真係唔知笑好定嬲好了...><.....我都試過用白醋清洗佢轉all既地方,什至用白醋清洗哂成個籠,不過冇洗廁所,不過佢都係冇改善.....help..><:052:
wesky 2009-1-2 07:42:37 PM
你睇下佢經常係邊個角位去
試下將廁所放係果度
當然, 未必一次就成功
水同草就一定要放係廁所附近
教去廁所真係需要耐性, 小丸都係養左1-2個月先學識
bubuju 2009-1-3 04:57:19 PM
我個兩隻都係周圍all啊!
教左好耐差唔多有成兩個月
我又係好似你甘..
順住佢all既軌道而放廁所
點知!都係!!又去左另一個角到
先識得係廁所all
但係好似俾面我甘羅
多數個一日all一次
又周圍all..

教極都係甘!
俾佢激死:050:
kelvinkwan0719 2009-1-3 05:34:24 PM

回復 8# 的帖子

haha係丫...真係好煩惱架..不過見佢咁得意..真係要慢慢教呢...而家諗住張所有野(廁所,水樽,草球),都係放係一邊,希望佢慢慢識去啦:052:

快速發帖