我發現好多兔友經常都會為佢哋嘅愛兔影相相, 但好多時因為兔兔郁動令相片模糊, 而令某些兔友門會用閃光燈替兔兔影相, 雖然偶爾一兩張可能未必對兔兔有很大影響, 但久而久之就會由偶爾一兩張變成加埋影咗好多張。
因為我發現呢點, 所以想同大家分享一下如果可以用閃光燈替兔兔影相, 當然可能對呢度某些懂得影相或拿著靚相機嘅兔友未必合用(因為懂得影相嘅人係好少用閃光燈), 但我希望呢個分享可以對一些對攝影生手嘅兔友也能為兔兔影一些清楚嘅相片, 希望大家合用。

不如先俾大家睇睇此分享於使用前後嘅相片, 俾大家比較一下!!

實物測試:
《使用前》
ISO 100及已減光-1

《使用後》
ISO 100及已調會正常光度

兔兔測試:
《使用前》
ISO 80

《使用後》
ISO 80

ISO 200

方法如下:
以下只是個人心得, 如有類同, 實屬巧合!!

首先, 隨便找一小張白色紙, 只要可透光嘅白色紙就可以, 牛油紙亦能做到同樣效果。

然後把白紙摺成跟相機閃光燈差不多大嘅size, 視乎每部相機嘅閃光燈大小不一, 所以必須由自己量度。

接著用膠紙對準閃光燈位置。

慢慢貼上, 確保整張白紙也遮蓋閃光燈。

大功告成!!

依家就可以用閃光燈替兔兔影相也唔怕傷害佢哋嘅眼睛喇~!! 當然如果可以嘅情況下, 就最好唔好用閃光燈啦~!!

hamster1013 2009-1-17 09:57:43 AM
謝謝分享~ #^43^#
我一直都唔敢用閃光燈同布甸影相, 搞到有時d相影到好暗好黑......
所以次次同布甸影親相都多數喺廳, 因為咁先有充足o既光線, 影相就好d, 但一入房影.....由於房o既光線係黃色, 搞到d相影到好黃呀 #^41^#
wesky 2009-1-17 10:06:08 AM
多謝分享~ ^^
呢個方法我都有諗過用黎影人
影兔都係日頭影好,  會靚d ~~

光線顏色, 可以調較白平衡黎糾正架~
光之天使)) 2009-1-17 11:48:30 AM
good!!
等我搵日試下先~
Vinkivan 2009-1-17 03:24:34 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-17 09:57 發表
謝謝分享~ #^43^#
我一直都唔敢用閃光燈同布甸影相, 搞到有時d相影到好暗好黑......
所以次次同布甸影親相都多數喺廳, 因為咁先有充足o既光線, 影相就好d, 但一入房影.....由於房o既光線係黃色, 搞到d相影到 ...

如果你喺房影房燈係黃色而又唔用閃光燈影嘅話, 你可以喺白平衡度調較至"白熾燈", 但若你打算用閃光燈影, 咁白平衡調較"自動"便可以。
Panda)) 2009-1-17 04:18:02 PM
謝謝分享~!!! ^^
下`次試試先~~
波丸媽 2009-1-17 11:02:23 PM
好有用既分享^^
thx a lot~~
Vinkivan 2009-1-18 05:57:11 PM

回復 3#, 4#, 6# & 7# 的帖子

客氣~~ 客氣~~
最緊要幫倒大家啦~!!!
ahchar 2009-2-15 03:15:13 AM
u can also use tissue, tempo, same result.
but even covered... not so good for 兔兔:056:

快速發帖