1.我想問e個籠放咁大個廁所有冇問題呢,我想買過3角形既,因為我怕e個太大,同埋e個廁所可唔可以轉豬仔板既網架,我係q兔買,因為兔兔成日都係廁所訓覺,我怕對佢腳仔唔好...

2.買唔買一個草架好呢,.因為佢成日都整到成地都係草,廁所有時都有好多,勁浪費,同埋我而家咁既擺法好唔好呢

3.佢成日都係右下角去廁所,同左白醋都好似冇咩用.我放左舊磨牙石係右下角..都係照all

hamster1013 2009-1-17 05:48:07 PM
唔係隻隻兔兔識用三角形廁所架!! 同埋到兔兔大咗嗰陣可能就會太細架喇~
我個籠都係喺Q兔度買, 我初頭都係買咗個三角形廁所, 諗住慳位D, 點解布甸唔識去, 所以最終都換咗個長方形廁所, 一換咗即係搞掂#^79^#
我覺得你放得太少早俾毛毛喇!!
kelvinkwan0719 2009-1-17 07:02:51 PM
原帖由 hamster1013 於 2009-1-17 05:48 PM 發表
唔係隻隻兔兔識用三角形廁所架!! 同埋到兔兔大咗嗰陣可能就會太細架喇~
我個籠都係喺Q兔度買, 我初頭都係買咗個三角形廁所, 諗住慳位D, 點解布甸唔識去, 所以最終都換咗個長方形廁所 ...

係丫..我都係唔買個三角比佢好了..因為我怕買左又唔用-.-...不過我想買個草架就真.個波波佢半日就食哂..-.-
wesky 2009-1-17 08:00:08 PM
1. 兔兔大得好快,  用返呢個廁所就可以
    好多兔兔細個都會訓廁所, 再過多一排就唔訓

2. 當佢識得去廁所, 浪費草既問題就可以減輕D
     買多個草架/草球都好既, 如果有一日要出街好耐, 可以入定多D草俾佢嘛

3. 成日去右下角去, 不如將廁所搬去右下角, 廁所係要就佢

lingyan 2009-1-17 08:58:00 PM
1. 我反而覺得你可以買多個三角廁所BOR,因為係貓貓兔,
三角廁所仲算係用得,我屋企二隻兔都係用三角廁所。
同埋布甸之前係用長方廁所,點知成日都周圍尿,
而家轉個三角廁所俾佢反而無再賴尿 ...

一個放係籠入面俾兔兔用,另一個就放係籠外等佢出黎玩時用~

2.
去家庭用品店個掛籃就OK~仲幾好用GA~

3. 教兔兔去廁所第一樣野就係要留意佢多數去邊到尿尿就放廁所去邊到。
唔係要兔兔去你指定既地方。到兔兔去習慣左廁所,佢就會識得認廁所,
到時你搬個廁所去邊佢都識得去 GA LA~

呢個起初 WESKY 講我都唔信,到MIFFY仔試驗過,真係識得認廁所 XD
kelvinkwan0719 2009-1-17 11:28:09 PM
1.買多個都唔係太貴,其實都ok既..haha

2.係丫..出面既草架好多都好似唔係好岩心水..得閒去睇下先..

3.其實個廁所我試過佢去邊all就放係邊...
TrianPO 2009-1-17 11:45:36 PM
D草放系廁所既第2邊會唔會好D?
你放系廁所果邊佢系大D機會跌草落廁所囉^^
kelvinkwan0719 2009-1-18 02:05:32 AM
原帖由 TrianPO 於 2009-1-17 11:45 PM 發表
D草放系廁所既第2邊會唔會好D?
你放系廁所果邊佢系大D機會跌草落廁所囉^^

不過我知道佢成日又食又all....所以先放近少少廁所咋..
lingyan 2009-1-18 02:45:28 AM
無辦法 GA LA,
係會跌D落廁所。
我而家二隻兔既方法都同你差唔多,
草架都放係廁所隔離,可能我係三角廁所,
所以都唔會跌好多草入廁所~

不過或者你試下將個廁所轉下方向~
kelvinkwan0719 2009-1-19 09:48:14 AM
原帖由 lingyan 於 2009-1-18 02:45 AM 發表
無辦法 GA LA,
係會跌D落廁所。
我而家二隻兔既方法都同你差唔多,
草架都放係廁所隔離,可能我係三角廁所,
所以都唔會跌好多草入廁所~

不過或者你試下將個廁所轉下方向~

其實我試過4隻角都放過.因為我都知道要我就佢唔係佢就我...不過佢係4隻角都會ALL既兔兔...所以真係要慢慢教佢,而家用緊白醋紙巾放係板下面既角位,等佢唔會去果D地方..希望有效啦..HAHA,同埋我發現一樣野..每次我抱住佢既時候,玩完之後佢返籠唔夠2分鐘就會ALL尿尿,所以每次佢返去都會睇實佢.不過佢一定神都比佢ALL左先-.-次次都唔夠佢快手...:042:
kelvinkwan0719 2009-1-19 09:59:53 AM
家庭用品店個D掛籃就OK嗎..??我見到ILR有個木造草架..好似$35好似OK有用...

好似咁樣左右↓

111 copy.jpg (57.34 KB, 下載次數: 34)

111 copy.jpg

lingyan 2009-1-19 11:30:01 AM
原帖由 kelvinkwan0719 於 19-1-2009 09:59 AM 發表
家庭用品店個D掛籃就OK嗎..??我見到ILR有個木造草架..好似$35好似OK有用...

好似咁樣左右↓

我個人就唔係好鐘意呢d草架,
因為用得耐就想洗下佢 ... 但木又唔洗得,
個心就覺得佢會好污糟 ..
另外有一隻都係外置草架,不過係鐵既,但 size 好似比較細~~

http://mini-house.info/redirect.php?tid=3781&goto=lastpost#lastpost
睇返呢個 post,我屋企用緊就係呢隻掛籃,
都幾好用,兔兔個咀又伸到入去食草~
kelvinkwan0719 2009-1-19 11:32:40 AM
原帖由 lingyan 於 2009-1-19 11:30 AM 發表

我個人就唔係好鐘意呢d草架,
因為用得耐就想洗下佢 ... 但木又唔洗得,
個心就覺得佢會好污糟 ..
另外有一隻都係外置草架,不過係鐵既,但 size 好似比較細~~

http://mini-house.info/redirect.php?tid ...
\\

真係幾好啵,又大..請問係邊度可以搵到架..??
lingyan 2009-1-19 11:41:38 AM
原帖由 kelvinkwan0719 於 19-1-2009 11:32 AM 發表
\\

真係幾好啵,又大..請問係邊度可以搵到架..??

我呢個就係西九龍廣場入面個家庭用品店買既,好抵咋,15蚊個~

其實應該周圍都會有,不過要留意一下掛勾個位勾唔勾到個籠,
另外個籃深唔深,夠深既話就會放到好多草草~
最後就係d格仔位兔兔會唔會伸唔到咀仔食~
kelvinkwan0719 2009-1-20 09:10:48 AM
我琴日都買左個類似既..不過d格密左少少...同埋掛唔到係個籠度囉...!!!...不過自己改裝左...haha..佢而家食緊

快速發帖