我只兔3個月大, 唔識自己走出籠
每次我都要捉佢出來, 才能幫佢梳毛、清理個籠

但有時幫佢梳毛, 梳幾下佢就從我懷中跳返入去 (她來了我家剛一星期)
想檢查和剪腳甲都唔得
上星期BODY CHECK, 醫生叫我要抱多d佢, 等佢習慣我抱
係我捉得唔夠實? 還是我不忍心大力d捉實佢?

請大家比下意見
oscarlik 2009-3-22 02:30:02 PM
細個你要抱佢好易...
大個左....
佢唔踢你都要偷笑
wm20472 2009-3-22 02:44:23 PM
咁可以點做?????????
cordero 2009-3-22 03:44:35 PM
佢自己唔走出籠,通常都因為未熟環境,未敢出黎
你開住個籠門,過多一排佢熟左自然會自己出黎玩
唔好急住捉佢出黎,操之過急會嚇親兔
Step 2009-3-22 05:20:45 PM
我都覺細隻易抱
賓仔大左識反抗, 成日伸我後腳
:068:
我覺得自己抱佢果陣要唔好驚, 抱實少少
唔係趺佢落地下, 佢會仲驚, 同埋有危險會趺傷腳
如果見佢好掙扎, 放低佢唔好夾硬黎, 摸下佢地頭仔
先再試過抱
光之天使)) 2009-3-22 05:21:08 PM
其實梳毛唔一定要抱佢~
你可以等佢係籠入面食野既時候,慢慢幫佢梳~
另外,要做清潔的話,你可以選擇兔兔早/晚餐既時候~
你將d兔糧放係籠外,開左佢門,等佢自己出黎食~
食既時候你去做清潔~佢食完就比佢自己返入去~

因為兔兔仲細,而且岩岩先黎一星期,佢仲驚架~
你如果下下都係籠入面捉佢,佢會覺得好唔安全~
因為籠子應該係佢既地方,理論上係要佢覺得無論有咩事,返入籠係最安全既~

如果你想抱佢,
可以搵d野食(草/一兩粒兔糧)引佢出黎,
首先摸下佢,等佢冇咁驚先~~之後慢慢抱起佢~抱起左之後要繼續輕輕摸佢wor~
抱既時候最好係坐地下或者矮既椅子,即刻佢逃走跳落地都會安全d~
兔兔要走既話~千祈唔好捉太大力~
兔仔係好識忍痛既動物,如果佢受驚要掙扎的話,佢會唔理整傷自己都要走架~
可以既話輕輕用手擋住佢既去路~等佢知道唔跳走得~
小米 2009-3-22 05:49:28 PM
我覺得係個籠裡面好難捉..
佢又會壓低自己個身..
要放出來先抱到
Be_Be_1989 2009-3-22 09:08:56 PM
毛神神而家大個左都唔比我抱~~
【細賢】)) 2009-3-22 09:58:02 PM
我一開始抱兔兔果陣會著長就衫+手套的-___-"
firen_freeze)) 2009-3-23 12:20:56 AM
手套佢會咬!!!!!

可能因為手套成日同兔糧一齊出現...(次次都係做清潔先帶...可能佢地以為咬下就會有糧跌出來)#^40^#

以基本都係長褲...所以我隻手臂.....唔知點解仲有肚腩! 都會有抓痕...#^37^#
helen_laam 2009-3-23 12:40:08 AM
同埋你一定要抱到佢落地下先好放手~~
如果唔係佢o係手會成日掙扎~~
我堅持要抱小元落地先放手~~
所以而家只要捉到佢上手~~
佢係唔會掙扎o架~~
因為佢知我唔放佢落地下佢唔會落到地下...
wm20472 2009-3-23 01:18:32 AM
今晚清潔完個籠, 用力了一點捉實佢幫佢檢查腳甲有無過長
算成功檢查到, 之後放返入籠獎了1粒糧給她
薯仔 2009-3-23 04:56:07 PM
:070:   我隻薯仔黎o左舍半月..... e+會自己走出走入,  慢慢黎..~~  好快你就可以同佢玩架la~~~~加油..

不過真係唔好成日伸手入籠,尤其佢係籠入面既時候~~

仲有摸多d佢鼻上既範圍,即係大約前額同兩眼之間,佢地好鍾意人地摸佢地d個位。
he~~:070: :070:
小晴兒 2009-3-23 07:42:27 PM
要穿長衫~佢地d指甲好尖
仲有要抱多d
攬住係你心口道~佢會覺得安全d^^
wm20472 2009-3-24 12:25:32 AM
多謝薯仔呀~

今晚同佢玩左個半鐘, 成功抱住幾分鐘都唔走, 另一只放鬆D佢都唔走~希望明天都會有咁好結果

快速發帖