其實我見有人幫兔兔戒左糧,有D人又會將糧變成零食咁俾....

我真係一個竉壞兔的主人....

每日不但有菜,又有糧...一餐有外賣匙咁大(per兔)....

然後每日為左鼓勵運動,用糧引佢地周屋跑(所以日日都見到佢地跑跑下扭PAT...)#^39^# 不過咁樣喂法每隻又食多一匙...

養左個幾月...個籠俾佢地咬到變成舊籠......因為兔兔每次見到我都有野食....所以一冇就發脾氣...然後又心軟俾一粒糧...

#^37^# 佢地好大食....

其實咁算唔算太多?
我見其他兔友好似梳毛先俾一粒...但係我o個兩隻,唔係一路食住野都唔駛旨意停低俾你梳...
你地會點先俾糧佢地食架?
兔糧太貴啦,要諗下點慳...
Be_Be_1989 2009-3-23 02:09:03 AM
我就唔會心軟~
一日兩次糧就係咁多
hh0 2009-3-23 09:18:28 AM
兔糧唔算太貴,比草平啦
家兔大食正常的
每日早晚一平外賣匙加草已经足够
我家兔兔最近再减小一餐
只早晨比一匙粮,另外比草,间中比菜,好少水果零食
elyse)) 2009-3-23 10:09:32 AM
原帖由 hh0 於 2009-3-23 09:18 AM 發表
兔糧唔算太貴,比草平啦
家兔大食正常的
每日早晚一平外賣匙加草已经足够
我家兔兔最近再减小一餐
只早晨比一匙粮,另外比草,间中比菜,好少水果零食

我都認同hho的講法....
其實食兔糧比戒左糧,就咁食菜平得多,,,,
因為戒左糧之後,我而家時不時要去買3種以上不同類的菜比她們食..
不過最重要都係草,所以唔洗比咁多佢食..
兔仔怡v3v 2009-3-23 10:42:52 AM
我都認同你地話糧比草仲平...
我買一包糧俾佢地...X兔個隻...
佢地都差不多食左3個月呀個包糧...
我依家兔兔因為過瘦所以早晚各兩匙...
但都唔係食得好快@@
SteveAlbino 2009-3-23 11:35:29 AM
兔糧平過草...
你可以餵小小花生 & 蘿蔔 打低先
兔仔怡v3v 2009-3-23 11:44:19 AM
花生@@
兔兔可以食花生嫁咩@@?
wm20472 2009-3-23 12:17:43 PM
我兔兔細及瘦, 所以早晚一次一匙糧 (每只兔)
T草及A草的比例就2:1, 因為見佢有盲腸便, 唔敢佢1:1
helen_laam 2009-3-23 12:29:48 PM
我都係早晚各一匙咋~~
雖然兔協俾開佢食兩匙~~
但係佢就好鍾意食草~~
咁就由得佢啦~~
同埋有時梳完毛會獎兩粒俾佢~~
平時一定唔會餵多o架~~
如果想同佢玩用糧引佢的話~~
我會o係早餐扣定先~~
SteveAlbino 2009-3-23 01:38:17 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-3-23 11:44 AM 發表
花生@@
兔兔可以食花生嫁咩@@?

可以, 新鮮既就得.,.,
firen_freeze)) 2009-3-23 10:03:40 PM
原來係咁....今日一摸佢地好似大隻左好多咁...

所以要限制配給....

不過好同意草真係好貴....
而且上次訂的草唔知點解有三份一包都係碎....#^40^#

而家一次訂兩包MOMI 1ST CUT,但係兩個星期就食哂....#^37^#
你地會點買草架? 一次買幾多包?

快速發帖