如果比你選擇:(只可以選擇一樣)

生bb定養動物∼!?

e個問題我諗過好多次∼!
e個問題一定有排先可以決定∼!
因為我年紀細∼!
明月 2009-3-24 08:09:37 PM
很難揀,點解唔可以兩者共存,
我自己一樣有小朋友同豆腐花,
我個小朋友係個早產嬰,雖然
現在已經5歲,但她一直D血都有
事,而且左眼只有3成視力,
右眼得6成視力,只要勤清潔,
小朋友未夠兩歲盡量唔好俾小
孩接觸到寵物,我相信可以兩者共存,
但如果真係要揀,我揀養寵物
唔要BB
`Shusonbaby||' 2009-3-24 08:23:25 PM
其實為家庭生個BB係好幸福.
我又好鐘意寵物
2者都可以有^^

不過生BB就要諗諗
要我十幾個月唔可以跳舞=十幾個月冇飯食#^58^#

wm20472 2009-3-24 08:49:39 PM
2者可以共存

生BB故然重要
有BB同時養寵物, 完全沒有抵觸, 最重要係懷孕時請獸醫幫寵物BODY CHECK
我好多朋友都係未生BB已經養開貓貓、狗狗

只係很多老人家沒有這方面知識, 以為養了動物會影響BB, 只要做好事前功夫和清潔, 其實有寵物對BB及幼兒有好的影響

- 不足1歲的嬰兒身體免疫力弱
http://www.mingpaohealth.com/cfm ... 70707/news/gnb1.txt

- 狗對嬰兒的好處 - 轉自BBC news
http://hkdr.mysinablog.com/index ... mp;articleId=596459

- 讓幼兒接觸動物可防哮喘
http://mini-house.info/thread-458-1-1.html
small_tra 2009-3-24 08:56:42 PM
如果我選擇養動物~
我e+有2隻兔兔~我想再養狗狗~鸚鵡~
so我會因為佢地買屋~冇$生bb~

但如果選擇生bb~
我唔可以買屋~會搬去我將來老公屋企住(公屋)
公屋唔可以養狗狗~!加上我想買樓o既$比bb用~!

真難取捨~!!!!大家幫幫我~~~~!
雖然唔係太急決定,但因為e個問題諗得太多次~
諗唔到~!我男朋友都覺得我好煩啦~!
一時話生bb~一時話養狗狗~!
有$就可以2樣擁有~唉.....
small_tra 2009-3-24 09:01:22 PM
原帖由 wm20472 於 24-3-2009 08:49 PM 發表
2者可以共存

生BB故然重要
有BB同時養寵物, 完全沒有抵觸, 最重要係懷孕時請獸醫幫寵物BODY CHECK
我好多朋友都係未生BB已經養開貓貓、狗狗

只係很多老人家沒有這方面知識, 以為養了動物會影響BB, 只要做好事 ...

我都相信養動物可以對bb好~!我信....

本來我有皮膚敏感,養左兔兔~少左勁多敏感~!
elvisli 2009-3-24 09:13:26 PM
兔兔是你的一部份

主人就是兔兔的全部

如果真係唔可以共存

何不等數年..兔兔百年歸老後先生bb呢

為左生bb而放棄兔兔..我做唔出
helen_laam 2009-3-24 10:03:12 PM
我本身係鼻敏感o架~~
但係都唔怕兔毛~~
因為致敏原唔一定係動物毛髮~~
咁唔通話花粉可能引起敏感~~
咁就春天唔出街咩~~
不過為人父母會緊張就一定o架o勒~~
我都覺得可以等兔兔百年歸老先再生bb~~
如果你唔急生bb的話~~
但係養狗狗就可能要等經濟寛裕d先囉~~
因為狗狗真係好需要引人注意~~
small_tra 2009-3-24 11:01:14 PM
請看#5先~~
[小懶] 2009-3-24 11:14:04 PM
我會揀養動物,唔生BB...
我都好鍾意小朋友,不過一諗到佢地大個時,我就決定唔生BB喇~
養小朋友實在有太多野要操心!! 擔心佢健康,操心佢既學業,又要擔心佢有無學壞....
當佢地去到反叛期時,唔俾佢地激死都會俾佢地激到老十年!!
我以前做教畫既,實在見得太多反叛細路仔喇~ 好驚自己個仔會變成咁=.=
但寵物就只會令我開心,唔會要我激心!! 所以我寧願一世養寵物而唔生BB~~
karen195 2009-3-24 11:23:45 PM
其實這個是一個相當長遠,負擔很大及講責任的問題
bb同寵物可以共全,其實很多例子同獸醫都證明係冇問題的。

最大的問題係bb比起寵物要負擔的責任同金錢是多好多,仲有bb要擔心的事是多好多
因為那是一人命,是一個人生,bb唔會永遠都係bb,佢會長大,你要考慮你要提供佢供書教學,仲有佢的成長環境
到長大左上學時候,又要擔心佢可能學壞....就算唔學壞,讀到大學,而家好多大學生都係負債(欠政府錢)開始......

做父母就係要面對咁多問題,到自己死個日先唔洗再擔心自己既仔囡。

所以請考慮清楚,自己係唔係真係承擔起這個壓力同負責先之去生bb;當然養寵物亦都要對牠們負責。
Be_Be_1989 2009-3-24 11:39:45 PM
雖然我有讀嬰兒管理....
但我唔係太喜歡BB
養人仔責任比任何野都為大
SteveAlbino 2009-3-25 11:38:23 AM
唔同年幾既答案都會唔同喇,
即係問位女仕愛一個冇錢但又浪漫又壞又錫佢既男人, 定係愛一個有錢但冇時間唔得閒陪佢既男人一樣.,.
純粹個人喜好

快速發帖