我就準備緊兔仔要用既用品!!所以想大家俾d意見..
睇下我以下既諗法岩唔岩/幫幫手回答我既問題!!!!
想付將來既兔兔有幸福既屋企!!!!
我應該都係會養細品種既兔兔.. maybe貓貓兔  =]  

籠-     起馬要兔兔手腳申直哂咁大.
廁所-   會用三角形廁所入面要洗唔洗放材料?放d咩?)
墊材-   木粒or草粒(用邊種比較抵用or好用d? 其實係咪一定要放d材料?)
草-     要長期供應!(如果bb兔係咪指定要食alfalfa既草?其實我仲未明咩叫ab/t??)
草架-   如果用掛"長"既..係咪一定要放係廁所上面/側邊?
糧-     早晚喂一次??bb兔係咪一定要食alfalfa?邊隻牌子抵食/健康d?
水樽-   水要每日都換,用煮過既水,
碗-     要用重身d!
木瓜丸-  一星期食3-5粒!!(係幾大既兔仔先要開始食?bb兔已經要開始食?)
蔬果-   bb兔唔應該太早食!(但長大後..係咪好多生果都食得?)

另外: 兔仔係咪唔洗剪腳底毛??咁指甲要唔要剪呢?如果佢地腳底d毛黃.係咪只可以用毛巾?
      佢地隻耳仔洗唔洗清潔?
仲有冇其他特別野要注意架??請多多指教!!!!!!!
我養狗狗就叻!!兔仔就請大家幫幫手!!!!!!!!麻煩哂!!!
or有冇朋友有2手用品可以轉讓俾我呢???
wesky 2009-3-30 11:06:46 PM
貓貓兔唔細架喎 :012:

籠 - 至基本都要有AB標準籠咁大
廁所 - 鋪木粒
墊材 - 未識去廁所, 鋪紙粒 ; 識去後, 只鋪廁所就可以
草 - 七個月大以下以A草為主
草架 - 個人覺得草球好用D
糧 - OXBOW 或 APD, 後者較貴, 睇返兔兔飲食文章
木瓜丸 - 零食only, 可以唔俾
蔬果 - 六個月大後慢慢俾蔬菜, 生果每星期俾一小塊

唔駛剪腳毛, 間中梳下佢
腳毛黃用濕毛巾搓下佢, 耳仔唔駛清潔, 得閒用濕毛巾抹下都得
【細賢】)) 2009-3-30 11:09:33 PM
你諗住買兔兔定領養兔兔?
free_3 2009-3-30 11:12:02 PM

回復 2# 的帖子

@@...其實a草/b草即係點分...??
明白明白!!!! 唔該哂!!!!!!
free_3 2009-3-30 11:13:47 PM

回復 3# 的帖子

如果到準備好哂d野...  而兔協有我自己心中既..就會領養囉..!!
or出到去睇都睇唔岩既///都會等下!!!
我其實係求合眼緣!! 但我都知..領養就一定係好d啦!!!  =]
波丸媽 2009-3-30 11:21:02 PM
原帖由 wesky 於 2009-3-30 11:06 PM 發表
貓貓兔唔細架喎 :012:

籠 - 至基本都要有AB標準籠咁大
廁所 - 鋪木粒
墊材 - 未識去廁所, 鋪紙粒 ; 識去後, 只鋪廁所就可以
草 - 七個月大以下以A草為主
草架 - 個人覺得草球好用D
糧 - OXBOW 或 APD, 後者 ...

係得閒用濕毛巾抺下「身」,唔係耳仔, 耳朵千萬唔好比佢入水
akaicathy 2009-3-31 12:04:35 AM
籠-     可以試下alex豪華籠,禁用又夠大.
廁所-   長方形廁所好d, 入面放紙粒or木粒
墊材-   如兔兔識去廁所籠唔需要鋪墊料, 唔識去廁所用紙粒, 紙粒我覺得貓仔牌唔錯的
草-     bb兔要食a草, 除此, 可再無限量供應t草, 因為有d兔兔食a草會柯軟便, a草份量自己調節下, 草ge牌子有apd, oxbow, momi等等
草架-   最好放係廁所附近, 因為邊食邊柯
糧-     早晚1湯匙, bb兔食a糧, 牌子有apd, oxbow
水樽-   最好放係廁所附近, 因為邊食邊柯,
木瓜丸-  唔洗食都得
蔬果-   6個月大先比菜菜同水果, 水果唔好比太多, e生話1個week只可食手指一節ge size ja

wesky 2009-3-31 12:06:38 AM

回復 6# 的帖子

條毛巾擰乾D先抹嘛 = =
大富翁 2009-3-31 12:14:48 AM
最緊要ge你冇提到bo!
就係要為兔兔開一個兔兔基金.因為佢一番屋企要bodycheck!(唔好睇都要打:有時可能要睇vet,大件事ge話幾千係走唔到!)
仲有平時要買草個d錢錢~都要草定dd!
elyse)) 2009-3-31 12:37:35 AM
哈哈...貓貓兔一d都唔細品種家...攤長個身都有2呎家  
籠-     起馬要兔兔手腳申直哂咁大
廁所-  ( 最好正方形or長方形廁所,如果用三角形,好快又買過家,因為佢地個pat都唔細下,好易柯出界...)
墊材-   如果佢識去廁所,可以就咁放紙粒起佢個廁所;唔識就舖尿片起個籠,如果唔係一包紙粒,舖哂成個籠,幾日唔洗就用完....
草-     要長期供應
草架-   方便到佢食野就ok啦...最好放起廁所附近
糧-     早晚喂一次....bb兔一定要食alfalfa,因為佢地要多d營養...等同於你細個要飲奶呢個原理咁上下啦.多數兔友都係食oxbow,
水樽-   水要每日都換,用煮過既水,
碗-     要用重身d!
木瓜丸-  可以唔洗比.慳返d錢可以買靚d既菜or草..而且好多報告都話木瓜丸對兔仔排毛無咩幫助。
另外: 兔仔千萬唔好剪腳底毛,因為要保護佢腳底d皮膚,指甲當然剪啦,如果唔係太長變鬼爪手,好易令佢生腳倉,流血等等..etc
如果佢地腳底d毛黃.可以用濕毛巾抹,費時d尿up住佢d皮膚,令佢灼傷
佢地隻耳仔唔洗清潔,佢地自己會撩家
hh0 2009-3-31 01:03:01 AM
都好似無咩要補充~
elvisli 2009-3-31 01:09:28 AM
長遠計如果又有地方的話. alex籠係最理想.

好多兔友開頭都會買有抽屜式既兔籠(包括我自己:056: )

但後來會發現兔兔會更難教去廁所.草草亦會因經常掉落下格而浪費

所以要考慮呢一點
free_3 2009-3-31 01:14:07 AM
咁多位!!真係唔該哂呀!!!!
好充分!!第日有新寶貝一定會俾大家睇下!!
多謝哂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 唔該哂!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
elvisli 2009-3-31 01:28:16 AM
E.你同uwants果個同名.係唔係同一人呢
kelvinkwan0719 2009-3-31 10:01:33 AM
原帖由 elvisli 於 2009-3-31 01:09 AM 發表
長遠計如果又有地方的話. alex籠係最理想.

好多兔友開頭都會買有抽屜式既兔籠(包括我自己:056: )

但後來會發現兔兔會更難教去廁所.草草亦會因經常掉落下格而浪費

所以要考慮呢一點

我都覺得係...不過買左3個月,又唔想哂左佢..我諗一年左右先可以同佢換..><

快速發帖