有bb??

Peiian)) 發表於 2009-04-06 15:22|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我想問下各位, 假如自己有左bb/女友有左bb, 咁你地吾會吾要你地?兔仔??
我最近o係度林呢個問題,我見兔協哥度被遺缺的兔仔大多數都係因為主人有左bb而吾要....
咁我想問下, 有bb係吾可以要小動物?咩?
BarbaraFok 2009-4-6 03:49:31 PM
我覺得唔係
兩者係可以共存既
Rico 2009-4-6 03:49:44 PM
其實都唔明點解依家D人會因為有BB或小朋友而唔要養緊既寵物或者係唔準養寵物? 所以發覺依家D小朋友真係無勿愛心, 其實話養寵物唔乾淨都係全因主人有無好好幫佢地既寵物清潔, 唔通寵物自己識清潔,打掃? 乾唔乾淨應該係睇主人勤唔勤力清潔,有BB而唔養寵物多數都係因為覺得自己無多餘既愛去比D寵物,又或者係家人既無知識想法, 自己其實都養咗寵物一段時間既話, 好應該清楚養寵物係咪真係咁DIRTY, 點解唔可以說服無緊養寵物既人呢? 最後我本人認為有BB都可以養寵物, 而且覺得養寵物可以培養出小朋友既愛心同責任感. 唔知大家又認唔認同呢? ^-^
wesky 2009-4-6 04:15:57 PM

回復 3# 的帖子

認同架
有時如果BB對寵物有敏感的話,  不得不放棄...
家中的長輩亦係一個好重要既決定因素
Peiian)) 2009-4-6 04:20:08 PM
[quote]原帖由 Rico 於 2009-4-6 03:49 PM 發表
其實都唔明點解依家D人會因為有BB或小朋友而唔要養緊既寵物或者係唔準養寵物? 所以發覺依家D小朋友真係無勿愛心, 其實話養寵物唔乾淨都係全因主人有無好好幫佢地既寵物清潔, 唔通寵物自己識清潔,打掃? 乾唔乾淨應該係 ... [/quote

就係咁先造就到而家d細路咁"京貴", 我最近都?心緊呢個問題, 我怕如果我真係有左, 屋企哥3隻小動物會比人拎走左/反對養....可能係我本身自己已經吾中意小朋友(吾中意自己生), 所以我會覺得養兔仔多好過養人仔....同埋我對哥個兔仔都有一定?感情, 如果因為有bb而吾要佢地, 我真係吾制!!

不過我又聽人講, 話大肚婆同bb?抵抗力會差d, 係咪架?
Peiian)) 2009-4-6 04:21:33 PM
原帖由 wesky 於 2009-4-6 04:15 PM 發表
認同架
有時如果BB對寵物有敏感的話,  不得不放棄...
家中的長輩亦係一個好重要既決定因素

即係你都認同有bb就吾要兔仔???:046:
hh0 2009-4-6 04:25:19 PM
wesky 既意思係:有時如果BB對寵物有敏感的話,  不得不放棄...
Peiian)) 2009-4-6 04:29:40 PM
原帖由 hh0 於 2009-4-6 04:25 PM 發表
wesky 既意思係:有時如果BB對寵物有敏感的話,  不得不放棄...

啊~咁有時又真係進退2難~~
lingyan 2009-4-6 07:46:57 PM
哈,我同兔爸已經講左,就算有左BB都唔會唔要佢地~

有陣時真係好難講,
但係唔可以一有BB未出世就話唔要佢地囉,
至少都要諗下辦法,例如兔兔係另一間房,唔俾佢地出黎,
減少俾佢地二個接觸,又或者買部空氣清新機 等等囉。

如果真係用盡所有辦法都唔得既話,都要放棄兔地囉 ...
small_tra 2009-4-6 09:39:43 PM
因為e個原因我放棄生bb~~!
我中意動物多d~
e+見到o靚仔~咁壞~又hi野~咩都有~
生唔過!~!
Peiian)) 2009-4-6 09:44:43 PM
原帖由 lingyan 於 2009-4-6 07:46 PM 發表
哈,我同兔爸已經講左,就算有左BB都唔會唔要佢地~

有陣時真係好難講,
但係唔可以一有BB未出世就話唔要佢地囉,
至少都要諗下辦法,例如兔兔係另一間房,唔俾佢地出黎,
減少俾佢地二個接觸,又或者買部空氣清 ...

係ar! 我都同我男友講, 佢話吾會吾要佢地, 仔仔佢好可愛, 識得鍚我地, lam我地手仔....:014:

佢都有講過話比間房佢地...haha..未比你地睇下我的兔仔....

第一張係仔仔...叫:比比 (安哥拉)

第二張係女女...:叫:籮籮

第三張(未知性別) 叫: 朦豬(即係圖象)

cordero 2009-4-6 09:48:55 PM
我當兔兔係自己女女,即使第日有bb,都會平等對待
如果真係兩者不能共存,最多搵屋企人幫手照顧
未到最後一刻都絕對唔會放棄兔地
而且,除非係意外,唔係我唔打算生bb
Peiian)) 2009-4-6 09:51:10 PM
原帖由 small_tra 於 2009-4-6 09:39 PM 發表
因為e個原因我放棄生bb~~!
我中意動物多d~
e+見到o靚仔~咁壞~又hi野~咩都有~
生唔過!~!

哈~~我除左怕痛之外, 都冇咩特別原因吾生...

但好多人都話女人到左某個年紀就會想生...
但我覺得我吾會...:009:
cordero 2009-4-6 09:54:07 PM
我教我d學生都教到癲....
d細路真係好可怕
Peiian)) 2009-4-6 09:54:34 PM
原帖由 cordero 於 2009-4-6 09:48 PM 發表
我當兔兔係自己女女,即使第日有bb,都會平等對待
如果真係兩者不能共存,最多搵屋企人幫手照顧
未到最後一刻都絕對唔會放棄兔地
而且,除非係意外,唔係我唔打算生bb

好ar!
希望大家都堅持呢個信念la~~
我聽個朋友講 講佢隻兔兔死左....點陪佢最後一刻..聽哥時我都眼濕濕,

咁有一次同我男友食飯哥時講起喎....講講下都忍吾住喊....:063:
我咁眼淺, 假如因為有bb而吾要佢地..一定喊到豬頭咁~~

快速發帖