兔兔眼邊的毛咪好易長期jell起或者痴左d草,會有草色,或者起左結既??
你們是點同佢解結的??
我用水末,都解唔開...
有次見到jell起左,好易吉到眼tim!!!
不過最慘的是,左眼下的毛都長期打結!!
(就算唔再流,個結都仲在)

其實我想問,面頰近眼的毛,可唔可以剪左佢的??

其實有無兔友的兔真係長期keep住得閒流下眼水的??Thanks!!

兔住環境1

兔住環境1

兔住環境2

兔住環境2

[小懶] 2009-4-15 10:57:34 PM
佢長期流眼水可能係淚管發炎,你要同佢睇醫生呀!!
我隻兔仔隻眼都好易發炎流眼水,但醫好後d毛就自然會乾返唔打結架喇~快d帶佢去睇醫生啦~
仲有要保持地下清潔,經常拖地,餵草時要西走d草粉先餵佢~ 總之避免佢吸入草粉同塵
darlingy 2009-4-15 11:39:35 PM
補充:不是24小時都流,通常係突然流1~2日,之後唔再流,隔左幾日或一星期後,又流番,1~2日甘...
左眼會比起右眼嚴重(我見佢右眼好小會流)
沒有紅腫,是只流眼水而已~~
有無兔友,會好像我兔甘的??Thanks!!
darlingy 2009-4-15 11:49:42 PM

回復 2# 的帖子

Re 小懶: 其實自1月last個次睇醫生,醫生都已經堅持話佢好番曬的,之前話佢眼睛發炎,比左藥水佢滴,不過問題是,我滴左係好d,唔滴又會再流番,而家d藥都用曬了...

我都唔打算再睇醫生,因以上既case我都有同醫生講過,既然醫生堅持話佢好番,個時覆左2次都是甘講,我真唔想又再白行...

(除非我見佢真係病發得好緊要囉!!)

佢不是24小時都流,通常係突然流1~2日,之後唔再流,隔左幾日或一星期後,又流番,1~2日甘...
左眼會比起右眼嚴重(我見佢右眼好小會流)
沒有紅腫,是只流眼水而已~~

其實我有聽說過,有些兔仔係真係會長期流眼水架??或者易流眼水的~
係咪真的??
其實兔仔係咪都是易流眼水的??

要西走d草粉先餵佢??我又無做過呢個動作,可能真係有關啊~~
係甘我都試下呢個方法先~~
wesky 2009-4-15 11:58:23 PM
你用草架定草球架???
有冇籠既環境相??
會唔會關環境事呢?
[小懶] 2009-4-16 12:33:20 AM
原來係咁~ 我以為你隻兔仔好似我果隻咁會成隻眼腫晒添=.=
係呀,醫生話d草太碎,太多粉的話,兔仔吸得多都會塞淚管,所以佢上次流眼水後我而家每日都要用少少時間整走晒d草粉先餵佢~ 可惜我隻衰仔太傻,成日lam地下,食晒塵><今朝一起身就發現佢隻眼又流眼水,又腫#^56^# 激死我又心痛死我#^56^#
darlingy 2009-4-16 11:02:34 PM

回復 5# 的帖子

wesky,今早影左,而家放左上來比你睇了~~

我無用草波,以前都有,但我有個兔友叫我拿走佢,我就真係拿走左了~~

點呀,環境有無需要改善的地方???

同埋我都想問,其實我聽人講, 雖然豬仔板比格仔板好,但都有機會會令到兔仔生腳蒼,於是我就把我唔要既衫放左入籠度"煎" 底....

其實你睇相,覺得有無呢個需要放布呢??

Thanks!!

p.s.因我都有懷疑過,可能是環境既問題,令到佢易流眼水...
darlingy 2009-4-16 11:07:09 PM

回復 6# 的帖子

[小懶] : e??甘你的兔個時係咪淚管閉塞??
甘佢個時係咪24小時都流緊眼水的??
因我見我個隻,唔係日日都流的~~
好奇怪!!!
有時都會腫架,我都見過一次,之後又無野了~~
但佢既左眼都是嚴重過右眼,原來吸到都有問題架??:056:
甘可能真是因草碎問題...
甘我想我都要再小心點了呢~~
[小懶] 2009-4-17 12:11:05 AM
原帖由 darlingy 於 2009-4-16 11:07 PM 發表
[小懶] : e??甘你的兔個時係咪淚管閉塞??
甘佢個時係咪24小時都流緊眼水的??
因我見我個隻,唔係日日都流的~~
好奇怪!!!
有時都會腫架,我都見過一次,之後又無野了~~
但佢既左眼都是嚴重過右眼,原來吸到都有問題架 ...

係呀,仲發炎#^56^# ~
佢係24小時不停流,有食藥同滴眼藥水都流左成個幾星期先好返#^56^#
如果腫左就好大機會係發炎~要滴眼藥水~
光之天使)) 2009-4-17 12:22:00 AM
嘩~~
你隻兔兔真係勁似我家total呀!!!!!
你唔放心,試下觀察多幾日,
如果都係咁樣就去睇一睇vet啦~
darlingy 2009-4-18 11:33:39 AM

回復 10# 的帖子

Thanks ar!!^^
你的兔仔都是藍眼睛嗎??
光之天使)) 2009-4-18 03:19:49 PM
原帖由 darlingy 於 2009-4-18 11:33 AM 發表
Thanks ar!!^^
你的兔仔都是藍眼睛嗎??

係呀~藍眼睛

快速發帖