各位前輩,嚟緊係我第一次同兔兔同度嚴夏,(因我上年十月先開始養)。 我想請教一下大家有咩幫兔兔消暑的方法? 如兔兔太熱會點樣? 我有什麼要注意?:026:
明月 2009-4-16 11:48:58 PM
我而家已經擺左降溫板入個籠度,
遲下再熱d擺多個冰種入籠。
lingyan 2009-4-17 01:17:18 AM
1. 剪短D毛,盡剪~
2. 係籠到放散熱板~
3, 放冰種落鐵盒,再放係籠入面俾佢訓~

呢3個係我既做法~
大富翁 2009-4-17 01:54:45 AM
1.開冷風機俾兔兔吹
2.放冰種俾兔兔用
3.中午時候,開冷氣
4.剪毛

唔係同一時間做哂呀!唔好誤會
Puffypuffy 2009-4-17 09:05:50 AM
明白明白。

我又想再問問散熱板咩牌子好同係邊度買?

同埋冰種又係唔係家唔店買果d?一個可以last幾耐?
helen_laam 2009-4-17 09:10:12 AM
散熱板我o岩o岩o係個拍賣場度bid o左塊~~
其實我都冇乜理佢乜牌子~~
反正係鋁質,中空可以散熱咁我覺得都ok~~
冰種可以去吉吉島10蚊店買~~
藍色o架~~
o係廚房用具哥頭o既~~
買最大塊哥種~~
佢寫雪12個鐘可以凍7個鐘~~
但係我一般放o係月餅盒再外面加毛巾~~
我覺得可以涼到近十二個鐘囉~~
不過唔知如果再熱d佢會唔會融得快o左...
Puffypuffy 2009-4-17 10:13:28 AM
嘩,好多謝你詳細的回答。咁仲要唔要開冷氣/風扇 架?

同埋冰種點解要放係個鐵盒先再用毛巾包嘅?
BB囡 2009-4-17 10:30:49 AM
我今日比左個冰種名用毛巾包住
但諗諗下又驚佢會咬.......
搞到成日都好擔心..
Puffypuffy 2009-4-17 10:42:32 AM
吓!??? 死啦!原來今日已經要放啦!?我咩都無呀.... 其實經多度先要放?

同埋你都有道理,兔兔會唔會咬呢?
BB囡 2009-4-17 10:45:37 AM
我係太擔心...因為姑娘話佢比較肥會熱d
so我見今日都算熱咪心急比佢囉
講真我都有d後悔,驚佢會咬有事
因佢好鐘意咬野...但我就有毛巾包住囉....
唉...........真係好驚:056:
Puffypuffy 2009-4-17 10:47:41 AM
我都係好驚,驚佢太熱,好似話會死ga......:058:
BB囡 2009-4-17 11:16:03 AM
係呀...個姑娘話好多兔兔都驚hot會中暑
搞到一到夏天我就日日都好擔心
比冰種佢...又驚佢咬左會有事
但有d兔友又話咩都冇比兔兔都會冇事...
大富翁 2009-4-17 11:22:01 AM
唔洗太擔心!!!
bb 囡你睇緊d 或者放入盒度咪冇咁易俾兔兔咬到ma
puffypuffy:
我好明白你一次同兔兔過夏天!!
放心啦!只有你家中唔係太陽中直接曬ge 話!基本ge 消暑方式都應該夠咖啦!!
呢幾日唔可以話真係勁熱!所以親呢幾日好買哂所有野啦
p.s:兔兔最合適的溫度:18-25度!
BB囡 2009-4-17 11:34:21 AM
原帖由 大富翁 於 2009-4-17 11:22 AM 發表
唔洗太擔心!!!
bb 囡你睇緊d 或者放入盒度咪冇咁易俾兔兔咬到ma
puffypuffy:
我好明白你一次同兔兔過夏天!!
放心啦!只有你家中唔係太陽中直接曬ge 話!基本ge 消暑方式都應該夠咖啦!!
呢幾日唔可以話真係勁熱!所 ...

其實我都係第2年同bb囡過夏天
第一年咩都唔識..好彩冇事
今日見好似好晒,,,太心急就咁用毛巾包個冰種比佢
其實冰種入面係咩..??
上次姑娘話佢耳仔好熱,,,抖氣大..我咪仲緊張囉
好驚放工番去見佢有事(好精神緊張..因太多野都唔識)

兔爸成日話我太緊張..又話野兔都冇li d野嫁啦...咪又係冇事
唉.....
大富翁 2009-4-17 11:40:21 AM
原帖由 BB囡 於 2009-4-17 11:34 AM 發表

其實我都係第2年同bb囡過夏天
第一年咩都唔識..好彩冇事
今日見好似好晒,,,太心急就咁用毛巾包個冰種比佢
其實冰種入面係咩..??
上次姑娘話佢耳仔好熱,,,抖氣大..我咪仲緊張囉
好驚放工番去見佢有事(好精神緊 ...

其實我都唔係好知道入面係咩
我屋企人都會咁同我講!話你做咩搞咁多野!=口=
我都記得我第一次同caca 過夏天個時,我都好擔心!
所以係前個幾個月已經買定左一部冷風機,前日開始用了!

快速發帖