請問有無人試過兩隻兔兔bonding成三隻是成功的,,,
我快要同阿咪阿雞阿砵做bonding,,,,
三隻,,,大家比d意見呀,,,#^10^#
wesky 2009-4-23 12:28:34 AM
還等 hh0 或 其他有經驗既人 俾意見,  #^76^#
hh0 2009-4-23 01:05:56 AM
好耐無見Tina~
我bond 3隻果陣同你依家個情況一樣
係後加一隻入去2隻個group, 成功左
有咩問題可以分享下,
TINA 2009-4-23 12:24:11 PM
hho,你都是成功由2上3。
你用咩方法呀,,,
我其實打算下`個月時,
帶三隻一起到我媽媽家住,
希望在陌生的環境下,
佢地可以產生互相照顧的關係,
幾日後,我再帶佢地回家,
回到家後,佢地會由在廳分開兩個籠,
變到一起住在書房,會買個一個新籠。
唔知這個計劃有咩要改革。
你可唔可以講下你個時點bonding呀,,,
lenmui)) 2009-4-23 12:45:04 PM

回復 3# 的帖子

想問下, 尋晚我幫兩隻兔兔bonding
又係一隻追住另一隻個pat pat
但係被追果隻就係度 "tum" 地
咁佢係咪即係好唔鍾意追佢果隻兔呢?
如果係, 點解佢俾人追追下, 又係反而去騎左上原本追佢果隻兔兔到 un un?
咁即係佢地相唔相處到呀?

P.S. 開頭被追果隻係仔仔, 追人果隻係囡囡
hh0 2009-4-23 04:05:09 PM
回復 5# 的帖子

"tum" 地即係好唔鍾被追被un
所以又去un番隻兔,大家un来un去
係想做大的行为, 无分仔仔囡囡都会un
un完无事ok, 但小心过程中会反抗打交,

相處到係唔打交,会lam对方, 一齐訓
hh0 2009-4-23 04:07:20 PM
tina,
一匹布咁长……
当我带lingling (4-5個月大) 回家時我家已经有4隻 (简稱ABCD)
刚刚bonding好左2 group: AB, CD
因此lingling自己住一個籠, 等绝左育先算,
果几个月就注意下lingling 看见ABCD时既反應
好彩都无咩大打交, 多数闻下对方就停止, 隔住笼
每次好短时间, 反而AB同CD 会打交

绝左育就好想由2上3, 又希望做到3上5….
经过觀察, 发觉lingling同其中一组比较夾
終於有一日放三隻一起到bathroom试下
之前从未试过任何三隻一起, 担心打起来失控, 以后就好难bonding
一路监察住, 三隻不停闻对方, 互un, 只要唔打交就由佢地
好快3隻un完分左大小停下来休息, 訓係地面, 有时又痴埋一旧互lam
我知ok 左la, 过程算好顺利

我觉得bonding係睇时机, 果一刻好快, 但之前可能要长时间觀察同培养
等待时机成熟先进行

讲番你個計劃, 三隻平常相处好ma? 有无敌意?
阿咪鸡各自都可以同阿砵和平相处?
在陌生的環境下做bonding都好ge, 当然最近自己家最好~
不过会唔会帶佢地回家后情况会变? 我唔知呀
最重要係你觉得 ”係时候la”

等你好消息!!
lenmui)) 2009-4-24 10:14:00 AM
唉...好煩呀
我尋晚又試下再將佢地放埋一齊
點知隻仔係咁un隻囡
隻囡又 "tum" 地唔鍾意, 但隻囡有時又會走去lam隻仔
隻仔係咁追住俊囡黎un, 隻囡又冇un返佢, 只係係咁走
我驚會出事, 所以都係分開左佢地

我諗...都係唔得ga la...:036:
hh0 2009-4-24 10:24:18 AM
你2隻仔女绝育未
lenmui)) 2009-4-24 10:36:27 AM
兩隻絕左喇
隻仔係兔協度領養既, 所以絕左
而隻女未絕之前, 原本好惡好霸度
仲驚佢會恰隻仔
點知俾隻仔呃左, 因為佢一向都好細膽
依家反而隻女笠水, 俾隻仔追住黎un

快速發帖