我想問下大家的兔兔家有冇放豬仔板 OR 其他格仔板嫁 ?
因聽聞會容易有腳瘡。。。 
而且手尾好長嫁WOR 。。。
大家可以俾D 意見。。。 
wesky 2009-4-24 09:55:27 PM
大部份兔友都應該無放
咩都唔駛鋪,  除左 vetbed

如果兔兔真係唔識去廁所, 又成日整到自己污糟晒
我覺得豬仔板上再加木板會比較好
當然, 唔用係最好
cinnamoroll 2009-4-24 10:25:31 PM
我宜家用緊隻有d洞洞既膠板,係咪對兔兔唔好???
我想問豬仔板係點咖?
wesky 2009-4-24 10:34:24 PM
豬仔板即係白色, 好多格仔果隻膠板
Step 2009-4-24 10:53:06 PM
我用果個籠塊板唔可以除ga, 因為中間有野隔左...
不過我見好多人都用果隻
我估無問題掛
oscarlik 2009-4-24 11:20:43 PM
姐係係q兔入面佢養緊果隻兔用緊果d!!
peony5201437 2009-4-24 11:38:00 PM
其實.. 咩都唔放會唔會唔係咁好..
好似好DIRTY 咁0既...

你地D 籠係咩樣嫁>?

豬仔板係一格格白色的膠板...
peony5201437 2009-4-24 11:46:56 PM
豬仔板樣貌

Step 2009-4-24 11:49:55 PM
我宜家用梗li款

相片0386 (Small) (2).jpg (179.82 KB, 下載次數: 31)

相片0386 (Small) (2).jpg

hh0 2009-4-24 11:54:25 PM
最初養有用過
兔兔未學識去廁所, 清潔上方便及乾淨D
但一直用板好難學識去廁所
把心一橫拎走塊板好快就識去
所以用唔用見仁見智
我就已經無用野舖底, 只放草又食又訓
用豬仔板或膠板已經好過用綱底
唔一定會生腳瘡, 只係成因之一
過重, 長企硬地亦會容易有
peony5201437 2009-4-25 12:13:48 AM
STEP .. 我諗你唔好用網底啦..
真係好傷腳仔嫁...
儘可能唔好用啦...

E~HH0 .. 如果咁講...
我屋企係用地磚嫁WOR ..
其實..係咪好難避免到呢?
即使唔用豬仔板...
我屋企用地磚..咁咪又係傷到牠 ?
其實 .. 可以點樣預防?
hh0 2009-4-25 12:43:12 AM
唔好太肥太重令腳底受壓增加患腳瘡機會
平日多D檢查有無起枕, 枕係先兆
還有要勤梳腳底毛, 梳鬆晒先係天然腳墊防震
千祈唔好剪腳底毛
cordero 2009-4-25 09:06:37 AM
我起初都想買賓仔呢款籠~其實呢款籠幾好丫....不過我怕清理麻煩.....
原來賓仔真係幾細隻....成隻迷你版珍珍咁...
珍珍大隻過賓仔成個碼
#^13^#
Step 2009-4-25 10:10:52 AM
原帖由 peony5201437 於 2009-4-25 12:13 AM 發表
STEP .. 我諗你唔好用網底啦..
真係好傷腳仔嫁...
儘可能唔好用啦...

E~HH0 .. 如果咁講...
我屋企係用地磚嫁WOR ..
其實..係咪好難避免到呢?
即使唔用豬仔板...
我屋企用地磚..咁咪又係傷到牠 ?
其實 .. ...

li款都唔算網底既...算豬仔掛!!
佢啲格位好細ga ja, 同埋我平時放佢出黎半日多, 等夜晚先入籠
佢入籠都係攤係到多, 同埋佢好輕, 壓力少
我都想唔用, 因為佢好識去toilet, 我發展賓仔有忍屎尿技術
放佢出黎玩, 玩好耐都無一粒屎必出黎ga, 唔好話尿尿
佢會玩到咁上下飛彈入籠上toilet, 好似好急果隻添呀!!

珍珍: li款籠真係洗死人, 不過我已經習慣每日拆曬去清洗...li張相好耐ga啦...岩岩買賓仔番黎影ga ja, 佢宜家都大隻一個碼...不過相比珍珍就可能細好多!!
我都唔知要梳腳底毛, 等我得閒幫佢梳下先!

我都唔明, 平地又會俾壓力兔仔, 咁我放佢出黎係木板地, 都有機會有腳瘡??
鋪曬地毯又會滋生細菌woo...

相片0766 (Small).jpg (116.57 KB, 下載次數: 26)

最鐘意出黎玩!!

最鐘意出黎玩!!

相片0763 (Small).jpg (111.48 KB, 下載次數: 31)

好好奇!!!

好好奇!!!

cordero 2009-4-25 11:28:45 AM
賓仔就黎有珍珍咁大隻la(雖然仲相差一段距離)~~~好可愛呀...好想見下賓仔...一隻同珍珍好似樣既兔兔...

快速發帖