話說係一個月前  芝麻比我發現有隻手指仔係度脫毛
我以為係癬疥虫就帶左去紅x獸醫度睇啦

咁睇第1次時  醫生話芝麻經照紫外燈後無發現癬疥
但界刀皮膚testing就有"蜹"  所以就打針啦ok  無藥比我...

之後一星期後去覆診係另一醫生當值  我問他點解隻手指都係甘紅甘腫
之後他話未殺死晒所有菌甘係正常   我信啦

到打第3支針啦  芝麻隻手仔只係無甘紅但都腫  我就又問今日當值既女醫生
她都覺得係打左針無咩效甘  就又幫芝麻照紫外燈  又叫我比她拔芝麻隻手指仔既毛出黎種真菌  好啦為左芝麻我種啦  雖然我心好唔開心  因為我覺得我次次同你地講我覺得芝麻有問題都唔理我  搞到真係甩到見到晒手指先理我  而家羅著我芝麻黎搞  仲有原來係照燈唔係知道所有既菌要種埋菌至知道有無既話  點解第一次去睇時唔種埋?!  
而且種既時間仲要十幾日-.-"

好啦  到左今日  第4針係未打   因為個邊同我講如果情況好番可以唔打  而打左第3針後  我見芝麻隻手仔生番d毛出黎  日日check都似愈來愈無事  係呢個星期既事  到今日啦  我又摸籠再幫芝麻check手仔啦  見到毛係愈來愈多  但係係手掌仔既地方有一粒野硬起左!!!  我勁驚  我一摸芝麻就縮我諗應該好痛!!!!

係呢個時候個醫生個邊打電話來話種菌結果有啦  係有真菌  要番黎配藥  仲話會惹人   我而家對呢間診所真係無咩信心  

我想問大家我應唔應該去番呢間度睇   同埋大家知唔知手掌硬左一舊係點解><"
small_tra 2009-5-1 12:34:06 PM
你不如去睇下dr.betty啦~!
wesky 2009-5-1 12:39:25 PM
去第二個醫生度睇啦, Dr Betty , Tiger 都ok~
拎埋上一次既醫生紙, 種菌結果資料去等等
碧玉蘭 2009-5-1 12:48:46 PM
但係轉睇其他醫生想問  之前我睇個間紅X無講我知係咩菌  
我應該點做?!  同埋我想問轉睇醫生點FOLLOW個病情???
碧玉蘭 2009-5-1 12:55:37 PM
有消息了知道係金錢癬  但個邊話淨係食藥  同會惹人要我盡快番去覆診><"
我應該點做  仲好唔好信佢地
波丸媽 2009-5-1 01:18:00 PM
你不如都BOOK左DR.BETTY睇左先,兩手準備,因為BETTY口碑唔錯,信得過,問多個E生, 起碼會清楚D
elvisli 2009-5-1 03:42:46 PM
轉醫生啦...一個醫生醫唔到既話唔好浪費時間金錢
碧玉蘭 2009-5-1 03:45:57 PM
我岩岩打去betty度無人聽  之後飛去電話留言話叫我地轉去太平道個間
咁點?!係咪呢幾日唔開呀betty
small_tra 2009-5-1 05:12:12 PM
可以太忙~可能full左booking 掛~!!!
你住邊頭架~!?
small_tra 2009-5-1 05:13:09 PM
你自己皮膚有冇痕丫~!?
碧玉蘭 2009-5-1 06:21:31 PM
原帖由 small_tra 於 2009-5-1 05:12 PM 發表
可以太忙~可能full左booking 掛~!!!
你住邊頭架~!?

我住觀塘  岩岩問兔友原來dr yen & dr betty要4號至番工-.-"

我係度諗緊我係咪應該搵dr tiger?!  唔知她點收費呢?!

仲有係  係第一次同芝麻去睇醫生前一星期左右我至有痕  好似出蚊爛甘
睇完醫生後  就無了
small_tra 2009-5-1 06:52:01 PM
唔知tiger會唔會休息~!!

好似tiger都幾遠下.....!

好似比betty貴架~我一向去睇betty~!

所以唔知道價錢~

如果兔兔嚴重~緊係點都要去睇啦~!

希望快d好返啦芝麻~!
peony5201437 2009-5-1 06:56:59 PM
e .. 我book 左3/5 睇dr.yan wor..
應該吾係放假掛?
有冇人確實知道呢?
elyse)) 2009-5-1 07:06:13 PM
dr tiger比betty貴不少
我星期四book dr.betty,都要星期一11:00先有位...
你試下打去問dr tiger個邊,睇下有無位..
碧玉蘭 2009-5-1 07:45:42 PM
原帖由 peony5201437 於 2009-5-1 06:56 PM 發表
e .. 我book 左3/5 睇dr.yan wor..
應該吾係放假掛?
有冇人確實知道呢?

你幾時book?? 我打左成個下午都係留言:050: :050:

快速發帖