:051:   
想知道d疥癬蟲係邊到黎,大家入黎留下言,睇下大家既兔係咪係同一間買,而又有疥癬蟲。

"!!!   尤其是買o左兩至五個月既兔友們:001: :001: :001:

我既薯仔呢,就係係旺角一間叫→ 寵物便X   到買既。
返黎果陣冇野,過o左一個多月就發現有疥癬蟲la~~~   :052:

唔知關唔關事,因為我又冇帶過佢出街,附近鄰居又唔覺有貓狗。
百思不得其解:056:
lingyan 2009-5-5 02:54:32 AM
寵物便X 係黑店………

仲有,你係個到買左兔兔,兔兔去左做 BODY CHECK 未 ?!

另外,疥癬虫呢個,係好受寵物本身既免疫力影響,
你開始養既時候,兔兔既免疫力OK,可以抵抗到所以無發病,
但兔兔一抵抗唔到,就變成發病~
唔關貓貓狗狗既事……

此外,你記得清潔好兔兔既周圍環境,
因為係會傳俾人~

---------------------

疥癬的傳染性極高,主要的傳播途徑為直接接觸,
而動物本身的免疫能力與周圍的生活環境亦會影響其感染機會。

wm20472 2009-5-5 08:35:32 AM
我大細妹都係寵物便x, 一個月後出現疥癬蟲
真係剛剛好一個月, 無早無遲~
星期日打完第2支針, 最小要打多2-4支

開頭我幾擔心是否做清潔做得唔好
我估都係買返來時己經有

我想問, 點樣可以提高兔兔免疫力??
(大細妹現在跟醫生建議7-9成T草, 1-3成A草, 早晚一匙A糧)
guggg 2009-5-5 11:38:41 AM
我隻小哈都係個o個度買
宜家第3個幾月喇,暫時都好正常
book左星期日帶佢去做body check
希望佢all fine啦
:045:
薯仔 2009-5-5 02:20:40 PM
:024: :024: :024:

竟然係黑店~~~!!!!!

哎,e+  只可以希望薯仔快d好~~~~:016:
elvisli 2009-5-5 02:55:04 PM
快要check下啦..可大可小
wesky 2009-5-5 03:57:16 PM
應該係係寵物店集體感染左啦
shanshan 2009-5-5 05:34:56 PM
寵物便便係黑店!!!!!你快D帶佢去睇E生la~~~
薯仔 2009-5-6 01:06:03 PM
:015:    食緊藥~~~:019:

:020: 謝謝大家既關心
joyc_tingting 2009-5-6 01:46:50 PM
我兔兔都係寵物便便帶返黎, 係4月尾........
約左betty明天body check

body check會唔會check到??定要特別同betty講要check?
睇完再同大家報告~

希望薯仔快d好返!!!
saki 2009-5-9 06:13:45 PM
我"丫大" & "丫細" 係 Kwai Chung 間 Q-P..T 度一齊買番黎...
買左 2 個月度就有疥癬蟲 ... :050:
已經同佢地去 Betty 度打左 2 針 .....
hope 佢地可以快 d 好番啦 ~~

快速發帖