我剛剛買了一隻叫奶茶和一包叫Your lovely pet's營養滿點,我想問需不需要再買一包生果的糧食?
我還想問蔬菜是不是給人類吃的蔬菜?如果是,要生定煮過的?
wesky 2008-7-9 07:51:48 PM
蔬菜是給人吃的蔬菜
不用煮熟, 只要洗乾淨, 用廚紙抹乾~~

每次俾少量
保持新鮮
檸啡 2008-7-9 08:22:41 PM
你買果包野可唔可以貼張相出黎睇下丫...@_@
john122 2008-7-9 09:22:31 PM
原帖由 檸啡 於 2008-7-9 08:22 PM 發表
你買果包野可唔可以貼張相出黎睇下丫...@_@

Sorry!!我用相機映,不過太大MB,一係你把你的msn給我,我send給你然後你幫我貼,ok?
wesky 2008-7-9 09:34:55 PM
http://zizi-land.info/thread-299-1-1.html
上面有個軟件可以改size, 好易用~~
吃不到的蘋果 2008-7-11 01:53:55 AM
純生果糧是白色包裝那種嗎@@?

要是這樣...我寧願買PS^^|||
john122 2008-7-11 07:44:31 AM
我想問蔬菜係給邊部份給牠吃?
因為我對不太識,可唔可以貼張相
wesky 2008-7-11 10:19:39 AM

••可吃食物••

食物種類

可吃食物

蔬菜類

青菜、荷蘭豆、紅蘿蔔、南瓜 、薯仔、小蕃茄、捲心菜、白菜仔、菠菜

種子類

西瓜的核、杏仁、葵花子、花生

水果類

藍莓(証實可延長老鼠的壽命)、蘋果、啤梨、士多啤梨、提子、密瓜、木瓜、香蕉

穀物類

雞/小鳥用飼料、小麥、燕麥、粟米*、高粱、喬麥

植物類

三葉草、蒲公英、葛類、車前草

動物性蛋白

水煮蛋的蛋白、小動物用低鹽芝士、牛奶(並不是每隻鼠可接受,可能會肚瀉)、 原味乳酪、盒裝原味豆腐、麵包虫、小動物用小魚乾

其他類

嬰兒用的蔬果泥、鹽石

* 有些動物是對粟米有敏感,可能會引起皮膚乾燥、痕的現象

http://www.rodentrus.com/content/hamster/ham_frame.htm

john122 2008-7-12 07:43:57 PM
我想問菜係給牠葉定莖?~~~~~~~~~~~~
wesky 2008-7-12 07:47:20 PM
都沒問題, 但不可太多, 吃太多容易引起腹瀉~~
snowtiff 2008-7-13 11:43:26 PM
原帖由 john122 於 2008-7-9 07:48 PM 發表
我剛剛買了一隻叫奶茶和一包叫Your lovely pet's營養滿點,我想問需不需要再買一包生果的糧食?
我還想問蔬菜是不是給人類吃的蔬菜?如果是,要生定煮過的?

我以前有用過呢隻糧∼ 我有個朋友佢養親BABE都用呢隻糧∼
不過似乎營養有D太多∼ BABE好易肥∼ 
之後又試過日本果隻生果糧∼
D BABE好鐘意∼
不過味精多,好濃味∼
試過一次就唔比佢地食喇∼
你指既生果的糧食其實係指生果乾定生果糧?
不過都係新鮮既比較好∼ ︿︿
john122 2008-7-15 06:41:35 PM
每日大約給幾多蔬菜????????????????
john122 2008-7-15 06:42:25 PM
原帖由 snowtiff 於 2008-7-13 11:43 PM 發表

我以前有用過呢隻糧∼ 我有個朋友佢養親BABE都用呢隻糧∼
不過似乎營養有D太多∼ BABE好易肥∼ 
之後又試過日本果隻生果糧∼
D BABE好鐘意∼
不過味精多,好濃味∼
試過一次就唔比佢地食 ...

禁你覺得邊隻糧最好?
吃不到的蘋果 2008-7-16 01:14:11 AM
以牠們的體型....半片葉應該夠@@

過多的水份對牠們不利.....所以寧少勿多@@
john122 2008-7-16 11:20:39 PM
咁蔬菜和紅蘿蔔最多可放幾多日?!!!!!!!!!!!

快速發帖