因為兔兔未俾我哋帶返屋企前喺 Pet Shop一直都係用大水兜飲水,所以返到屋企佢唔識用水樽飲水。

咁我就拆咗佢個去街街手提箱個水兜俾佢用,另一方面亦都掛上水樽。但
我掛咗個水樽俾佢都已經成個幾月啦,佢仍然唔識用。

我見啲Guinea Pig都識用水樽,冇理由有三歲智商嘅兔兔唔識嘅!

有日我的起心肝唔係水兜加水逼佢試吓用水樽,點知佢忍住口渴等我加水喺水兜。雖說兔仔習慣咗某樣野係好難改變,不過我唔知佢係硬頸固執定係蠢蠢呢!?!唔通係個水樽嘅問題?(見下圖)

唔知有冇兔友嘅兔兔都係咁嘅呢?

有乜方法可以教識佢用水樽?

Water Bottle.JPG (43.47 KB, 下載次數: 168)

我俾佢用呢隻水樽

我俾佢用呢隻水樽

兔仔怡v3v 2009-5-15 09:53:09 AM
oreo你係幾多歲開始湊佢嫁?
如果聽你講佢係3歲既兔兔...我覺得可能比較難教到佢用水樽飲水喇...
因為始終兔兔已經養成左個習慣就係用水兜飲水...
就好似兔兔習慣左去廁所個道理係一樣姐...
其實會唔會兔兔唔知道個個係水樽/個水樽冇水出呀?
你會唔會嘗試下可以抱兔兔埋個水樽到之後用個咀仔對住個水樽...
唔知有冇用嫁呢#^34^#
Bolin 2009-5-15 10:01:43 AM

回復 2# 的帖子

哦,Oreo唔係三歲。係唔知睇邊到話兔兔有人類三歲智商。Oreo佢25個禮拜大,係半歲兔仔嚟嘅!

抱兔兔埋個水樽之後用個咀仔對住個水樽都試過啦,係用硼牙撞到個水樽出咗啲水佢先識舔!

真係一隻蠢兔兔嚟!#^13^#
兔仔怡v3v 2009-5-15 10:17:40 AM
原帖由 Bolin 於 2009-5-15 10:01 AM 發表
哦,Oreo唔係三歲。係唔知睇邊到話兔兔有人類三歲智商。Oreo佢25個禮拜大,係半歲兔仔嚟嘅!

抱兔兔埋個水樽之後用個咀仔對住個水樽都試過啦,係用硼牙撞到個水樽出咗啲水佢先識舔!

...

BOLIN...俾D耐性教佢啦...
話時話你係幾時開始放個水樽俾佢嫁?
佢一返到黎你屋企你就轉水樽俾佢!?
joyc_tingting 2009-5-15 11:03:27 AM
有冇試過比第2個水樽佢飲???
我岩岩開始養頭2日唔知仲以為兔仔係唔鐘意飲水
諗住換個水樽比佢試下la,
一試..............佢e+一日起碼ko 1樽500ml既水
lenmui)) 2009-5-15 12:13:04 PM
會唔會係個水樽放得太低, 難出水?
佢應該要微微提高頭飲,咁就o岩喇
Bolin 2009-5-15 12:27:00 PM

回復 4# 的帖子

唔係一返到嚟屋企就轉水樽俾佢,係隔咗兩日等兔爸拎一日假特登開車去隔離區間Pet Shop買,順便買兔繩。(唉!莫非就係呢關鍵性嘅兩日? #^73^# )
Bolin 2009-5-15 12:33:45 PM

回復 5# 的帖子

冇呀,屋企冇第二個水樽啦。

又要等禮拜六日同兔爸一齊出去買餸先有機會睇兔兔用品,尋日又已經買咗大廁所同其他嘢,兔爸就快扣我零用$啦!

嘩! 你隻兔兔水怪嚟架,飲好多水喎,飲得仲多過我嘅, 叻叻!#^72^#
Bolin 2009-5-15 12:36:26 PM

回復 6# 的帖子

我都唔知呀,掛得都算高呱,或者再等我移動吓個位先。
小米 2009-5-15 12:38:51 PM

回復 5# 的帖子

你兔兔咁叻叻~ 一日可以飲咁多水?
有咩方法?
wm20472 2009-5-15 12:40:27 PM
比d耐性~因為 "為食" 都係動物天性
佢口渴、肚餓...一定會四圍搵
你試下唔好比佢出籠2-3日, 應該比佢找到
seefun 2009-5-15 12:45:35 PM
有冇試下換果細d的水樽呢?
睇唔到果水樽的出水位,是否粗水管?
大型的水樽出水管粗,裡面裝的水又多,
兔兔要好大力至郁到粒珠,有d兔兔斯文d就推唔郁喇,
所以唔用.
兔兔好聰明的,好多時唔止三歲智商係架.:040:
Bolin 2009-5-15 12:53:22 PM
原帖由 seefun 於 2009-5-15 12:45 PM 發表
有冇試下換果細d的水樽呢?
睇唔到果水樽的出水位,是否粗水管?
大型的水樽出水管粗,裡面裝的水又多,
兔兔要好大力至郁到粒珠,有d兔兔斯文d就推唔郁喇,
所以唔用.
兔兔好聰明的,好多時唔止三歲智商係架.:040:

完全同意佢哋有時真係好鬼精,唔似得三歲!
係呀,個水樽係粗水管呀,你又知嘅!?!原來係因為咁呀!?!

Bolin 2009-5-15 12:56:46 PM

回復 10# 的帖子

我都好想知,我隻兔兔一日飲唔到咁多,莫講話兔啦,我一日都未必飲到呀#^77^# 。
Bolin 2009-5-15 12:59:08 PM

回復 11# 的帖子

嘩,好呀,唔放佢出嚟搞搞震我做少好多嘢架!

快速發帖