我養左兔兔6個月.我都冇用.
因為兔爸話如果咁好似放左等於冇放.
其實清潔方面係辛苦左d因為一出完黎就係成屋清潔
但係佢地依家破壞就愈來愈勁.

咁其實係咪一定要用?同埋我想問咩size好d?

同埋我想問男仔係咪冇咁快識去小便?教左好耐都未識?

絕育打去book左就做得定係要做左檢查先?如果2隻一齊做ok嗎?:002:
[小懶] 2009-5-18 02:17:36 AM
我都無用圍欄呀~
我一開始就俾佢通屋走,如果而家先用返圍欄的話,佢一實會好唔開心,唯有自己辛苦d同睇實佢:077:
snowball 2009-5-18 02:47:45 AM
我snowball都係無用圍欄呀...一日都會放佢出黍幾個hrs, 等佢通屋走..但因為snowball唔會出黍便便同尿尿架(佢急就會走返入籠)...so, 都唔洗點清潔既~~

不過剛剛開始係要比d耐性教兔兔去toilet喔.....snowball都要2個月度先識呢~~加油喔!!!!!!
lingyan 2009-5-18 03:39:09 AM
原帖由 肥波 於 18-5-2009 01:49 AM 發表
我養左兔兔6個月.我都冇用.
因為兔爸話如果咁好似放左等於冇放.
其實清潔方面係辛苦左d因為一出完黎就係成屋清潔
但係佢地依家破壞就愈來愈勁.

咁其實係咪一定要用?同埋我想問咩size好d?

同埋我想問男仔係咪 ...

我都無用圍欄,但係一定要預佢咬爛野 …
放佢出黎就成日提心吊膽怕佢出廳咬風扇條電線…又怕佢咬sofa…
每隔幾分鐘就要望望佢…

男仔係咪無咁快識去廁所,我反而又覺得男仔易教好多,
我一仔一囡,之前都有隻囡,兩隻囡都足足教左3個月先得70%去廁所,

反而個仔就返屋企3日就識去廁所+認自己個名…
所以係我心目中覺得兔仔係易教過兔囡。

絕育只係要打電話去book,
咁到絕育個日,醫生會簡單幫兔兔check一下適唔適合做手術,
如果醫生覺得無問題,就會俾張紙你填返d聯絡資料+簽名,

通常朝早帶兔兔去,
下午就可以接返。

如果一仔一囡 / 兩隻仔 一齊去做就無咩問題,
但兩隻都係囡既話就可能主人會照顧得比較辛苦~
小晴兒 2009-5-18 09:31:07 AM
我都冇用圍欄呀!我關好門窗先放佢係屋企玩~就得啦~~~
logon 2009-5-18 11:38:03 AM

回復 1# 的帖子

男仔係咪冇咁快識去小便?
我聽兔店個老細又唔係咁講喎
佢話兔囡學上廁所係幾難教下
相反兔仔仔就易教好多
可能你個仔仔係例外啦:057:
阿蚊 2009-5-18 01:42:17 PM
我都無用欄, 不過放佢出黎就真係要看住佢
佢特登襯人唔覺就去咬野, 望少陣都唔得
肥波 2009-5-18 01:51:40 PM
原帖由 [小懶] 於 2009-5-18 02:17 AM 發表
我都無用圍欄呀~
我一開始就俾佢通屋走,如果而家先用返圍欄的話,佢一實會好唔開心,唯有自己辛苦d同睇實佢:077:

我都係咁覺得. 不過我好多野都比佢破壞..咁耐以黎都係咁欄住佢真係會好唔開心...
肥波 2009-5-18 01:52:38 PM
原帖由 snowball 於 2009-5-18 02:47 AM 發表
我snowball都係無用圍欄呀...一日都會放佢出黍幾個hrs, 等佢通屋走..但因為snowball唔會出黍便便同尿尿架(佢急就會走返入籠)...so, 都唔洗點清潔既~~

不過剛剛開始係要比d耐性教兔兔去toilet喔.....snowball都要2 ...

其實我係最近都知屎都有得教.我真係怕咁遲先教會學唔識.:055:
肥波 2009-5-18 01:54:37 PM
原帖由 lingyan 於 2009-5-18 03:39 AM 發表

我都無用圍欄,但係一定要預佢咬爛野 …
放佢出黎就成日提心吊膽怕佢出廳咬風扇條電線…又怕佢咬sofa…
每隔幾分鐘就要望望佢…

男仔係咪無咁快識去廁所,我反而又覺得男仔易教好多,
我一仔一囡,之前都 ...

o..唔該晒你.但係我個男仔.佢有尿唔理..好似冇問題咁..
佢依家有4個月到..會唔會教唔到架啦?
肥波 2009-5-18 01:55:20 PM
原帖由 logon 於 2009-5-18 11:38 AM 發表
男仔係咪冇咁快識去小便?
我聽兔店個老細又唔係咁講喎
佢話兔囡學上廁所係幾難教下
相反兔仔仔就易教好多
可能你個仔仔係例外啦:057:

佢好肯定係例外- -:046:
肥波 2009-5-18 01:56:20 PM
原帖由 阿蚊 於 2009-5-18 01:42 PM 發表
我都無用欄, 不過放佢出黎就真係要看住佢
佢特登襯人唔覺就去咬野, 望少陣都唔得

佢地真係特登襯人唔覺就去咬野,唔怕佢咬野.最怕佢電到.:056:
lingyan 2009-5-18 02:46:07 PM
原帖由 肥波 於 18-5-2009 01:54 PM 發表

o..唔該晒你.但係我個男仔.佢有尿唔理..好似冇問題咁..
佢依家有4個月到..會唔會教唔到架啦?

4個月大就唔會教唔到既,
不過問題係佢肯唔肯學,加上兔兔既性格配唔配合你既教法囉。

你放心啦,我教隻囡都足足教左半年先完全係廁所到all....
Bolin 2009-5-18 03:25:07 PM
4個月大呀?我隻兔兔都係咁上吓大先學去廁所架,俾啲耐心啦兔兔一定會學得識嘅。#^5_002^#
Goody09 2009-5-18 04:02:03 PM
我就係例外者,,我隻係男仔黎...三個月都未識去廁所...佢淨係識係個籠度疴....出黎玩佢唔會亂咁疴...我既心願只係想佢快D識去廁所...

快速發帖