可唔可以分享下你地點教兔兔去次所?我個隻岩岩有次所個時都有用...不過少囉...依家都係少用...甚至冇添,我個個次所放係左上個到,咁見佢成日去左下到去,咁我咪轉去左下囉,點知佢又變左去左上到解放,真係o哂咀=0=我試過用醋洗都唔得...咁岩我呢個星期就幫佢換龍喇,一個新龍冇味,我想乘機教埋佢:040: 你地係點教佢地嫁,教下我啦:043:

琴日仲有兩灘係龍到,今日一灘都冇,不過見到好似有dd,,唔知係咪佢d毛整到落去呢,但佢黎左之後大進步真係好開心:031: 多謝各位 !!

wesky 2009-5-20 11:09:45 PM
我教小丸果陣, 佢都係咁
索性買多個廁所放埋果個角落 = =
或者你用鐵盒自製住一個先
snowball 2009-5-20 11:56:42 PM
唔...果時我好殘忍架..一見到snowball好似想尿尿, 就即刻迫佢行上toilet...如果我返到屋企見佢屙到周圍都係......就會好大聲鬧佢, 搵tissue 索了尿尿放係toilet, 之後"壓"佢個頭去張tissue度, 迫佢聞...如果之後仲係冇屙係toilet..我就會打佢pat par, 打到佢驚到定一定先會停手..一個月度之後. 佢就識去toilet了..(不過我諗唔係個個兔兔都受得到lee個方式)#^20^#

好在snowball唔小氣咋...唔係實唔睬我lee個阿媽了#^64^#
joyc_tingting 2009-5-21 12:06:37 AM
原帖由 snowball 於 2009-5-20 11:56 PM 發表
唔...果時我好殘忍架..一見到snowball好似想尿尿, 就即刻迫佢行上toilet...如果我返到屋企見佢屙到周圍都係......就會好大聲鬧佢, 搵tissue 索了尿尿放係toilet, 之後"壓"佢個頭去張tissue度, 迫佢聞...如果之後仲係 ...

我岩岩用左呢個方法....好似好殘忍,不過有時見到佢四周尿尿真係好炆...覺得自己好失敗:054:
但之後都係忍唔住氹返beebi

點知....佢一郁, 已經又有一篤尿尿係度:052:

激死~如果beebi好似snowball咁, 唔小氣就好lu
小朋友, 除左氹下惡下, 你地仲有咩秘技丫~??
喵女)) 2009-5-21 02:09:52 AM
兔兔唔打得咖#^15^#
seefun 2009-5-21 02:10:36 AM
用誘導法會唔會好d呢?將草盆和廁所放埋一邊,
引導佢地一路食一路去廁所,如果佢地去另一邊,
就俾多一個廁所再用多個草籃.一般兔兔喜歡在角落去廁所,
這樣四個角都放左野,佢地會揀一個廁所用.
有時兔兔唔慣跳上廁所,就多d推佢上去係上面俾d野食,
等佢地慣左跳上去.平時勤d用醋抹尿蹟去尿味.
佢地肯用廁所就摸下讚下,佢地開心就合作好多架喇.
兔兔性格自我又細膽,從來打鬧都不是教導的良方呀.
用新籠有機兔兔會到處尿尿用黎確認籠內範圍係佢地既,
對於霸地盆的尿尿也只好勤d清潔,過一段時間佢地熟左環境
情況就會改善了.
慢慢教喇,洗尿蹟是養兔人必修的功課,有時兔兔發脾氣都會亂尿尿,
唔好打,唔好炆定落黎就諗到方法破解喇.
wm20472 2009-5-21 07:00:00 AM
折充的方法, 就係買多幾個厠所, 無論邊隻角都去到
另外, 留意籠的setting (草架及水樽的位置), 令兔兔要坐係厠所上面食, 就佢會習慣多D
guggg 2009-5-21 08:32:08 AM
放草架係toilet附近~
snowball 2009-5-21 09:46:27 AM
原帖由 guggg 於 2009-5-21 08:32 AM 發表
放草架係toilet附近~

我果時都係咁, 但snowball都係未識去..#^73^#

佢唔怕我打架, 有次打完佢, 佢發皮四..即刻將個玩具波波擔去d尿尿度..#^62^# 搞到我要掉0在個玩具!!!!

唉..可能係snowball太"un皮"了...第二d兔兔應該會驚驚被打打的......唉...
波丸媽 2009-5-21 09:56:06 AM
唔會打,唔會鬧,放草球同水樽既廁所上面
買多個廁所放埋果個角落
搵tissue 索了尿尿放係toilet
佢地周圍尿係天性,識去廁所係叻叻,所以唔應該打
喵女)) 2009-5-21 10:29:12 AM
原帖由 snowball 於 2009-5-21 09:46 AM 發表

我果時都係咁, 但snowball都係未識去..#^73^#

佢唔怕我打架, 有次打完佢, 佢發皮四..即刻將個玩具波波擔去d尿尿度..#^62^# 搞到我要掉0在個玩具!!!!

唉..可能係snowball太"un皮"了...第二d兔兔應該會驚驚 ...

我睇書話
"兔兔唔打得咖,一打..佢對你GE信任會完全粉碎"佢會覺得傷心=[
Bolin 2009-5-21 10:33:40 AM
我好好彩,我家兔兔都好似唔駛點教就自動識去廁所。

剛剛帶佢返屋企時,佢瞓臨時膠箱架咋冇廁所嘅,由得佢隨便鐘意係個箱邊處屙。

佢通常屙係角落頭,晌佢尿尿嘅角落頭加上廁所墊料,咁佢就會係返固定嘅地方尿尿架啦!

後來換咗籠,將有尿跡嘅廁所墊料放入新廁所,兔兔就自然識去。我甚至已經幫佢換過兩次廁所,都係用同樣方法,一樣ok。

佢學得快或者同草架,水兜,糧兜擺位有關呱, 因為我將呢幾樣擺埋得好近。

冇打亦冇鬧,因為我覺得即使佢哋通處屙都係兔兔天性嚟嘅,佢哋無錯,只不過兔奴辛苦啲.
helen_laam 2009-5-21 11:39:23 AM
我家小元都係一返去就識去廁所o架~~
不過我開頭唔知佢識唔識~~
所以我都用方法去引佢去廁所囉~~
一返去第一日~~
我只係俾佢企o係個廁所度...
佢一落o黎我就推返佢上去~~
同埋我將草入面d花揀走晒~~
只有佢企o係廁所先有得食~~
所以我唔知呢個方法有冇用呀~~#^60^#
Miyako)) 2009-5-21 12:13:01 PM
原帖由 wm20472 於 2009-5-21 07:00 AM 發表
折充的方法, 就係買多幾個厠所, 無論邊隻角都去到
另外, 留意籠的setting (草架及水樽的位置), 令兔兔要坐係厠所上面食, 就佢會習慣多D

佢已經係上面食 ,, 但都要係草架下面去 =0=
阿蚊 2009-5-21 03:15:45 PM
我見toto啱啱返黎o個陣淨係係左上角去厠所, 就放個廁所係o個個位
開頭無用個架, 就咁放個兜係o個度, 放D佢既尿既墊料, 帶佢去, 要佢聞下
後黎見佢都好似識去o個度痾, 就放埋個架low

快速發帖