這星期心緒不寧,這幾晚也夢見身處千理之外的兔婆兔公。

今天打了通電話給父母請安,與父親閒聊,仿佛一切如常。

後來母親搶去電話,用父親不懂的東南亞語言向我透露了老爸的病情,老爸要她瞞着我下個月十二號要動膽管結石切除手術的事,成功率70%。

原來我的第六感準得利害,老爸進了醫院幾天,昨天才出院。

非常非常擔心,除了祈禱外無事可做。

午夜夢徊時會鄙視於自己的自私,為了追求想要的生活方式,留下老弱父母。

一年一次的相聚其實是彌補不了其餘三白多天他們沒孩子在身邊的孤寂。

忽然想起了一首古老詩歌"燕詩",乳燕離巢是千古不變的定律嗎?前人真是把人生看得有夠透徹,人生到處是無奈。
cordero 2009-5-22 02:19:15 PM
為你和你的家禱告~
Bolin 2009-5-22 02:21:57 PM

回復 2# 的帖子

謝謝你,我真的很需要支持。我想信祈禱的力量可以助我度過難關。
BB囡 2009-5-22 02:26:13 PM
放心啦
一定有2個天使係兔公公既左右兩旁守護住佢嫁
elyse)) 2009-5-22 02:33:14 PM
放心啦..成功率70%,多數醫生都係保守估計.....
所以一定會120%成功..
我地都會一起祈禱祝福
Bolin 2009-5-22 02:42:18 PM
多謝BB囡 同 elyse,

兔公多年嚟都好多病痛,每次都係大濟野,需要長期食藥覆診keep住,不過每次都康復得好快,我都想信今次都唔例外會好快好返嘅!
BB囡 2009-5-22 03:03:49 PM
原帖由 Bolin 於 2009-5-22 02:42 PM 發表

兔公多年嚟都好多病痛,每次都係大濟野,需要長期食藥覆診keep住,不過每次都康復得好快,我都想信今次都唔例外會好快好返嘅!

所以係囉..今次都會冇事嫁
你第時要多d陪番佢啦
Bolin 2009-5-22 03:18:04 PM

回復 7# 的帖子

會呀,希望買到機票返去。好驚有時有啲野錯過咗就追悔莫及呀!
BB囡 2009-5-22 03:59:08 PM
原帖由 Bolin 於 2009-5-22 03:18 PM 發表
會呀,希望買到機票返去。好驚有時有啲野錯過咗就追悔莫及呀!

傻既...唔好向壞個方面諗啦
兔公有又天使守護又有我地既祝福
你諗下佢好番同佢去邊到玩仲好啦
係咪...??:033:
cheuk123456 2009-5-22 05:59:08 PM
放心Bolin
我同兔爸一定為你同免公公祈禱祝福
免公公一定可以好番
BB囡 2009-5-22 06:13:31 PM
原帖由 cheuk123456 於 2009-5-22 05:59 PM 發表
放心Bolin
我同兔爸一定為你同免公公祈禱祝福
免公公一定可以好番

哈哈..兔兔有條好厚既勁(跟)
冬天佢一定唔會凍
我以後係bb囡先咁肥
原來仲有同傍((唔好嬲呀))hehe
Vinkivan 2009-5-22 06:17:15 PM
「樹欲靜而風不息 子欲養而親不在」呢兩句說話係好啱大家身為兒女而去思考。

從你嘅文中所見, 你父親應係對你疼愛有加, 佢為咗唔讓你擔心, 寧願隱瞞你而自己去承受痛苦, 這就是為人父母嘅偉大。

而你並未能喺佢身邊照顧, 的確你未能盡做兒女嘅責任, 但你父母絕對係明白你, 而身為外來人嘅我, 亦明白每個人都會想有佢嘅生活方式。

但我亦身為過來人想去說說一些話, 如果可以就返嚟睇睇老人家吧! 即使一個成功率幾高嘅手術都會有風險, 尤其係老人家呢!! 我曾經就有一個遺憾, 雖然事件有些不同, 但我真係唔希望你跟我一樣。 你返來能陪伴佢, 也能為佢做手術打下強心針, 對佢嘅病情絕對有好處~!!

最後, 希望你爸爸身體健康, 長命百歲~!!

small_tra 2009-5-22 07:05:58 PM
兔公一定會好似我糯米糍咁努力地好返~!~!

兔公一定冇事架~!!~!

希望兔公身體健康~!
FATO_W 2009-5-22 07:48:17 PM
祝你地一家會平平安安啦
放心一定會無事既 =)
為你同兔公祈禱!
喵女)) 2009-5-22 08:36:28 PM
原帖由 Bolin 於 2009-5-22 02:42 PM 發表

大難過後但沒事
必有後福

快速發帖