一直以來常常認為肚仔漲就好OK, 以為有食草就肚仔漲
星期日帶兔兔去覆診, 醫生話兔兔肚仔又漲又實, 叫我要小心, 因為太實唔係好事
於是要我一星期內, 每天: 5ml菠蘿汁, 一茶匙全燶全麥面包碎
大富翁 2009-5-25 09:45:53 PM
每天: 5ml菠蘿汁<-----會唔會太甜呢?
, 一茶匙全燶全麥面包碎<---有作用咖??
hamster1013 2009-5-25 10:39:22 PM
漲同實係咩問題呀?
有咩作用架?
wesky 2009-5-25 10:40:39 PM
係咪有毛??
大富翁 2009-5-25 10:42:07 PM
漲係因為兔兔冇食草!令到彤肚仔漲
而實就係食得好飽!!成肚都係草!!~<--好事來的
[小懶] 2009-5-25 11:25:26 PM
我都想問菠蘿汁同全燶全麥面包碎有咩作用架??
幫助消化??
wm20472 2009-5-26 01:11:29 AM
應該係幫助排便:056:
elyse)) 2009-5-26 10:51:41 AM
每天: 5ml菠蘿汁,------->人地話可以幫助排毛,但其實食多d菜同草都可以吧
一茶匙全燶全麥面包碎--------->麥可以增肥,似我地人既大隻佬努粉,食左會催佢大隻d,但如果面包有好多澱粉,食多左會好易變腸既菌的過度成長、膨脹腸停
cordero 2009-5-26 11:00:37 AM
面包碎.....不如食燕麥糠(oat bran)la.......................#^40^#

btw...係咪pet central個vet教g?等我星期四問下betty

Goody09 2009-5-26 11:01:59 AM
原帖由 大富翁 於 2009-5-25 10:42 PM 發表
漲係因為兔兔冇食草!令到彤肚仔漲
而實就係食得好飽!!成肚都係草!!~

醫生話太實唔係好事喎
elyse)) 2009-5-26 11:08:10 AM
原帖由 cordero 於 2009-5-26 11:00 AM 發表
面包碎.....不如食燕麥糠(oat bran)la.......................#^40^#

btw...係咪pet central個vet教g?等我星期四問下betty

HAHA~依個人估計betty一定話唔係咁好...:057:
好一定說食多d新鮮菜同草已經可以

wm20472 2009-5-26 01:01:37 PM
你真係心水清, 係pet central個馬克教的
謝謝cordero, 等你消息呀
我懷疑係上星期五比佢食蘋果枝累事 (一晚食左一枝)
cordero 2009-5-29 10:35:20 AM
5ml菠蘿汁, 一茶匙全燶全麥面包碎

問左LA...
佢地話據佢地所知兔兔唔食得呢D野,但佢地話唔評論其他診所既做法
餵唔餵兔兔由你自己決定
wm20472 2009-5-29 02:59:36 PM
:056:
咁....邊個至可信呢?
幫兔兔找醫生, 真係要好小心~
光之天使)) 2009-5-29 03:25:05 PM
其實我都係建議你,
如果下次要睇醫生,都係睇返兔友們推薦果幾位~
因為真係唔係太多醫生識醫兔兔...
好多都當佢地係狗咁醫~

麵包有澱粉質~好似係唔食得架..

你話兔兔食左蘋果枝???係咩黎?
蘋果中間條芯呀?????有毒架wor...

快速發帖