豆豆用緊Q兔籠
有意幫佢換 ALEX 籠

兔友們可否提供一下兔兔在籠內休息(乳豬仔)既相片, 以便我可以約略知道扣除咗廁所同草相之後仲有幾多位剩?

另外, 想知道中間塊木板放唔放到雲石板呢?

複製 -DSC01317.JPG (149.7 KB, 下載次數: 33)

複製 -DSC01317.JPG

光之天使)) 2009-5-31 01:38:58 PM
Total既安樂窩
呢個係alex雙層籠既樣~~(本來係三層既改建,不過其實改左之後同佢本身賣既雙層一樣樣~)

至於放唔放到雲石版...我未試過~未買~
不過買左我都唔會放係二樓....怕佢跳上去果陣卡住指甲,
又怕會太"扇"上唔到去~另外怕太重,萬一跌落黎....

小米 2009-5-31 01:49:53 PM
THX 光之天使,   total 訓得好自在咁既樣噃^^
CHIUPO=] 2009-5-31 02:05:27 PM
e到有樂樂細個同大個係籠裡面訓覺既樣
仲有佢細個既size
不過佢大個既size同細個既都係差唔多

P1020032 (Medium).JPG (200.05 KB, 下載次數: 15)

P1020032 (Medium).JPG

P1020255 (Medium).JPG (189.14 KB, 下載次數: 18)

P1020255 (Medium).JPG

P1020258 (Medium).JPG (153.88 KB, 下載次數: 16)

P1020258 (Medium).JPG

P1020466 (Medium).JPG (208.11 KB, 下載次數: 17)

P1020466 (Medium).JPG

P1020492 (Medium).JPG (201.06 KB, 下載次數: 12)

P1020492 (Medium).JPG

P1020522 (Medium).JPG (196.25 KB, 下載次數: 17)

P1020522 (Medium).JPG

P1020525 (Medium).JPG (210.35 KB, 下載次數: 19)

P1020525 (Medium).JPG

P1030045 (Medium).JPG (178.18 KB, 下載次數: 14)

P1030045 (Medium).JPG

P1040162 (Medium).JPG (227.86 KB, 下載次數: 16)

P1040162 (Medium).JPG

P1040196 (Medium).JPG (180.53 KB, 下載次數: 17)

P1040196 (Medium).JPG

P1040374 (Medium).JPG (212.89 KB, 下載次數: 13)

P1040374 (Medium).JPG

P1040583 (Medium).JPG (204.83 KB, 下載次數: 16)

P1040583 (Medium).JPG

P1040622 (Medium).JPG (195.39 KB, 下載次數: 17)

P1040622 (Medium).JPG

小米 2009-5-31 02:25:46 PM
樂樂第八張中槍張相好搞野^^
原來除左紫色仲有湖水藍
hh0 2009-5-31 05:57:38 PM
湖水藍(其實係綠色) 個size比紫色細D
綠色27吋同AB一樣, 紫色30吋
2隻係配唔同size既木板,
多數人買紫色因為大D,
我用過紫色係可以放到雲石板, 放心啦
hh0 2009-5-31 06:10:10 PM
呢張相係以前既, 2層同3層都有, 仲見到塊雲石板岩岩好放係木板度

小米 2009-5-31 06:37:13 PM
hho, 你張相好正呀! 如果用三層嗰款肯肯唔會悶親豆^^ 但我的斗房容不下呢~
又怕兔婆既音波功@@"

想問呢, 矮身嗰個放跳板, 兔兔跳上去時會唔會迫迫地?
跳板下面放草箱同廁所, 兔兔會唔會頂頭??
hh0 2009-5-31 07:17:28 PM
矮身嗰個放跳板, 我覺得成個籠會迫左, 所以自己無放 (或者因為我養2隻)
兔兔跳上去時唔會迫既, 因為塊板闊過Q兔果塊
如果跳板下面放草箱同廁所, 想唔頂頭塊板要放高D,
但太高跳上跳落就危險, 另外上層空間高度又相對矮左
所以多數放對面, 塊板又放矮D, 好似total張相甘
小米 2009-5-31 07:38:53 PM
我諗我唔會放廁所係跳板對面 la~
因為驚豆豆會叉錯腳落廁所從而整到腳仔呀~
如果會返既話~ 我會抽走塊板唔用
Miyako)) 2009-6-9 02:52:41 AM
我個個係咁的

小米 2009-6-15 10:55:15 AM

回復 11# 的帖子

左下角嗰副小型打掃工具我都有呀:048:
luckygirl1025 2009-6-15 11:06:01 AM
係邊度有得買呀個籠。。Q-PET有冇??
小米 2009-6-15 12:35:37 PM
我係 statixn R 買, $350..連一塊木板
otola 2009-7-7 12:02:20 PM

回復 14# 的帖子

可不可用稀釋漂白水/滴路  清潔 籠 ??
OR 有指定的 兔籠清潔液 ??

點解你地無舖木糠 舖係 籠底 ?

我係免協學清潔兔籠時, 都要用木糠 舖係 籠底  ...

快速發帖