我用1小時
用白醋+水
清洗marukan MR305及Alex Today籠
FATO_W 2009-6-1 12:10:34 AM
大概半小時
都係水加白醋
係AB籠
hh0 2009-6-1 12:12:37 AM
我每日用20-30分鍾清潔2個籠
洗廁所, 用小掃掃籠, 如有尿出界用稀釋citric acid 抹
一個係Alex 籠既底盆, 一個係Iris屋形籠
hamster1013 2009-6-1 12:27:56 AM
差唔多半個鐘到
掃走籠內草碎及cc, 清廁所,
然後用濕紙巾抺籠及廁所
係alex籠
光之天使)) 2009-6-1 01:23:46 AM
大約10mins.....:051:

alex籠
掃籠入面既草+便便
倒廁所既垃圾
用水(花灑)沖廁所
舖返尿墊+紙砂, 放返好個廁所
完成
(偶然會白醋浸5mins)

一星期洗籠(底盆)一次~
正常程序,不過加洗個底盆...一樣係搵水沖~

lingyan 2009-6-1 01:41:31 AM
Q兔籠x2

掃籠、換廁所墊料、用消毒紙巾抹籠,大約半小時~
cinnamoroll 2009-6-1 10:12:30 AM
15 mins!

洗廁所,腳踏既膠板--->換墊材,加下草
兔仔怡v3v 2009-6-1 10:16:14 AM
Q兔買既籠(唔知咩牌子)

大概半個鐘左右啦~
每日會洗廁所~之後換左籠內個兩塊尿片
如果有尿出界就會用濕毛巾清潔左佢...
如果好污糟的話就會成塊底板換走去洗..
籠一星期會大洗一次!!
洗時會用白醋+水
kelvinkwan0719 2009-6-1 12:39:01 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-6-1 10:16 AM 發表
Q兔買既籠(唔知咩牌子)

大概半個鐘左右啦~
每日會洗廁所~之後換左籠內個兩塊尿片
如果有尿出界就會用濕毛巾清潔左佢...
如果好污糟的話就會成塊底板換走去洗..
籠一星期會大洗一次!!
洗時會用白醋+水

我個籠同你一樣架...又係洗得好辛苦....:050:
芝士媽 2009-6-1 01:10:57 PM
Q兔籠 x 2
以前一星期用白醋洗一次,每個籠洗一個鐘,好辛苦 #^68^#
e+懶左,交俾鐘點洗 #^49^#
vice0926 2009-6-1 03:00:12 PM
murukan籠 + q兔籠 x 2
平日清理大約半小時至45分鐘
程序:加水加草清廁所掃草碎掃地
(大小掃把 + 護理濕紙巾)

大洗日子起碼1小時以上
(大量白醋+清潔劑+水)
elyse)) 2009-6-1 03:23:58 PM
我用半小時洗2個籠
平時拆完籠後用漂白水洗籠,而廁所用白醋,再沖干..
佢地係用 Q兔 唔知咩牌子籠 同 AB籠

快速發帖