話說幫total整左個涼涼窩之後...
用毛巾的話就會唔太涼~
一唔用毛巾會涼好多~但下面即使墊左4層格網都係滴水...
用過好多方法都係滴水...
所以今日把心一橫將間冷氣房改良一下~

step 1 : 首先將個籃拆落黎,改為掛係籠側
             另外係底部舖毛巾(可以摺幾摺),用黎吸冰種既融水

step 2 : 之後放冰種喇~記得條毛巾可以包一包( u型咁樣包住個冰種既底部)
            咁樣冰種融果陣d水無咁易滴入/流入個籠

step 3 : 之後用勾,勾住個籃~ 注意冰種盡量唔好貼實個籠,怕d水會流入去
            另外因為我個籃係文件籃,佢本身個邊長d,
            個底可以攝入籠邊,好籠陣

可以留意下個籃既底部係攝左入籠,另外留意下冰種既斜度,係無貼住個籠架

正面: 毛巾係包左上去,包住個底~

完成品就係咁喇~之後外加返籠罩,連埋個冷氣一齊罩住~

其實因為冷空氣係向下,呢個方法無掛係籠頂咁涼~
掛係籠頂唔墊毛巾(墊格網),放手係冰種下係超涼,
但係依家呢個方法,就咁放隻手埋去,只係有少許涼意~

不過~用埋籠罩之後,罩住d冷氣,籠入面唔會熱,
而且可能因為個冷種傳凍,掛冷氣既一邊鐵枝(籠既鐵枝)模落係涼冰冰既~
total今日就訓係個冷氣下面~貼住籠邊訓~
雖然話伸手埋去唔覺得有冷氣,
但係我下午摸total既耳仔,係涼架~少少熱都無~
當時total大約訓左3~4個鐘啦~

Jojo)) 2009-6-2 01:17:50 AM
兔兔會唔會咬毛巾呀??
其實可唔可以試下用保鮮紙包著個冰種,掛係籠頂。(如果兔兔唔咬嘅話):033:
Miyako)) 2009-6-2 01:46:31 AM
我都買左野唸住整喇
但都未行動
小米 2009-6-2 08:36:02 AM
我買咗1@blue ice冰種呀, 琴日用佢帶豆豆出去睇醫生...
幾個鍾都仲好涼

家陣只係爭個籠罩咋
光之天使)) 2009-6-2 12:02:18 PM
原帖由 Jojo 於 2009-6-2 01:17 AM 發表
兔兔會唔會咬毛巾呀??
其實可唔可以試下用保鮮紙包著個冰種,掛係籠頂。(如果兔兔唔咬嘅話):033:

如果成條放入籠就會~total會將條毛巾捲起晒
咁樣放唔會~佢唔理~

我有諗過用保鮮紙~
不過好似都阻冷氣~
或者你可以試下~記得話返我知wor:053:
其實放係籠頂既話兔兔應該咬唔到
cordero 2009-6-2 12:16:10 PM
我試過用錫紙包冰種...好涼...但係有少少濕
BB囡 2009-6-2 12:16:17 PM
唉...我都為li件事好煩呀
兔爸死話用毛巾墊左唔會有影響
明明就會..so都唔知點好先最好
Jojo)) 2009-6-2 01:25:17 PM
焗面包嘅紙唔吸水架∼∼可以試下:033:
同埋我想問下果個EXTRA籃 係邊度買呀?
光之天使)) 2009-6-2 01:55:32 PM
原帖由 Jojo 於 2009-6-2 01:25 PM 發表
焗面包嘅紙唔吸水架∼∼可以試下:033:
同埋我想問下果個EXTRA籃 係邊度買呀?

我係十蚊店買架~
不過我估好多雜貨舖/文具舖都有
Jojo)) 2009-6-2 02:14:42 PM
:033: thank you 光之天使∼∼遲D去雜貨鋪睇睇:032:
Goody09 2009-6-2 02:33:33 PM
太好啦。。。兔兔們太幸福。。。#^30^#
wesky 2009-6-2 03:52:39 PM
十蚊店有好多DIY 材料賣 ^^
Jojo)) 2009-6-2 04:29:48 PM
多謝∼ 不過雪梨宜家係冬天,我有大把時間慢慢DIY:040:
光之天使)) 2009-6-2 04:43:41 PM
悉尼?
冬天就好....一定好舒服喇~
Jojo)) 2009-6-2 04:58:44 PM
係呀∼∼ 佢宜家好似CHICKEN咁訓係隔黎∼∼
夏天就唔會好似香港咁悶,但都幾熱下架。 不過朝早同夜晚會凍番:065:

快速發帖