owo 見人地post得多啦~我又post下~~

但我依隻係懶人出產既微波爐版既草餅

成份唔講啦~大致上~都一樣~
但我只係用左00粉,草碎,即食燕麥片,水~
就係咁多~xD 無加其他材料...
因為咁樣~佢地已經搶住食~所以無謂加其他~
快 令 正 ~XDD 大量生產 !!

O__O" 時間方面~一開始 高火叮10MINS~
之後打開微波爐~吹涼個爐~過左D濕氣之後~
慢慢高火2MINS~2MINS咁叮~每次都要等濕氣過左先再叮~
因為每次水份都未必相同~同埋每次都要郁一郁佢地~
免得佢地痴底~直到過左濕氣之後~見到成舊乾哂~就OK @V@

P.S 我忘了~叮好之後再影相-_-" 所以原諒下~!!

已有 1 人評分P 點 收起 理由
wesky + 2 原創內容

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

光之天使)) 2009-6-3 09:33:21 PM
好似端午節食既...."種"<==唔記得點寫

個個都整草餅wor~
不過其實草餅係咪好健康架?
定係都係一日只可以食一塊?
波丸媽 2009-6-3 09:36:47 PM
我覺得草餅都算係一種成份較好既「零食」
相比其他兔零食,成份清晰,原料健康
不過, 始終都係....零食,
不宜每日吃太多
katatata 2009-6-3 09:41:23 PM
因為太多草碎-___-"我一直以來都有儲低草碎既習慣~
得閒都會整下~每次都整一大堆~可以儲滿2個膠兜~XDD
草碎我又唔怕無...依家仲有好大包=  ="""都唔知幾時整得哂~

草餅都只係物盡其用~好過掉左去~而且佢地又鍾意食~
我每次都好少會加其他材料~只係草同燕麥就算~XD

如果要加既話~XD我懶...我寧願切D新鮮甘筍俾佢地就算~
我成日去惠康~買1包2包甘荀俾佢地~XDD反而菜就好少俾~
波丸媽 2009-6-3 09:43:02 PM
其實食菜好過食甘荀.......

我都好明白好多草碎既情況
所以我地都會整草餅架,
不過, 整完應該需要派街坊.................
太多了

katatata 2009-6-3 09:57:19 PM
#^5_002^#  因為平時少入街市~因為少煮飯~xDD
反而甘筍就會可以係超市買~XDD

P.S 同埋= ="我BF都鍾意食甘筍~佢地成班都會爭食...
wesky 2009-6-3 10:08:18 PM
一日最多食一塊好啦
唔錯既教學 ^^
hh0 2009-6-3 11:36:52 PM
係呀, D草碎真係太多又源源不絕
長做長有, 我都係一日俾巨地食一件咋
所以無加水果, 有時加D香草
如丫芷所講要派街坊先可以清晒D草碎
有街坊要既話開句聲就得啦....haha
katatata 2009-6-4 12:10:30 AM
-__-" 我T草同A草既草碎都有~
當然T草多好多~A草只係有時混D入去~香D~XDD
hh0 2009-6-4 12:15:23 AM
有時倒埋糧袋底D糧"粉"入去.......
總之食得唔好浪費
katatata 2009-6-4 12:30:56 AM
#^51^#  大家都係省家一族~XDD 食得唔好side"
DingDing)) 2009-6-4 08:40:43 PM
我都係用淨好多草碎,唔知點好.
掉左去又side...餵又難餵.
識得整草餅就好喇,難唔難架?
wesky 2009-6-4 08:50:55 PM
兩箱既草碎加埋, 有1/3箱既草碎...
整草餅都整唔晒 ==
妮妮 2009-6-5 10:41:53 AM
哇~我都係第一次聽到可以用微波爐整草餅...仲有原來草碎仲有用...好蠢呀我!!!:050:
mim0510 2009-6-11 04:08:27 PM
好方便喎:057:

快速發帖