前幾個星期放工返到家7點幾,發現我家短短唔食嘢唔飲水,成晚扮波
本來打算第二日請假帶佢去睇醫生
一路陪佢足足六個鐘唔肯食嘢。。。
不過陪到半夜兩點幾
佢又好似好返,成個精神返
仲對食物有返平時有嘅反應,
之後一路都冇事

但今日放工,佢又同嗰日一樣啦
究竟發生咩事呀???
係米心情唔好呢?
定係有咩身體問題呢???
但見佢啲cc 都正常喎

有冇人試過咁嘅情況呀???
elvisli 2009-6-8 08:08:59 PM
會唔會係太熱~~~~
blueca25 2009-6-8 08:22:26 PM

回復 2# 的帖子

初初我都有咁諗,但開咗冷氣佢耳仔好凍。。。
嚇到我立即抱住佢初返暖
wesky 2009-6-8 08:24:56 PM
放工返去, 食草飲水唔多, 我就唔太擔心
如果訓醒都唔見佢有食, 就擔心D
呢個天氣, 日頭大部份時間都係訓覺, 只係間中食少少野

最緊要你聽朝起身, 見到佢有食過草
elvisli 2009-6-8 08:32:46 PM
其實耳仔凍唔表示佢凍,而係"唔熱"...應該都可以放心

如果肚仔冇問題..大多數都係關天氣事

人都覺得辛苦...何況成身毛毛既兔兔
blueca25 2009-6-8 08:36:51 PM

回復 4# 的帖子

平時佢見到「糧」同菜都會發癲架,
加上平時8點幾九點我會餵菜比佢
佢不但冇反應,放係咀仔邊佢令轉頭。。。
以前都未試過。。。

好擔心佢係唔係肚仔唔舒服,定係毛球症
Cwk 2009-6-8 08:37:30 PM
摸下個肚實唔實
我粒小吉又係星期6唔食野幾個鐘之後食返
今日睇完betty, 話佢腸停過同缺水
要吊水同打兩支針, 仲有一大包藥
小心觀察~
blueca25 2009-6-8 08:43:51 PM

回復 7# 的帖子

上次同今次都有留意肚仔實唔實
冇乜問題,冇漲冇實。。。

betty有冇話點解小吉會咁呢?
Cwk 2009-6-8 08:55:08 PM
有毛塞住個胃
你可以試下摸肋骨以下,係胃的位置
光之天使)) 2009-6-8 09:43:19 PM
total最近都訓得好多~
平時六點幾七點就會起身食野~之後就開始活潑~
但係呢幾日七點幾仲訓緊,
最多係七點幾起身落黎食幾條草,
之後出籠再訓......

可能真係天氣熱得濟~
所以佢地要再夜d涼d先食野
wm20472 2009-6-8 09:55:09 PM
兔兔最適合生活的溫度是18-24度
你試下買一支溫度計掛係籠邊
看看你當時的室溫是否太熱
有需要用鐵盒加冰種比佢降溫

以我大、細妹的經驗, 只要室內空氣流通, 有微風, 溫度上限26度
兔兔都應該無問題, 去到晚上6-7時應該會起身食草和飲水
blueca25 2009-6-8 10:00:13 PM

回復 11# 的帖子

有呀,溫度計同冰種都有
可能天氣問題
開咗冷氣佢開始活躍返。。。終於鬆一口氣

多謝各位幫忙:001:
DingDing)) 2009-6-9 11:40:21 AM
丁丁最近都係咁..食少左野.
但係對食物既反應都係大既.
我都懷疑係天氣太熱,夜晚返去開左冷氣佢就活潑番.
不過奇怪就係,小白就一切正常喎;佢地個竉係係附近.
我諗都係整個冰種俾丁丁,短短個冰種係點架?

快速發帖