我的女兒;阿寶..7號晚在i love r到買.因為領養唔到,所以去買;
決定養兔兔之前我已經係網上面搜集資料一個月,我一定會做個好媽媽!

一番到屋企心急想整好個籠比佢,點知唔小心剪左自己隻手一舊肉出尼,痛死我><
整好個籠比佢休息,之後教佢去廁所,幾個中就識喇#^51^# 不過55仲係周圍柯-3-
發覺佢唔食支整係食葉,佢唔食支我唔會加草比佢咖.揀飲擇食唔健康!
今日佢食淨d支係地下,仲柯尿尿落去,都唔知係咪專登#^62^#

阿寶名寶;我愛你#^65^#

佢腳仔黃禁禁,幫佢抹過好多次都唔甩,應該用咩尼抹?定係剪左隻腳d毛佢?
唔該!!!

guggg 2009-6-9 04:57:09 PM
腳既毛係不能剪的!!![
FATO_W 2009-6-9 05:04:33 PM
唔可以剪腳仔d毛架
黃左唔緊要 佢自己會清潔 識左去次所次會慢慢白返
再唔得可以用濕毛巾幫佢擦下就ok架喇
遲d記住帶佢去做body check牙#^60^#

kumi)) 2009-6-9 05:07:44 PM
原帖由 guggg 於 2009-6-9 04:57 PM 發表
腳既毛係不能剪的!!![

好采我問下.如果唔係比我剪左喇可能><
咁應該用咩抹呢??我見其他兔兔隻腳好乾淨....
kumi)) 2009-6-9 05:12:57 PM
原帖由 fato_w 於 2009-6-9 05:04 PM 發表
唔可以剪腳仔d毛架
黃左唔緊要 佢自己會清潔 識左去次所次會慢慢白返
再唔得可以用濕毛巾幫佢擦下就ok架喇
遲d記住帶佢去做body check牙#^60^#

明白,唔該阿
我都有諗過帶佢body cheak,
不過驚佢太細出街唔係咁好,
佢宜家2個幾月,應該幾時帶佢去呢?
FATO_W 2009-6-9 05:19:02 PM
2個幾月得架喇
我個隻都係差唔多大
早個排去左check喇!好在check左 而家健康哂lu
出之前做好準備就ok架喇 =)
kumi)) 2009-6-9 05:22:12 PM
原帖由 fato_w 於 2009-6-9 05:19 PM 發表
2個幾月得架喇
我個隻都係差唔多大
早個排去左check喇!好在check左 而家健康哂lu
出之前做好準備就ok架喇 =)

明白
你果隻叫咩名阿?
好得2#^65^#
wesky 2009-6-9 05:45:15 PM
阿寶你好啊 ^^
腳仔用濕毛巾抹下佢就得
鼻仔有冇污糟啊??
Goody09 2009-6-9 05:45:52 PM
乜佢咁叻叻,,幾小時已經識去廁所...我隻哀仔學左幾個月都唔識...我唔明白....放棄了
elvisli 2009-6-9 06:14:59 PM
個籠有冇洗下...搵滾水沖一沖先?

腳仔d毛黃色唔係drity..係因為果part既先根本就係淡黃色...

腳毛唔可以剪...如果你之前果一個月有睇到d正確既常識..不難知道腳毛唔剪得

睇黎你要再深造一下....同埋廁所可以用貓砂紙砂,,,用木糠可能會造成兔兔鼻敏感

雖然係太細..但係外面買既兔帶去body check係首要任務

想搵好既兔醫生可以係呢個網搵搵
ronniecheung 2009-6-9 08:50:15 PM
阿寶好得意呢! 我最鍾意又白又淺灰的兔仔!
kumi)) 2009-6-9 09:29:18 PM
原帖由 wesky 於 2009-6-9 05:45 PM 發表
阿寶你好啊 ^^
腳仔用濕毛巾抹下佢就得
鼻仔有冇污糟啊??

阿寶:你好阿!
佢個鼻有小小灰灰地啡啡地,
唔知係佢ge顏色定係污糟...
如果係污糟會點ga?
kumi)) 2009-6-9 09:31:47 PM
原帖由 Goody09 於 2009-6-9 05:45 PM 發表
乜佢咁叻叻,,幾小時已經識去廁所...我隻哀仔學左幾個月都唔識...我唔明白....放棄了

我都係係到學點教佢去廁所^^
咁咪要放好多墊料?
kumi)) 2009-6-9 09:40:55 PM

回復 10# 的帖子

我當然有啦....個水樽都有用滾水浪下,點知溶左變哂型#^51^#
我知道木糠對兔兔唔好!我冇用阿..果張相係我帶佢番屋企果陣係個袋到..
我想去dr betty到..不過人地話佢好難book ><
kumi)) 2009-6-9 09:43:35 PM
原帖由 ronniecheung 於 2009-6-9 08:50 PM 發表
阿寶好得意呢! 我最鍾意又白又淺灰的兔仔!

阿寶:咁你一定好中意我#^49^#

不過佢得一半邊身係咁,另一半全白#^13^#

快速發帖