唔知大家記唔記得我隻兔仔 toby呢?

最近正值 toby 換毛, 我媽就nose 敏感發作.
佢要我把toby 搬入露台 同洗衣機一齊住....
我真係好唔想,露台又嘈又熱....
媽佢又唔早講佢會敏感... 佢之前仲讚成買兔仔既...

唉... 唔知點算好... 暫時 用住紗布套住個籠  等d 毛唔好飛出黎.
媽係話好d.. 但都係要搬入去. 如果搬入去都唔得.. toby 就要走..
其實 媽都中意toby.. 今日佢掩住個nose, 都要摸toby..

真係超唔想toby 走.. 媽話比兔協lo.. 傻ga~我隻toby 咁可愛 好快就會比人要左, 我唔要我隻兔仔係人地手上>< 佢係我ga!!

:063:  toby.. 我愛你.. u are my QQ rabbit.

光之天使)) 2009-6-17 04:10:22 AM
TOBY真係好可愛...
但係好坦白講一句,露台真係唔太適合兔兔住(我自己覺得)
特別係依家夏天,真係會中暑,會死架~

會唔會考慮下買空氣清新機,
或者勤d梳毛等等....
如果唔要佢,等toby換完毛...唔係話想要返就要返架~
而且....養得佢,就要做個負責任既主人.....
elvisli 2009-6-17 04:28:58 AM
出露台真係會死兔...兔唔似狗咁捱得

加上洗衣機勁嘈....會攪到兔都癲....

不如試下幫佢剪短d毛.同埋梳好d毛...

買空氣清新機都係好方法...

帶唔係可唔可以唔好放係龐..放係你自己房養..等d毛你自己受哂得唔得呢
wm20472 2009-6-17 07:53:18 AM
剪短毛、日日刷毛, 減少兔兔的毛在空氣中
另外, 用空氣清新機、風扇, 可以將空氣中的兔毛吸住
可以令毛毛不會在空氣中飄

我2隻兔兔都經常甩毛, 不過真係好少係空氣中飄
BB囡 2009-6-17 09:57:30 AM
當然唔可以唔要佢啦
其實如果下午時...toby係露台會辛苦嫁
又晒又熱...好易出事嫁
一係你帶佢剪短晒d毛啦
睇下會唔會好d...
or叫媽媽忍下啦...都係幾個月姐
wesky 2009-6-17 10:09:44 AM
依家好熱
就咁放出去好易中暑架
買部空氣清新機返屋企
個籠離你媽咪日常活動範圍遠D
珊迪小姐 2009-6-17 12:40:53 PM
不如你多d同佢梳毛 梳多d 甘就換快d
你每日抱佢去廁所梳啦
不過如果兔兔訓係籠入面 佢d毛都會周圍飛嫁咩??@_@
vivipig 2009-6-17 12:52:18 PM
你媽咪有冇食保健品呀? 我自己由細到大都有鼻敏感, 黎左紐西蘭開始食蜂膠, 好左好多架~~~~
tracy)) 2009-6-17 12:55:01 PM
可唔可以放佢响個籠入面梳毛呀,個籠面有紗布蓋住吖嘛,咁梳甩左果d毛應該唔會四圍飛啦掛.....梳完先放佢出來玩,睇下會唔會好d
大富翁 2009-6-17 02:53:38 PM
雖然我隻CACA 都係係露台度住!
但係我都唔忍心!所以我只會係晚上我地訓哂個時放佢入去!
另外我會係夏天加部冷風機,冬天加暖風機俾CACA 用
一到早上就開冷氣俾CACA!
咁樣我都覺得還可以!
你都可以試下咁, 咁樣TOBY 就應該冇咁辛苦啦
只係係半夜要入一入去!
早上你可以放佢出黎行下MA
而且你可以買部空氣清新機MA,雖然用比較多$,但係TOBY 唔洗走WO!咩都值啦!
riva.)) 2009-6-17 04:18:19 PM
而家已經係 每日梳兩次毛, 等媽唔係附近時係個有紗布圍住既籠度梳.   媽係度時我都唔會放佢出黎.

空氣清新機都可以諗諗既, 但有冇有敏感的兔友用左  成效大唔大?
ronniecheung 2009-6-17 04:47:03 PM
我之前都想買, 但兔爸話毛會 "cake" 到部機, 會壞機喎, 我都想知有冇人用過清新機係 ok ga?
光之天使)) 2009-6-17 04:55:08 PM
或者可以去電器店,豐澤/國美等等~
去問下sales用咩清新機最好,
你話明佢知係用黎過慮毛髮既~
起碼你會了解到過毛髮既機要有咩功能,之後再自己搵/格價啦
尤尤 2009-6-17 07:13:25 PM
我有個fd 都買左部空氣清新機....
佢個部吸毛幾好...
幾有效....
small_tra 2009-6-17 07:21:35 PM
有種機噴d水蒸汽~唔知可唔可以將d毛整到唔好飛黎飛去~!

不如你買左ed機試先~有個機會好過冇~
乜都試下先啦~!

唔好咁快話唔要住~!

快速發帖