其實我一直都唔期望兔兔會識聽指示, 叫佢個名間中應下我都已經好開心, 最近我無聊成日同佢玩錫錫, 而家佢聽到 "錫錫" 間中真係會 "哄" 下我塊面, 同埋痴人咗, 我覺得好似大家多咗溝通, 所以想問仲有冇 d 簡單野可以教佢?
lenmui)) 2009-6-19 11:09:25 AM
嘩...好 sweet 呀

我家一隻兔兔非常有性格, 睬你都傻, 有野食都未必理我
一隻就有狗狗既"靈魂", 叫Come Come 就會衝埋黎
Cody)) 2009-6-19 01:13:53 PM
我隻兔兔一聽到我講"摸摸", 佢就會自己伏低比我摸, 唔比去既地方講"NO NO" 佢會停一陣聽話時會走開, 唔聽話就會繼續去, 叫佢個名時都會望一望你, 有時會走過黎我到, 真係好得人錫.^_^
Jojo)) 2009-6-19 02:38:10 PM
OREO鐘意follow人,好似夠仔咁∼∼ 所以行路要小心,驚踩扁佢∼:056:
如果我坐係地下,佢就會癡埋黎,手手會hold著我嘅大俾∼∼
如果係簡單動作就得一個,就係跳兔仔舞。我用手係空氣中畫圈圈,佢就會跳舞
COME COME一時得,一時就費事踩你嘅態度。。不過NO就次次都WORK嘅
明月 2009-6-19 02:49:33 PM
原帖由 Jojo 於 2009-6-19 02:38 PM 發表
OREO鐘意follow人,好似夠仔咁∼∼ 所以行路要小心,驚踩扁佢∼:056:
如果我坐係地下,佢就會癡埋黎,手手會hold著我嘅大俾∼∼
如果係簡單動作就得一個,就係跳兔仔舞。我用手係空氣中畫圈圈,佢就會跳舞
...

嘩!你點解可以教到你的兔兔,
豆腐花唔係成日都聽我講,有時
一叫她就很快認你,有時就唔睬你。
SHARON 2009-6-19 03:21:31 PM
哈哈..我小明都唔差...
叫佢名..都會望下咩事....
叫佢轉,佢自己會跟住尾巴轉....
叫佢快d啦快d啦..就會跳上床...:031:
BB囡 2009-6-19 03:31:10 PM
bb囡cool既性格已經走左啦
而家佢好鐘意跟人
我次次由廳入番房,佢一聽到拖鞋sing就衝出黎接我
有時佢係地地,我係bed到..只要拍一拍佢就跳上黎
尋日仲得意
話說兔爸同我講..前2日兔ma食緊apple
bb囡眼定定咁望住佢,,之後比左小小佢食
佢係第一次食apple既..之後佢就著迷啦
我尋日訓係到咬左啖apple..之後bb囡衝過黎..
係個口到咬下咬下..就咬左啖apple走..
好開心呀
ronniecheung 2009-6-19 04:12:45 PM
嘩! 點教到佢聽指示跳兔子舞? 又點教佢轉?
BB囡 2009-6-19 04:25:53 PM
原帖由 ronniecheung 於 2009-6-19 04:12 PM 發表
嘩! 點教到佢聽指示跳兔子舞? 又點教佢轉?

跳兔子舞應該冇得教嫁...因為佢地應該識既..
li d係佢地開心既表現
但教佢轉初初都冇嫁..
係冇lala佢開始跟人就會自己係你腳邊轉
Jojo)) 2009-6-19 05:04:17 PM
原帖由 明月 於 2009-6-19 02:49 PM 發表

嘩!你點解可以教到你的兔兔,
豆腐花唔係成日都聽我講,有時
一叫她就很快認你,有時就唔睬你。

其實無刻意教。初初係想得到佢attention就係空氣中畫圈圈,點知佢頭fin fin跟著就係原地彈(後尾先知li個動作叫跳兔仔舞)我估可能畫圈圈會刺激佢興奮,又可能係有人同佢玩開心∼∼
識聽NO係我BF教嘅∼∼ 如果你嘅兔仔做錯野,你就好大聲講NO,可以用手指point at佢,俾佢聽到+見到。 唔可以打(細力都唔得)!!!
你至于OREO成日follow人就可能係天性掛∼∼  我次次去書房,OREO就會follow,跟著就趴係我chair隔黎,我走陣時,佢都會跟埋∼∼可能相處得耐左∼
小米 2009-6-19 05:09:54 PM

回復 1# 的帖子

0都 起個咀都引到個衰妹鍚鍚~
琴晚又想呃佢個吻, 佢一哄上來時我 "啜" 咗聲
嚇到佢即縮....唔通佢以為我 "席" 佢:050:
芝士媽 2009-6-19 05:14:57 PM
芝士以前識聽錫錫ga,會搵個鼻哄下我,但後來有一排耐冇同佢咁玩,佢唔記得左what's錫錫喇 #^80^#
芝麻好鍾意跟住我,有時我分開腳企定,佢會繞住我對腳打8字,好攪笑 #^51^#
FATO_W 2009-6-19 07:10:47 PM
你地d兔兔都好叻牙
噹噹而家淨係識聽no
有時叫佢錫錫又真係會lam下你
不過係一時時(有時我會懷疑係因為我食完野未抹嘴佢聞到 -_-)
叫佢個名最近都聽
希望佢快d學多幾樣啦 #^72^#
wesky 2009-6-19 07:12:32 PM
我家姐訓練到波波, 一聽到  "追追", 就識得跑過黎攞野食 = =
光之天使)) 2009-6-19 08:27:16 PM
其實我依家都教緊total 錫錫~
total已識既動作 : 媽咪一過黎即刻跑~ 媽咪放手係頭仔就訓低~
哈哈~:043:

快速發帖