我第一次養兔仔;;
係兔協領養''
佢未批不過我想知多d先~
{{ 其實佢話打尼quiz我'' 佢d問題難唔難架-_-''
    仲有佢批兔仔比人既機會大唔大''
    有好多網友都話領養唔到-3- }}

我見過係太子x兔廊d草都0k平;;
其實佢d草好唔好架?
會唔會令到兔仔腸胃有事?
anD''
草可以擺幾耐?
會唔會擺得耐會唔新鮮?
我養一隻0nlY''
每次買草應該一次過買好多定係一段短時間買一次?
每次應該買幾多到?
有邊隻草會比較好?

我係學生0nlY''
冇咩錢的''
希望D草唔好咁貴啦=(
我好多野問添''
好長氣-__-
不過我真係好想照顧好一隻小動物''
唔想令佢有事..
希望各位幫下手..:050:

上面呢張我有mami隻手;;

唔知個籠加墊得唔得呢=(

光之天使)) 2009-6-19 08:22:41 PM
平既草 : oxbow,momi 等牌子~
都係價錢唔貴而且好多兔友都揀~
d草靚唔靚好睇原產地既收成,所以唔係話某一間店舖好唔好~

當然,貴d既牌子就會比較穩定~
好似apd呢d就穩定d~不過貴~

我屋企兔兔就食oxbow(因為兔媽我都冇錢)
兔友多數都係一箱箱咁買既~有分lbs數~
oxbow就9 lbs同25lbs~
一隻兔的話9lbs都夠食一個月架喇~
草當然係愈快食晒愈好,因為可能買返黎已經枯枯地,愈放愈枯架~
不過一個月都ok~

係R記買呢,就$212一箱9lbs~
當然其他店都有箱裝草買,你自己可以去格下價~
另外如果講平而有素質~momi都係唔少兔友既選擇~
當然momi既分法又唔同啦~好似5.5lbs/11lbs/22lbs~
你可以再問返屋企小朋友食開momi既兔友~
光之天使)) 2009-6-19 08:24:48 PM
當然~都有袋裝草45oz咁買...
不過你一袋袋買...仲食窮你~~
建議買箱裝~因為係兔兔既主糧黎~

兔協都有草賣架~你都可以問下再了解下
丫鴉;;)) 2009-6-19 08:32:32 PM
唔該你牙;;
我今日上過兔協;;
見到袋裝既''
佢地話食到一個星期到;;
果陣幾怕食窮我-_-
THX 你 =)
光之天使)) 2009-6-19 08:36:01 PM
原帖由 丫鴉;; 於 2009-6-19 08:32 PM 發表
唔該你牙;;
我今日上過兔協;;
見到袋裝既''
佢地話食到一個星期到;;
果陣幾怕食窮我-_-
THX 你 =)

兔協都係有箱裝賣架~
價錢好似都差唔多~
你可以每個牌子都格下價先~
如果揀momi係有分1st cut 2rd cut架~
呢度又有唔同~不過我唔清楚~
等其他兔友答你la~
wesky 2009-6-19 08:36:48 PM
你預每個月至少花費 $300 係糧草墊料上面
仲要儲定醫藥費, 有咩事要帶佢去睇醫生

一隻兔, 9LB Oxbow / 11LB Momi Timonthy 約可食一個月
一包糧可以食1-2個月
兔仔怡v3v 2009-6-19 08:38:55 PM
q兔既草睇落係好平...
但當你買下買下你就會覺得好貴嫁喇...
因為佢10oz好似28蚊呀...
你兔地應該幾日就食曬一袋嫁喇...
我平時係買momi~(同total媽一樣窮XD)
5.5lbs大約可以食到大半個月左右....
lingyan 2009-6-19 08:44:12 PM
{{ 其實佢話打尼quiz我'' 佢d問題難唔難架-_-''
    仲有佢批兔仔比人既機會大唔大''
    有好多網友都話領養唔到-3- }}

佢會問下你有無經驗,又問下你屋企既環境點樣,
屋企人知唔知或者會唔會唔接受小動物。
因為我有養開兔兔,佢就問我關於我隻兔兔既事囉。

草可以擺幾耐?
草可以放好耐,但放得越耐就會變得濕,無咁乾身,
咁兔兔就好可能唔食。

特別而家呢個天氣潮濕,d草就易濕好多。

會唔會擺得耐會唔新鮮?
越放得越就會越濕。

每次買草應該一次過買好多定係一段短時間買一次?
一次唔好買太多,但又唔好每次買少少。
買次買少少既話就要買袋裝,袋裝貴好多~

每次應該買幾多到?
每次買既份量大約係1個月左右。

有邊隻草會比較好?
apd / oxboW / momi 都好~
另外仲有隻NE,聽其他兔友話都唔錯。

我係學生0nlY''
冇咩錢的''
希望D草唔好咁貴啦=(
想草平D,可以買箱裝,會平好多,
以 OXBOW 就 212蚊9磅,不過如果兔兔肯食 MOMI 既話,就會仲平D。
但MOMI唔係每隻兔兔都肯食~
丫鴉;;)) 2009-6-19 08:45:22 PM
每個月$300-_-
我都係得$400一個月咋''
我唔洗食LUNCH啦:046:
丫鴉;;)) 2009-6-19 09:06:35 PM
仲有冇人有經驗分享下=)
wesky 2009-6-19 09:19:17 PM
你仲要睇下, 隻兔有病時, 你屋企人會唔會提供經濟援助
如果唔得, 就唔好養住啦
兔本身唔貴, 養先至係最貴
丫鴉;;)) 2009-6-19 09:26:17 PM
明白了;;
我相信我屋企唔會咁對佢既;;
不過我都想用自己既努力去養佢!
=)
wm20472 2009-6-19 11:57:05 PM
你一個月零用大約$400
你要認真諗清楚, 或者同父母傾好如何資助
特別是醫療費, 每次最少$300

一隻兔基本設備有籠 $210, 廁所 $25, 梳 $20, 草架 $25, 糧兜 $25, 水樽 $35
1-2個月大約食一包2.5kg草 ~$144, 用一包10kg木粒作墊材  ~$68, 食5lbs 糧一包 ~$68
重有叫阿媽每日煮飯買菜預多半斤比兔兔 (可以食2日)
丫鴉;;)) 2009-6-20 12:21:30 AM
原帖由 wm20472 於 2009-6-19 11:57 PM 發表
你一個月零用大約$400
你要認真諗清楚, 或者同父母傾好如何資助
特別是醫療費, 每次最少$300

一隻兔基本設備有籠 $210, 廁所 $25, 梳 $20, 草架 $25, 糧兜 $25, 水樽 $35
1-2個月大約食一包2.5kg草 ~$144, 用一 ...

籠..我有個狗籠'' 睇下可唔可以改做兔籠''
因為我都見有人咁做'' (其實咁樣得唔得架-__-)
仲有;;
我好感謝咁多位答我既問題先''
不過..到底一隻兔仔一個月大概食幾多草@@
如無意外;;
-我會養貓貓兔-
好多人既答案都唔同-3-
如果2.5kg,,
好似好少咁'' (我冇經驗'' 唔應該批評既'' s0ri)
btw;; thank you=)
akaicathy 2009-6-20 12:22:37 AM
初初養洗費都幾大..
因為要1次過買好多兔仔ge基本設備
果時我差唔多用1千蚊到
之後大約每月300蚊到
仲要預筆錢睇e生 最少都300蚊(body check)
你要問下家人會唔會為兔兔支付筆錢

我集兔兔都係兔協領養ga
只要你有上網搵下資料, phone quiz唔難ga ^^
之後會約你上兔協做2次義工
ok既話會安排兔仔絕育同埋上1日堂
我果時由填form到接兔兔回家大約要個零月到

快速發帖