我隻兔兔佢e排成日都打乞次....有時一打就打10個以上.....佢有時都有流鼻水....不過唔係...一兩滴only.....講講佢身體情況先....佢行得走得玩的....好為食,好肯食草...d便便重好靚乾身大大粒....我其實都好怕佢傷風......

我住將軍澳.....我睇到黎x生醫生都係將軍澳...係寶盈....e間好唔好架? :022:
同埋通常傷風大約要幾多錢到???

p.s.我見佢隻手隻指甲邊有少少紅紅地....好怕係介蘚蟲.:011: ...下次補相比你..

而家睇左醫生喇,Dr.Betty唔係度..睇左Dr.yen..佢都好nice丫....原來毛毛佢生疥蘚蟲...不過好彩係初期,只係手仔有少少..未去到耳仔..佢冇傷風..流鼻水只係因為太熱喇...同埋打乞次都係真常.唔洗咁擔人..不過有少少腳枕....睇黎同豬仔版有關.....同埋有個驚人發現...我近e個月都懷疑毛毛係女仔黎架...點知Dr.yan同我講...佢好惡..係惡死既兔女,慘了...我重慣左口叫佢仔仔....而家要改口喇...

不過我又有d問題想問大家喇...

1.佢而家有腳枕...係唔係買塊vetbed比佢會好d...會唔會好熱架? 九龍醫院果度個護士同我講.兔協有一張氈佢話d尿尿會深落下面d尿片....果張係咩野黎架.?

2.你地有冇兔兔試過用相中既藥水同藥膏...佢話藥水就洗傷口...洗完用清水洗返,之後就用藥膏薄薄咁搽...但係好多毛毛係手...點樣搽先岩呢.?

3.天氣熱喇...我想整個雪櫃比佢...我見到好多兔友都用冰種加月餅盒放係籠入面...我想問將個雪櫃set係出面又得唔得架..??

好多謝之前比意見我既兔友...希望大家既兔兔健健康康..:053:

藥藥

藥藥

帶佢睇醫生

帶佢睇醫生

食草草

食草草

食草草

食草草

kelvinkwan0719 2009-6-19 11:23:51 PM
原帖由 kelvinkwan0719 於 2009-6-19 11:21 PM 發表
我隻兔兔佢e排成日都打乞次....有時一打就打10個以上.....佢有時都有流鼻水....不過唔係...一兩滴only.....講講佢身體情況先....佢行得走得玩的....好為食,好肯食草...d便便重好靚乾身大大粒....我其實都好怕佢傷風. ...

我住將軍澳.....我睇到黎x生醫生都係將軍澳...係寶盈....e間好唔好架?:022:
同埋通常傷風大約要幾多錢到???

p.s.我見佢隻手隻指甲邊有少少紅紅地....好怕係介蘚蟲....下次補相比你..:011:
wesky 2009-6-19 11:30:56 PM
醫藥費統計
http://mini-house.info/thread-3110-1-1.html
兔兔獸醫
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html

搭車遠少少, 搵間真係識睇兔既睇, 自己又安心d
兔仔怡v3v 2009-6-20 12:12:37 AM
如果睇傷風嫁話...
個次去左睇DR YEN佢要620蚊~~~~
akaicathy 2009-6-20 12:38:39 AM
聽朋友講黎醫生都ok ga. 識醫兔
幾$就唔知lu..
為食仔 2009-6-20 01:50:27 AM
你兔兔可能係因為巴斯德桿菌令佢咁(好多兔兔都會有,但不一定會發作)....我隻兔兔就係咁,連續打好多次克次(多到可以連續20個),又流鼻水,已經睇左兩次醫生,岩岩種完菌,先知係呢隻菌作怪...依家一日要食四隻藥:050: 好慘慘:056:
而且荷包大出血:050: 第一次$7XX, 第二次$8XX, 之後種完菌去換隻岩既藥,剩惠$180 + 益菌$40,要預二千到...
遲D仲要去覆診>< 希望你兔兔平安無事啦....
大富翁 2009-6-20 02:50:03 AM
我都係住tko咖!!!
去betty度唔算好遠!!
而且我都有去過黎x 生個度!感覺唔多pro!
而且地方好細!!所以都係suggest 你去betty 度啦!!
起碼姑娘都多過個度啦!room 都多幾間!
唔洗e 生係度睇,又有人經過,又有人問下佢野!咁唔專心啦~
kelvinkwan0719 2009-6-21 01:51:05 AM
原帖由 大富翁 於 2009-6-20 02:50 AM 發表
我都係住tko咖!!!
去betty度唔算好遠!!
而且我都有去過黎x 生個度!感覺唔多pro!
而且地方好細!!所以都係suggest 你去betty 度啦!!
起碼姑娘都多過個度啦!room 都多幾間!
唔洗e 生係度睇,又有人經過,又有人問下佢 ...

係丫...係唔係巴士先到.?....因為我見佢打得好勁..同埋之後要出外做野...我怕betty度book唔到時間比佢丫..所以想快d帶佢左先....黎x 生個度真係唔多pro架...我唔想成千蚊睇醫生比個唔太識既野醫丫..:011:

kelvinkwan0719 2009-6-23 03:01:35 PM
原帖由 Mika_T 於 2009-6-21 12:22 PM 發表
住將軍澳邊度先? 98C會經過的. 係富豪酒店果個站落

我搭左296c去..都係富豪酒店落.果日勁大雨,為左兔兔..我濕哂喇...:050:
Cody)) 2009-6-23 03:58:05 PM
我今日先睇到你個POST, 我都係住TKO,好彩你無帶兔兔睇DR.ERIC, 我帶兔兔去睇過, 只係BODY CHECK, 但係真係唔PRO.又唔識, 好在一早都BOOK埋DR.BETTY,所以依家都係搵BETTY睇. 我住將軍澳站, 所以唔係坐巴士而係坐110號小巴,祝你兔兔早日康復啦!
Cody)) 2009-6-23 04:18:36 PM
勿依隻豬仔板唔係好d咩? 我兔兔3月領養返黎時做body check, 都發現佢生硬皮(腳瘡初期), Betty都叫我鋪vetbed同埋多d比兔兔出黎走動, 因為成日企係個籠都會生硬皮(個底無鋪任何野,只係個膠板籠底), 所以我都即刻買塊vetbed比兔兔, 因為太熱關係我係vetbed上面加尿片,再加竹塊蓆(Taxi 常用坐墊), 藥就無搽, 因為佢太唔鍾意, 又成日食返落肚, 所以放棄咗, 外面走動時鋪AB墊, 最近5月尾再睇BETTY, 見佢無毛地方開始生番D先先, 所以你都可以試下, 如果唔鋪VETBED, 我冧你可以鋪D軟墊比佢,  其實想附上圖片比你參考, 不過唔識.....
kelvinkwan0719 2009-6-23 06:33:34 PM
原帖由 Cody 於 2009-6-23 03:58 PM 發表
我今日先睇到你個POST, 我都係住TKO,好彩你無帶兔兔睇DR.ERIC, 我帶兔兔去睇過, 只係BODY CHECK, 但係真係唔PRO.又唔識, 好在一早都BOOK埋DR.BETTY,所以依家都係搵BETTY睇. 我住將軍澳站, 所以唔係坐巴士而係坐110號 ...

多謝你留意我個post...不如我地pm交換msn..起碼多個住tko既兔友麻:057: ....我就係睇到你地既回覆..都係諗諗下...忍多一日去間大家都覺得安心既(因為當日book唔到betty).....
kelvinkwan0719 2009-6-23 06:35:40 PM
原帖由 Cody 於 2009-6-23 04:18 PM 發表
勿依隻豬仔板唔係好d咩? 我兔兔3月領養返黎時做body check, 都發現佢生硬皮(腳瘡初期), Betty都叫我鋪vetbed同埋多d比兔兔出黎走動, 因為成日企係個籠都會生硬皮(個底無鋪任何野,只係個膠板籠底), 所以我都即刻買塊v ...

Dr.Yan話佢有腳枕...有洞既豬仔板都係唔好...用尿片會好d...我就係怕而家咁熱...用vetbed會太熱丫...我隻兔兔都係會食返...所以我聽護士話搽完之後5分鐘等佢吸收...之後盡量抺返乾淨佢囉....我果籠就係唔係平底...同埋我唔想換..因為用左半年太浪費喇...我想鋪返平果底...希望佢會習慣啦

Cody)) 2009-6-23 06:52:14 PM
原帖由 kelvinkwan0719 於 2009-6-23 06:35 PM 發表

Dr.Yan話佢有腳枕...有洞既豬仔板都係唔好...用尿片會好d...我就係怕而家咁熱...用vetbed會太熱丫...我隻兔兔都係會食返...所以我聽護士話搽完之後5分鐘等佢吸收...之後盡量抺返乾淨佢囉....我果籠就係唔 ...

我已經發咗短信比你啦, 請留意!
Monique_ho 2009-6-23 07:48:11 PM
你隻兔兔同我隻Momo都一樣ar....
我Momo又係生左疥癬虫虫呀....
醫生仲俾我一齊睇下個顯微鏡.....D虫虫真係好恐怖><
諗起都心痛佢痕左咁耐.....你隻兔兔都好D呀未去到耳仔....
我地發現果陣Momo佢已經耳仔都賴埋野><e+隻耳仔好似崩左咁><

哈哈....
我又係帶Momo睇E生果陣先知佢係女呀!!!
之前又係好似你咁成日懷疑佢究竟係男定女....
成日叫佢兔妖....哈哈

我Momo唔洗查藥膏呀....
不過要食藥水....同埋滴藥水落個身度....
另外仲要覆診俾E生打針....
左邊係食既藥水......右邊係滴落身既藥水.....

快速發帖