免仔後頸部份冇左一忽毛, d皮膚好像乾燥咁掉下一些乾皮, 是不是太熱, 或是皮膚病??

many many thanks!
wesky 2009-6-23 12:23:34 AM
如果有甩皮就可能係皮膚病, 真菌感染
phoenix 2009-6-23 12:38:44 AM
不是甩皮, 是甩毛, 我指的乾皮是指有白色皮屑.

發覺佢後脊冇左忽毛, 附近的毛又好似好梳落咁....可以看到皮膚, 和皮膚上有D白色皮屑(不是很多, 幾塊) ...同埋近排同佢梳一梳都有好毛毛掉出..兔仔食野和訓覺都好正常, 屎屎又大大粒.

皮膚病, 真菌感染, 兔仔好慘, 請問 9龍有咩好介紹的免仔e生?? many many thanks!!!
wesky 2009-6-23 12:42:31 AM
疾病名稱 :皮膚病
症狀:皮膚發紅、不正常的大量掉毛或局部區域掉毛、有白色皮屑。
可能原因:黴菌、細菌感染、有傷口、濕疹、缺乏維生素。
處理方式:必須請醫師診治,並且隔離病兔避免傳染、注意居住環境整潔與乾燥、兔籠及兔廁用熱水燙、常替兔兔梳毛,可防止毛髮中有異物、減少病菌孳生的機率!

兔兔獸醫
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
DODO 2009-6-23 12:54:28 AM
我隻仔前排睇完
佢都係頸後面有d白色既皮屑
結果係頭虱#^60^#
滴左3次藥水
開始換毛#^58^#
phoenix 2009-6-23 12:59:53 AM
原帖由 DODO 於 2009-6-23 12:54 AM 發表
我隻仔前排睇完
佢都係頸後面有d白色既皮屑
結果係頭虱#^60^#
滴左3次藥水
開始換毛#^58^#

睇醫生大約要幾錢 ?
有冇旺角附近的哩 ?? 最緊要好的, 因為在出面的版看見, 有很多不良的醫生, 愈醫愈差, 有些更會醫死的 :050:
兔仔怡v3v 2009-6-23 09:52:26 AM
要視乎係唔係真係有蝨啦...
價錢你預大約都要500-700左右...
獸醫資料
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
如果你話近MK可以去找BETTY姐姐/YEN哥哥啦...
佢地兩個都有信心既保證
chocolate301 2009-6-23 01:40:11 PM
有可能有蝨...因為我拖肥都係咁樣~~
星期日睇dr. gerry果陣就証實o左有蝨#^81^#
choi_ching 2009-6-24 01:26:34 AM
我隻晴晴都係咁丫
Dr. Yen話佢有癬,,,又係有d白色ge皮屑...
唔會致命只會唔靚....有d消毒藥水同佢消毒同擦藥膏就ok

P.S. 睇左$680(Dr. Yen)
luckygirl1025 2009-6-25 10:09:58 AM
原帖由 phoenix 於 2009-6-23 12:38 AM 發表
不是甩皮, 是甩毛, 我指的乾皮是指有白色皮屑.

發覺佢後脊冇左忽毛, 附近的毛又好似好梳落咁....可以看到皮膚, 和皮膚上有D白色皮屑(不是很多, 幾塊) ...同埋近排同佢梳一梳都有好毛毛掉出..兔仔食野和訓覺都好正 ...

同粒粒既情況一樣..睇左gerry..佢話真菌感染..要食藥20日同滴revolution..total睇左$690..
phoenix 2009-6-26 11:16:08 AM
原帖由 choi_ching 於 2009-6-24 01:26 AM 發表
我隻晴晴都係咁丫
Dr. Yen話佢有癬,,,又係有d白色ge皮屑...
唔會致命只會唔靚....有d消毒藥水同佢消毒同擦藥膏就ok

P.S. 睇左$680(Dr. Yen)

丫丫, 我都係睇 dr. yen, 他說的都一樣.
我想問下, 你的消毒藥水是否 9比1那種 ?  是否搽完要用清水再抹一次 , 咁搽完便沒有用lor ??   唔知是否我記錯呢 ?? 0.0
phoenix 2009-6-26 11:18:43 AM
原帖由 luckygirl1025 於 2009-6-25 10:09 AM 發表

同粒粒既情況一樣..睇左gerry..佢話真菌感染..要食藥20日同滴revolution..total睇左$690..

唔.... 情況一樣, 但醫生開的藥方不同 ?!

我隻只需搽藥水 (1比9那種), 不用食藥啊.
DODO 2009-7-14 01:28:07 AM
原帖由 phoenix 於 2009-6-23 12:59 AM 發表

睇醫生大約要幾錢 ?
有冇旺角附近的哩 ?? 最緊要好的, 因為在出面的版看見, 有很多不良的醫生, 愈醫愈差, 有些更會醫死的 :050:

我睇dr.gerry,我係去睇眼同皮膚,
一支眼藥+一盒殺虱藥+一支藥水連診金共$660

快速發帖