究竟兔兔有冇需要好似貓貓狗狗咁打針??
嘉嘉(: 2009-6-24 09:44:27 PM
.3.我都想知.
養童童都無左我一忽錢啦.
唉.
不過無計.(:
Jojo)) 2009-6-24 09:52:54 PM
要打預防針。。一年一次
lingyan 2009-6-24 11:04:34 PM
唔駛,香港唔係疫區,係疫區既地方先要~
Jojo)) 2009-6-24 11:22:36 PM
it's not a issue of which region your rabbits from. it's a world-wild health issue. The vaccination is for Rabbit calicivirus disease (RCD). It's a general and now commonly known desease.
Its not once off thing, needs an annual boots.
lingyan 2009-6-24 11:38:36 PM
聽日打電話去獸醫診所問一問就一清二楚了。

一年前我有問過獸醫,話香港就唔需要幫兔兔打防疫針,
只係有過兔疫既地方先需要,
而家有無改過就唔知道LU~

wm20472 2009-6-25 09:15:19 AM
我3月帶大細妹去body check, Dr. yen都無話要打預防針
feona 2009-6-25 11:16:37 AM
我果隻都有打預防針嫁,唔係一定要去打, 不過醫生recommend
MOURINHO 2009-6-25 11:39:27 AM
我都想知?~~~~:044:
Jojo)) 2009-6-25 12:06:12 PM
最早發現係china,跟著歐洲,美國,跟著好快傳到most of Asia countries。 澳洲係1995先有架。。。
所以宜家RCD應該係vet建議打嘅預防針,好普通,唔會分曾經香港有無相關病例喇。。。
不過可能香港真係無出現過,所以醫生覺得無需要。
但係RCD好平,一年先一次(shound be around 100-120HKD),就當買個平安。因為如果染左RCD,it's like the most terrible death that could ever happen to a rabbit. 同埋會好突然。。(12嘅鐘頭之內)
`Shusonbaby||' 2009-6-25 12:47:12 PM
wa.. 都要問問先得
芝士媽 2009-6-25 01:03:14 PM
醫生冇提過啊, so芝士芝麻冇打
lingyan 2009-6-25 06:33:46 PM
九龍動物醫院回覆 :

佢地無得打呢枝預防針,無訂呢隻針,
咁我問佢邊到有得打,佢就叫我打去大圍問下有無。

我有問過呢枝係乜野針,
佢就去左問醫生,個reply係隻針通常係美國先要打,
香港未出現過呢個菌 (但佢無話我知係乜野菌),
所以係香港就無需要打呢隻針。

大圍珍禽回覆 :

佢地無呢枝針打。
(問多句佢都嫌我麻煩咁 T.T)

維多利亞回覆 :

兔仔唔需要打預防針,所以無預防針打。

紅磡獸醫回覆 :

兔仔唔需要打預防針,但幫我問問獸醫睇下有無得打,
話極少數人會幫兔兔打預防針。

留左我電話俾護士,等佢DETAIL既REPLY~

愛護動物協會回覆 :

因為我過左 OFFICE HOUR 打,所以聽日先問到比較 DETAIL 既資料 Q.Q

bonedog 2009-6-26 06:45:02 PM
我初初養兔仔都有個問題係兔兔洗唔洗打針..
因為貓貓狗狗都要打...但無人答我兔仔要打..:029:
`Shusonbaby||' 2009-6-26 07:05:26 PM
lingyan 好比心機搵資料啊>v<

快速發帖