叮叮係一個男仔~係2009年2月14日情人節出世,一隻灰白色 貓貓兔~
但係好不幸係2009年7月1日香港回歸12年離開在依個世界~
短短5個月我同叮叮以經有好多好多美好 記憶~:063:
第一次帶佢出街就變左係最後一次......:022:
返到屋企叮叮好乖跳返入籠飲水食草~
因為我媽咪唔舒服要入E院~
所以要同佢去...
但係估唔到....::024:
當我返到屋企~打開板門就見到叮叮訓係籠正中間...
我心諗唔會有事嫁~
好快抱佢出黎~
戈時叮叮以經凍冰冰...硬曬...:029:
我成個腦空白一片...打電話比班人又唔聽...好無助...
好在有個姐姐哥哥咁岩上黎我屋企..先幫我諗方法....
最後打左比再見寵兒...幫叮叮做後事...
7月2日叮叮 骨灰就放住係朋友屋企..:043:
我會記住叮叮係5個月帶比我
Jojo)) 2009-7-2 10:29:51 PM
點解咁突然嘅。。。。
你去醫院去左幾耐呀?
臨走前叮叮有無異樣呀?
千千 2009-7-2 10:33:28 PM
下次  唔好  熱天  帶兔兔出街~

希望  叮叮  係天堂  開開心心""
wesky 2009-7-2 10:43:35 PM
你帶埋兔兔去醫院??
日頭三十幾度, 冰種都無的話, 仲識得企真係奇跡
希望你能夠經一事長一智, 但代價不輕...

叮叮 Rest in Peace
clarayick 2009-7-2 10:47:43 PM
叮叮走戈時唔係中暑...
我覺得係中毒...以中公園一定會落殺蟲藥...
佢走戈時牙肉變曬白色...我用左條毛巾包住佢...
後尾見到佢好怪...因為佢走左之後我仲抱左兩~三個鐘...
都算走左好內~但無啦啦有樹樹出...
我仲以為係假死.....到最後的士叔叔到左...
就帶佢去再見寵兒戈時佢個鼻好似吸左小小氣..
之後隻眼就close左....:011:
wesky 2009-7-2 10:58:25 PM
你放佢落公園草地??
pinwheelfish 2009-7-2 11:02:29 PM
d牙肉變白色係因為佢血壓下降所以係咁, 佢走咗所以冇血到~~ 仲有佢有尿尿係因為佢走咗之後, d muscle 放鬆咗, 所以會尿尿law~~

唔好諗佢點解走啦, 兔兔生命係比較脆弱, 要吸收經驗同學懂珍惜呀知嗎?  放心啦, 兔兔而家去咗一個好開心嘅地方, 你唔好再擔心佢啦~~ 好好照顧自己同照顧媽咪啦~~  仲有如果想再養兔兔的話, 可以去兔協領養, 兔協會教你點樣照顧兔仔, 幫到兔兔又學到野~
clarayick 2009-7-2 11:04:10 PM
公園草地....
但係唔g會咁....
wesky 2009-7-2 11:11:47 PM
拆哀順便    如樓上所說, 如果想再養, 可以考慮去兔協或SPCA領養
咁既天氣實在不適宜帶兔出街及運動
Jessie)) 2009-7-2 11:41:30 PM
而家再講叮叮係因咩事走已經冇用,
希望叮叮係彩虹橋過得開開心心,
我已過身的兔兔小科會去接佢去玩喇, 你唔好咁擔心
為食仔 2009-7-2 11:49:22 PM
好可惜....明明好開心去公園玩,結果/  \
希望叮叮依家係彩虹橋同兔地生活得快快樂樂!
elvisli 2009-7-2 11:54:45 PM
咁熱又咁焗無可能帶出街玩的...
因為兔兔安全溫度係13-27度..

經一事長一智..下次忍下到秋天先帶出街啦
★YINGJa1v3v` 2009-7-3 12:48:43 AM
BEE仔都岩岩死左喇.
我明到您既心情`
Vinkivan 2009-7-3 12:49:23 AM
天時暑熱, 人出街都會覺得好辛苦, 更何況係兔兔, 不過, 事情已經發生咗, 唯有當係上咗寶貴嘅一課,  叮叮同你生活咗五個月, 我相信佢都一定同你有開心嘅回憶, 而佢一定會將啲回憶帶埋去彩虹橋重過新生活, 你都唔好太傷心喇~ 堅強面對將來先係最重要~!!
MOURINHO 2009-7-3 10:38:15 AM
叮叮安息啦....叮叮上到彩虹橋都會知道媽媽咁有責任..都會開心既...:041: :041:
所以前車可鑑...户外地方千萬不要比兔兔亂食野:050:

快速發帖