最近幾天看到很多兔兔離我們而去...
想給各位兔友,包括新手,養了一段時間的兔友和較資深的兔友一點小小分享

這幾天走在街上,熱得有點受不了
連人都差不多要中暑,心裡更加擔心在家中的兔兔會否熱壞了
我們穿夏裝在街上都熱壞了
試想想兔兔身披厚厚的皮草
我想要是各位現在穿著皮毛大衣走到街上,一定不只難受這麼簡單了
大概你也會有中暑的危機
那更何況是比我們脆弱得多的小兔?

所以,非必要也不要在炎熱帶兔兔上街
要是非不得已(如看醫生,出外剪甲等)
有幾點可以注意一下
1.一定要帶冰墊,以現時的天氣,沒有這個兔兔大概9成要中暑了
2.可以的話帶點水和蔬果,如果兔兔肯吃的話可以以蔬果補充水分,不願吃的話,留在街上太長時間可以用針筒forcefeed水
3.盡量不要留在戶外,留在有冷氣的地方,如乘搭的士代替步行
4.間中用濕毛巾輕抹兔兔耳朵,有助散熱

除了中暑以外,還有其他疾病會奪去兔兔的小命
所以我們必須時時留意兔兔的健康狀況
很多慢性病都不易察覺,如一些內科病
如果兔兔暴瘦,毛色突然改變便要注意了
也要留意兔兔的飲食習慣有沒有異樣
兔兔有沒有比平日慵懶之類

每天必須抽空陪兔兔,除了令兔兔保持心理健康
也順便觀察兔兔有沒有生病
尤其留意兔兔眼鼻有沒有異常分泌

有問題請不要猶豫,立即帶兔兔到有經驗有口碑的獸醫求診
在寵物店買來的兔兔,請在帶返家家後盡快帶兔兔到獸醫作身體檢查
其後每年一次身體檢查,尤其一些年老的兔兔
一些病不容易察覺,或是能夠察覺時已經太遲
光之天使)) 2009-7-3 06:11:39 PM
呢兩日一上黎就見到最少一個post...
我自己都嚇親....

total依家甜睡緊....
今晚同佢玩個夠...真係要活在當下:041:
elvisli 2009-7-3 07:09:52 PM
支持...應該將呢個post high light..比D想同兔兔睹命既人睇下...

我覺得加上將所有因兔兔熱而出事或病既舊POST放哂在一樓..

等多D人睇到呢D舊POST..加以警惕

這幾個星期我做衰人鬧一D唔識死既主人實在太多..突然覺得自己克人憎

FATO_W 2009-7-3 07:13:42 PM

回復 3# 的帖子

其實好多兔友都明白你既心情啦
因為太多人無諗清楚
未做好功課就去養兔兔
希望各位兔友都小心留意自己既兔兔
唔好再有兔兔熱死or病死喇...
最近太熱 我申請左長開冷氣比噹噹
佢而家真係勁嘆 #^74^#
Jessie)) 2009-7-3 08:36:56 PM
我推我推!!!!
我都覺得有時如果主人再細心少少既話, 兔兔就唔會中暑死
Vinkivan 2009-7-4 12:22:12 AM
其實有時係主人嘅大意而導致悲劇發生, 珍媽出呢個POST真係正正警剔大家, 即使係新手還是有經驗嘅, 都要多加細心, 防止再有不愉快嘅事情~!!
兔仔怡v3v 2009-7-4 12:53:28 AM
所以話呢...再忙都好...每日都要抽d時間同兔地傾下計...檢查下佢....
vice0926 2009-7-4 01:11:59 AM
支持支持!請大家做一個有責任心的主人!!
BB囡 2009-7-4 11:28:52 AM
支持支持~~做兔媽兔爸既我地
一定要係li個夏天做足準備呀
cordero 2009-7-4 03:10:13 PM
除了夏天以外,一些兔兔的問題...如果平日細心觀察也可以及早發現
Monique_ho 2009-7-5 11:07:18 PM
屋企開冷氣俾Momo開心下^^
有冷氣....Momo草都食多左好多 ^^
肥肥白白真開心.....^^
Panda)) 2009-7-6 12:43:11 AM
支持呀~!!!  大家都要多D留意自己的寶貝~~出左事先黎後悔就太遲啦~~
希望唔好再有兔兔有事喇~~~
MC_2 2009-7-6 09:17:21 AM
養兔仔真係要有心機先至得
希望養左兔兔既人都比d愛心
日日放佢地出黎同佢地玩下,留意下佢地啦

快速發帖